Basın Bülteni
Genişbant uydu internet konusunda atılacak somut adımlar, kırsal bölgelerin internete erişimini hızlandıracak
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), geçtiğimiz günlerde Almanya’nın kırsal bölgelere uydudan genişbant internet sağlanması için duyurduğu destek programının ülkemiz için de faydalı bir model olabileceğine dikkat çekiyor. Genişbant uydu internetin Türkiye’nin dijitalleşme seviyesine önemli bir katkı sunacağını ve altyapı oluşturma gerektirmediğinden tüm sürecin daha hızlı ilerleyebileceğini vurgulayan TELKODER; öğrenciler, girişimciler, KOBİ’ler ve çiftçiler için bu projenin önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Geçtiğimiz günlerde SpaceX’in kurucusu Elon Musk’ın Almanya ziyareti sonrası Almanya Federal Ulaştırma ve Dijital Altyapı Bakanı Andreas Scheuer, kırsal kesimin SpaceX Starlink Genişbant hizmetine erişmesi için 500 €’luk bir destek programı oluşturmayı planladıklarını açıkladı. Avrupa Komisyonu’nun, AB’deki konumları ne olursa olsun tüm vatandaşlar için genişbant bağlantısını en üst düzeye çıkarma hedefini de destekleyen bu adımla Almanya, 10 Mbps’nin (saniyede 10 megabit) altında yavaş internet hızına sahip kırsal haneleri 500 €’luk bir kuponla sübvanse ederek ülke çapında yaklaşık 200 bin haneye genişbant internet sunmayı hedefliyor. Hızlı ve bürokratik olmayan bu yolla ülkenin dijitalleşme seviyesinin katlanarak artması bekleniyor.
“Ülkemizin geleceği için uydu internetin sağlayacağı faydalar bir an önce fark edilmeli”
TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci: “Ülkemizin dijitalleşebilmesi, dijital ekonomiden payını alabilmesi için tüm vatandaşlarımızın uygun maliyetli ve yüksek hızlı internete erişimini sağlamamız gerekiyor. Bugün, eğitimden finansa kadar hayatımızda kritik bir öneme sahip internete hala ulaşamayan bölgelerimiz bulunuyor. Pandemiyle birlikte özellikle kırsal kesimlerde internet erişiminin olmadığı ve bu durumun gerek ülkemiz içinde gerekse ülkemiz dışında önemli bir dijital uçurum yarattığını gördük. Ülkemizde fiber altyapı yatırımları maliyetler, çeşitli engellemeler ve sorunlar nedeniyle yeteri kadar ilerleyemiyor. Bu açığımızı daha hızlı ve altyapı gerektirmeyen uydudan sağlanan genişbant internet hizmetiyle giderebiliriz. Ülkemizin geleceği için uydu internetin sağlayacağı faydalar bir an önce fark edilmeli ve geç kalınmadan adımlar atılmalı. Çiftçilerimizin, kırsal kesimlerdeki öğrencilerimizin, kırsal kesimde kalarak yeni girişim modelleri hayata geçirmek isteyen gençlerimizin internete ulaşımını sağlamamız, Almanya’da ve Avrupa ülkelerinde olduğu gibi uydu internet alabilmeleri için destek paketleri sunmamız gerekiyor.” diyor.
Bilindiği üzere, 11 Haziran 2016 tarih ve 29739 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Elektronik Haberleşme Sektörü Yetkilendirme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile uydu üzerinden elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmecilere, Haziran 2018’e kadar “kullanıcılarına ait trafiği Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulmuş uydu yer istasyonları üzerinden geçirme yükümlülüğü” getirilmiştir. Yönetmelik değişikliği ile varılmak istenen amaca ulaşılabilmesi ve internet trafiğinin tüm düzenleme gerekliliklerinin yerine getirilerek internet erişiminin Türkiye’den sağlanabilmesi için farklı çözüm yöntemleri oluşturulabilmektedir. Dolayısıyla, düzenleme ile varılmak istenen amaca başka teknik imkânlar ile ulaşılması mümkündür. Bu nedenle, ülkemizde uydu haberleşme hizmetlerinin gelişmesinde karşımıza en büyük engellerden bir tanesi olarak çıkan uydu yer istasyonu kurma yükümlülüğü kaldırılmalıdır.
Uydu genişbant internet hizmeti, haberleşme uyduları aracılığıyla yapılan yüksek hızlı bir internet bağlantısı sağlıyor. İnternet bağlantısı olmayan veya altyapısı çok zayıf olan bölgelerde yaşayanlar için genellikle tek çözüm olarak karşımıza çıkyor. Avrupa’da birçok GEO, MEO ya da LEO’da hizmet veren uydu şirketleri en ücra bölgelere dahi internet hizmetinin ulaştırılmasını sağlayan çeşitli hizmetler sunuyor. Günümüzde uydu genişbant internet hizmeti ile kırsal bölgelere kalıcı ve hızlı bir şekilde internet hizmeti verilebilecek. Almanya örneğinde olduğu gibi ülkemizde de Türksat kapasitesi kullanımı zorunlu olmadan, uydudan genişbant hizmeti alacak abonelere ihtiyaç duyulan desteğinin verilmesi ya da evrensel hizmet fonunun bu destek için kullanılması büyük önem taşımaktadır. Bu projelerin, ancak istenilen her işletmeciden alınabilecek şekilde planlanmasıyla ülkemiz için çok daha ucuz ve hızlı şekilde neticeleneceği unutulmamalıdır.