Değerli Basın Mensubu Dostumuz;
TELKODER olarak 11 yılı aşkın süredir Türkiye’de telekom piyasasının serbestleşmesi adına yürüttüğümüz iyi niyetli çalışmalar, geçtiğimiz günlerde önemli bir aşama daha kaydetti. Danıştay, TELKODER’in 2012 yılında açtığı bir dava sonucunda fiyata dayalı rekabet ihlallerinin (Fiyat sıkıştırması, Yıkıcı fiyatlandırma vs.) önlenmesinde Rekabet Kurumu’nun da görevli olduğuna karar verdi.
Rekabet Kurumu (RK), şimdiye kadar Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından tarifesi onaylanan konularda karar almama, görevli olmama yaklaşımını benimsiyordu. TELKODER’in 2008 yılında Türk Telekom’un toptan ve perakende tarifeleri yoluyla “fiyat sıkıştırması” uyguladığı gerekçesiyle RK’ya yaptığı şikayet hakkında Rekabet Kurumu bu konularda karar almama uygulamasını sürdürdü. Fakat TELKODER’in açtığı dava sonucunda Danıştay’ın aldığı karar, bu konudaki süreçlerin geleceği açısından oldukça önemli bir dönüm noktası oldu. Bu kararın ardından Rekabet Kurumu, TELKODER’i davet ederek şikayet konusundaki bilgi, belge ve açıklamalarımızı talep etti ve ardından da en önemli yaptırım aracı olan soruşturma sürecini Ocak 2013 tarihinde başlattı.
Bu soruşturma kararının ardından bu kez de Türk Telekom’un TTKart isimli arama kartının fiyatını maliyetlerinin altına düşürerek rekabet ihlali yaptığı gerekçesi ile TELKODER tarafından yapılan şikayet, Rekabet Kurumu tarafından kabul edildi ve geçen hafta bu konuda da Türk Telekom hakkında soruşturma başlatıldı.
Türk Telekom hakkında RK tarafından yürütülmekte olan bu iki soruşturma ile yeni bir dönem başlamış oldu. RK artık BTK tarafından onaylanmış olsa dahi, fiyatla ilgili rekabet ihlali şikayetlerini incelemeye başladı.
“Yıkıcı fiyatlandırma” ve “fiyat sıkıştırma” yapıldığına dair…
Ocak 2013’de başlatılan birinci soruşturmanın konusu, 2008 yılında Uzak Mesafe Telefon Hizmetleri (STH – Sabit Telefon Hizmetleri) işletmecilerinin Türk Telekom’dan almak zorunda oldukları Arabağlantı, kiralık hat gibi toptan hizmetlerin bedellerinin yüksek, buna karşılık kendi perakende tarifelerinin düşük olarak belirlendiği, bu durumda UMTH (STH) işletmecilerinin iş yapamaz hale geldiği, bu uygulamanın “Fiyat Sıkıştırması” olarak adlandırılan rekabet ihlaline yol açtığıdır.
Türk Telekom hakkında RK tarafından geçen hafta açılan ikinci soruşturmanın konusu ise, Türk Telekom’un 2012 sonundan itibaren TTKart adlı arama kartını maliyetinin altında piyasaya sürmesi ve bu yolla aynı piyasada bulunan işletmecilerin kart satışı yapamamalarına neden olacak “Yıkıcı fiyatlandırma” uygulaması, aynı zamanda arabağlantı ve kiralık hat gibi toptan ücretlerini yüksek, perakende fiyatlarını ise maliyetinin altında tutarak “Fiyat sıkıştırması” uygulayarak rekabet ihlali yapmasıdır.
Kısacası Türk Telekom, yıkıcı fiyat politikaları ile diğer operatörlere sağladığı hizmetlerden dakika başına yüksek kâr elde ederken, fiyat sıkıştırma yöntemiyle hizmetlerini etiket fiyatlarının altında satarak, diğer operatörlerin kâr elde etmesini engellemiştir. Tüm bunlar Türk Telekom’un pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığını göstermektedir.
Pazarda diğer oyuncuları iflasa sürükleyecek, tekel konumunu pekiştirici bu yaklaşımlara karşı TELKODER, mücadelesini her zaman sürdürmüştür ve bundan sonra da sürdürecektir.
Soruşturmalar, Türkiye’de serbestleşme açısından önemli bir adım
Telkoder olarak şu noktaya özellikle vurgu yapmak isteriz; Dernek olarak amacımız, hakim durumdaki operatörlere yaptırım uygulanmasını sağlamak değil, tüzüğümüzde de yer aldığı gibi “Türkiye’de_telekomünikasyon_hizmetleri_sektöründe_tam rekabet ve_liberal_bir_anlayışın_hakim_kılınmasına_doğrudan_katkıda_bulunmak” yönündedir. Çalışmalarımıza bundan sonra da bu anlayışla devam edeceğimiz, sektörün tüm çevreleri tarafından bilinmelidir. TELKODER’in şikayetlerini ciddi bulan RK soruşturma açma kararı vermiştir. TELKODER, soruşturma sonucunda serbestleşme konusunda Türkiye’nin önünü açacak kararlar verilmesi beklentisindedir.