Slide background TELKODER-Veri Merkezi İşletmeciliği Raporu Devamı
Slide background Haberleşmede rekabet ve serbestleşme = Herkese seçme ve ucuz haberleşme hakkı Devamı
Slide background Her yeni işletmeciye özgürlük = Piyasaya girmede engeller kalksın Devamı
Slide background Tüketici hakkı = İstediğin hizmeti istediğin işletmeciden al Devamı
Slide background Rekabet ve serbestleşme = Tekele hayır = Kaliteli ve ucuz hizmet Devamı
TELKODER: “4G LİSANS İHALESİ MOBİL İLETİŞİM PAZARINDA REKABET İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT”

Basın Bülteni

TELKODER: “4G Lisans İhalesi Mobil İletişim Pazarında Rekabet için Büyük Bir Fırsat”

2015 yılında Türkiye’de elektronik haberleşme sektörünün gündeminin en önemli maddesi olan 4G lisans ihalesi, tüketiciler ve Sanal Mobil Şebeke Hizmeti (SMŞH) işletmecileri için de büyük bir fırsat niteliği taşıyor. Pek çok ülkede, 4G lisans ihalesi sürecinde cep telefonu işletmecilerine SMŞH konusunda yükümlülükler getiriliyor. TELKODER Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tanju ERKOÇ “4G lisans ihalesi süreci, tüketiciler ve SMŞH işletmecileri için pazardaki rekabetin tesisine katkı sağlayacak bir fırsata dönüştürülmelidir. Buradan hareketle, SMŞH İşletmecilerine kapasite ayrılması 4G lisansının bir ön koşulu olmalı. Bunun yanı sıra toptan ücretler üzerinden çifte hazine payı ödenmesi sorunu da bir yasa değişikliğiyle aşılmalı. SMŞH işletmecilerinin önünün açılması ülkemizde mobil iletişim pazarını hareketlendirecek, işletmecilerden tüketicilere kadar herkese çeşitli fırsatlar sunacaktır” dedi.

Dünyada birçok başarılı örneği bulunan Sanal Mobil Şebeke Hizmeti (SMŞH) işletmeciliği, mobil iletişim pazarında rekabeti güçlendirmesi açısından büyük önem taşıyan bir konu. SMŞH işletmecileri, mevcut GSM işletmecilerinin sahip olduğu frekans hakkına sahip olmayan fakat bu işletmecilerin şebekesinden faydalanarak kendi özel hizmetlerini sunabilen işletmeciler olarak tüketicilere farklı çözümler sunabiliyorlar. Uygulanan ülkelerde pazarda rekabeti artıran Sanal Mobil Şebeke İşletmeciliği, yenilikçi hizmetlerin son kullanıcıya daha hızlı bir şekilde ulaşmasını, fiyat avantajı yakalamasını sağlayarak tüketicilere büyük avantaj sağlıyor. Tüketiciye sunulan avantajların yanı sıra SMŞH işletmecileri, altyapısını açan GSM operatörlerinin de kendi şebekelerinden daha çok kişinin hizmet almasını sağlayabiliyor.

81 İşletmecinin Hiçbiri Faal Değil
Ülkemizde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2009 yılında, Sanal Mobil Şebeke Hizmeti İşletmeciliği yetkilendirmesine yönelik düzenlemeleri tamamlamış olmasına rağmen hali hazırda pazarda hiçbir işletmeci fiili olarak bulunmuyor. BTK tarafından yetkilendirilen 81 adet işletmecinin hiçbiri faaliyete geçmiş değil. Bu durumun en önemli nedenlerinin başında mobil işletmecilerin bu modelin hayata geçirilmesi konusunda gönüllü olmamaları geliyor. Bunun yanı sıra SMŞH işletmecisi olmak isteyenlerin önüne çıkan bir diğer büyük engel ise alınmak istenen mükerrer %15’lik hazine payı olarak görülüyor.

4G Lisans İhalesi İçin SMŞH Ön Koşul Olmalı
2015 yılında Türkiye’de elektronik haberleşme sektörünün gündeminin en önemli maddesi olan 4G lisans ihalesi, tüketiciler ve SMŞH işletmecileri için de büyük bir fırsat niteliği taşıyor. Pek çok ülkede, 4G lisans ihalesi sürecinde operatörlere SMŞH konusunda yükümlülükler getiriliyor. Ülkemizde düzenlececek ihalede de bu tip yükümlülüklerin ön şart olarak getirilmesi hem işletmeciler, hem de tüketiciler için önemli avantajlar sunacak. Konu hakkında bir açıklama yapan TELKODER Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tanju ERKOÇ “4G lisans ihalesi süreci, tüketiciler ve SMŞH işletmecileri için de pazardaki rekabetin tesisine katkı sağlayacak bir fırsata dönüştürülmelidir. Buradan hareketle, SMŞH İşletmecilerine kapasite ayrılması 4G lisansının bir ön koşulu olmalı. SMŞH işletmecilerini ağırlama konusundaki gönüllülük, 4G lisans sahibi olabilmeyi kolaylaştırmalı ve mobil işletmecilerin sunmakta olduğu tüm hizmetler SMŞH İşletmecilerine de açılmalı. Bunun yanı sıra toptan ücretler üzerinden çifte hazine payı ödenmesi sorunu da bir yasa değişikliğiyle aşılmalı. SMŞH işletmecilerinin önünün açılması ülkemizde mobil iletişim pazarını hareketlendirecek, işletmecilerden tüketicilere kadar herkese çeşitli fırsatlar sunacaktır.” sözlerini kullandı.

F5 İletişim Danışmanlığı – Telefon: +90 216 349 40 43 / Murat Demirok / muratdemirok@f5-pr.com / 0533 730 58 53
BASIN