Slide background Taşındık! Devamı
Slide background TELKODER-Veri Merkezi İşletmeciliği Raporu Devamı
Slide background Haberleşmede rekabet ve serbestleşme = Herkese seçme ve ucuz haberleşme hakkı Devamı
Slide background Her yeni işletmeciye özgürlük = Piyasaya girmede engeller kalksın Devamı
Slide background Tüketici hakkı = İstediğin hizmeti istediğin işletmeciden al Devamı
Slide background Rekabet ve serbestleşme = Tekele hayır = Kaliteli ve ucuz hizmet Devamı
AVRUPA KOMİSYONU BASIN DUYURUSU-TEMEL GENİŞBANT KAPSAMA HEDEFİ

Ekim ayında Avrupa Komisyonu tarafından yapılan basın açıklamasına göre; AB’nin 2013 yılı için belirlenen “%100 temel genişbant kapsama” hedefine ulaşıldığı, sıradaki hedefin ise “herkes için yüksek hızlı genişbant” olduğu açıklanmıştır.

Yayımlanan basın bildirisindeki önemli noktalar şunlardır;

Ekim ayı itibariyle her AB hane halkının tamamı temel genişbant bağlantısına sahip durumdadır. Bu hedefe ulaşılmasındaki en önemli katkıyı uydu genişbant hizmetleri sağlamıştır. Uydu bağlantısı 28 AB üye ülkesinde de sağlanabilmektedir.

2012 yılı sonunda AB hane halkının yaklaşık %99,4’ü temel sabit veya mobil genişbant erişimine sahip hale gelmiştir. Kalan %0,6’nın (yaklaşık üç milyon vatandaş) çoğunluğu kırsal alanda bulunması sebebi ile, sabit ve mobil genişbant hizmetinin götürülmesi çok pahalı idi. Avrupa Komisyonu’nun Sayısal Gündemden sorumlu üyesi Neelie Kroes konuyla ilgili olarak “AB ülkeleri teknoloji tarafsızlığı benimsemektedir, ancak kırsal kesimlerde uydu, genişbant bağlantısı için iyi bir seçenektir ve öyle olmaya devam edecektir.” şeklinde görüşlerini iletmiştir.

AB’de 148 tane hizmet sağlayan uydu bulunmaktadır. Temel hizmet paketleri aylık 10 €, 10 Mbps paketler ise 25 €’dan başlamaktadır.

Kroes’a göre; “Mevcut durumda temel genişbant hedefine ulaşılmıştır. Artık yeni yüksek hızlı şebekelere yatırım konusuna odaklanmak gerekmektedir. 30 Mbps ve 50 Mbps gibi hızlara makul fiyatlarla ve güvenilir kalitede erişimin sağlanması Avrupa’nın ekonomik gelişimi ve yeni nesil ürün ve hizmetlerin ortaya çıkabilmesi için gereklidir.”

%100 Kapsama Nasıl Sağlanmıştır?

Sabit (ADSL, VDSL, Kablo, fiber, bakır) %96,1
Mobil (2G, 3G, 4G) %99,4
Uydu %100

Basın Bültenine aşağıdaki linkten ulaşmak mümkündür;

AB