4 Milyar Dolarlık Alternatif Operatör

“Telekomünikasyon Sektöründe Rekabetin Tesisine Yönelik Yaklaşımlar” seminerinde verlen örnek, `Alternatif işletmecilerinde kar edebildiğini` gösterdi. Detaylar Telekomedya`da…

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) ve İngiltere Büyükelçiliği tarafından ortaklaşa olarak 2 Aralık tarihinde Ankara Gordion Otel’de düzenlenen “Telekomünikasyon Sektöründe Rekabetin Tesisine Yönelik Yaklaşımlar” konulu seminerde iki oturum yapıldı. Birinci oturumunda

konuşan The Carphone Group Telekom Regülasyonları Müdürü Rickard Granberg, İngiltere’de 2003 yılında başlattıkları alternatif telekomünikasyon işletmeciliği alanında yaklaşık 4 milyar dolar yıllık ciroya ulaştıklarını söyledi.

Ülkesinde 2,5 milyon genişbant internet abonesi ile 2,7 milyon telefon abonesi bulunduğunu ifade eden Granberg, ayrıca aboneye giden kabloların kiralanması – YAPA kapsamında yaklaşık 2 milyon aboneye sahip olduklarını da belirtti. Sanal Mobil Operatörlüğü (MVNO) hizmeti verdiklerini de sözlerine ekleyen Granberg, etkin rekabetin tesisi konusunda 2003 yılından itibaren İngiltere’de önemli ölçüde başarının yakalandığını ancak genişbant internet ve sabit hizmetler konusunda düzenlemelerin devam etmesi gerektiğini de vurguladı.

Telkoder Yönetim Kurulu Üyesi ve Borusan Telekom Genel Müdürü Mehmet Başer mobil ve sabit hizmetler hakkında genel bir değerlendirme yaptı ve alternatif işletmecilerin telekomünikasyon sektöründeki paylarının düşük olduğuna dikkat çekti.

Sabit Telefon Hizmetleri (STH) piyasasında hakim konumda bulunan Türk Telekom’un belirlediği perakende fiyatları ile ‘fiyat sıkıştırmasına’ gittiğini vurgulayan Başer, “flat rate” ücretlendirmelerin alternatif işletmeciler için de uygulanabilir olması gerektiğini ifade etti. Başer mobil ara bağlantı ücretlerinin halen yüksek olduğunu da sözlerine ekledi ve bu kapsamda maliyet temelli fiyatlandırma yönteminin benimsenmesi ve fiyatların Avrupa Birliği ortalamalarına çekilmesi gerektiğini kaydetti.

BTK Sektörel Rekabet ve Tüketici Hakları Dairesi Başkanı Muhterem Çöl ise uzlaşmazlıklara ve çözüm yollarına değindi. Çözüm mekanizmalarının tüketici hakları, rekabet ve yatırım üzerinde büyük etkisi olduğunu belirten Çöl, çözüm mekanizmalarının mümkün olduğu kadar hızlı ve etkin olması gerektiğini de ifade etti.

Towerhouse Danışma Şirketinin ortaklarından Paul Brisby de, yapmış olduğu konuşmada 2003’ten bu yana İngiltere’de hızlanan serbestleşme sürecinden örnekler verdi. Brisby serbestleşmenin, düzenleyici kurumun (OFCOM) kararlı politikalarına, yatırım konusunda piyasa güveninin sağlanmış olmasına, OFCOM tarafından YAPA’nın desteklenmesine ve Altyapı-Hizmet Ayrımı’na bağlı geliştiğine de değindi.

4 Aralik 2008 , Perşembe