Kablo Kavgası

Türksat ile kablo şirketlerinin kavgası büyüyor. Türksat, ‘şirketler lisans aldı, eski sözleşme bitti’ gerekçesiyle altyapıyı vermiyor. Firmalar kendi yatırımları olduğu gerekçesiyle altyapıyı istiyor

EKONOMİ SERVİSİ

Türksat ile kablo TV ve kablo internet hizmeti veren özel işletmeciler arasında, ‘altyapı mülkiyeti’ krizine çözüm bulunamadı. Özel şirketler “altyapı bizim yatırımımız” derken Türksat, “Altyapı kamuya ait, vermeyiz” savunması yapıyor.

TMSF de işin içinde
Önceki gün Erol Aksoy’dan kuruma geçen iki kablo şirketinin faaliyetlerinin engellendiği gerekçesi ile Türksat merkezine polisle giren TMSF’den sonra, diğer iki kablo şirketi de Türksat uygulamasına sert tepki gösterdi.
Ulaştırma Bakanlığı’nın devreye girmesine karşın henüz bir uzlaşmaya varılamadı. Olayın geçmişi, Türk Telekom özelleştirmesine dayanıyor. Kablo TV ve internet işleri, TT’nin özelleştirilmesi aşamasında Türksat’a geçmişti. Bu arada, önceki sözleşmelerinin bitimine 1.5 yıl kalan işletmeci şirketler, piyasada faaliyet için yeni lisans alınca Türksat’a, ‘Müşterileri kendimiz kaydedip, faturaları da biz keseceğiz’ dediler.

‘Altyapı kamuya geçti’
Ancak bu aşamada Türksat, şirketlere ‘yeni lisans aldınız, eski sözleşme bitti. Altyapı kamuya geçti’ gerekçesi ile şirketlerin (İnteraktif, Kablonet, Topaz ve Ultra) faaliyetine el koydu. Şirketler de gazetelere ilan vererek, Türksat’ı Telekomünikasyon Kurumu (TK), Rekabet Kurumu ve kamuoyuna şikayet ettiler. Tarafların görüşleri şöyle:

‘Kurum bizi haklı buldu altyapıyı vermeyiz’
Türksat A.Ş. Genel Müdürü Osman Dur:
Özel şirketler yeni lisans aldı. Lisans alınca sözleşmeleri otomatikman fesh oldu. İlk sözleşme süresinden (10 yıl) kalan 1.5 yılları için ödeme yapma teklifinde bulunduk ama kabul etmediler. Firmalar kamunun altyapısına sahip çıkmaya kalkıyor
Şirketler, sözleşme sonuna geldikleri için, yatırımları karşılanmaz diye, düzgün hizmet vermemeye başladı. Tüketicilerin yoğun şikayetleri ile karşılaştık.
Bakan, (Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım) ‘Anlaşma yolu arayın. Vatandaş mağdur olmasın’ talimatı verdi. Bu nedenle dört ay bekledik. Daha önce el koyacaktık. Ama anlaşma zemini bulabiliriz diye bekledik.
Şirketler anlaşmak bir yana, Türksat’a, ‘Artık müşterimizi kendimiz kaydedip, faturaları kendimiz keseceğiz’ diye bildirimde bulundu. Biz ise sözleşmeden kalan 1.5 yıl için ödeme yapmayı teklif ettik. 10 yıllığına kiralamışlar ama kamunun altyapısına sahip çıkıyorlar.
Şirketlerin aldığı lisans, altyapının kurulu olmadığı yerlerde, kurup işletme hakkı veriyor. Buna karşın kurulu yerdeki işletme için bedel ödenmesi gerekiyor. Taşeron olarak belirlediğimiz firmalar yalnızca kablo bağlantısını yapma işini yürütüyor. Bu hizmetten dolayı sorun yok. Türk Telekom’un altyapısı bile 21 yıllığına kiralandı. Bu şirketler, kamuya ait kablo altyapısına sahip çıkıyor.
Şirketlerin Türksat’ı Telekomünikasyon Kurumu’na şikayet etmesi yanıltma çabası. Kurum da şirketlere, ‘Siz fatura kesemezsiniz’ dedi. İşlemin altyapı devri olmadığını kayıt altına aldılar.

‘Serbestleşme derken kamulaştırıyorlar’
Kablo televizyon ve internet işletmecilerinden Ultra Kablo TV Genel Müdürü Tanju Erkoç:
“Türksat’ın hukuken bizim elimizde olan birşeyi gaspetmemesi gerekir. Kablo TV işletmecileri olarak, sadece Türk Telekom’un yer altındaki kablo geçen borularını kullandık, tüm kablo sistemlerini yeniledik. Ağustostan bu yana Türksat’ın belirlediği taşeronlar şebekeler üzerinde iş yapıyor, yeni abone kaydedemiyoruz.
Ruhsat alan şirketler olarak mülkiyeti bize ait ve şirket aktiflerine kayıtlı şebekelerimiz var. Temel sorun Türksat’ın ‘şebeke size ait değil, benim’ demesi. Sorunun çözümü için Türksat’ın benim aktifimde görünen şebekenin bana ait olduğunu kabul etmesi lazım.
Türksat işi yargı sürecine taşıdı. Bizim malımızın sahibi olduğunu kabul etmediği takdirde bu iş mahkemede çözülür. Bu, bir kişinin evinize gelip oturma odasının kendisine ait olduğunu iddia etmesi gibi birşey. Telekomda serbestleşme diyorlar, kamulaştırıyorlar. Hükümetin konuya el atması gerekiyor.
Türksat bu süreci iyi yönetemedi. Öyle gitmesi halinde müşterilerin memnuniyetsizliğinin de etkisiyle cirolfu düşecek, vergi kaybı olacak.”
Topaz Telekom Teknik Koordinatörü Ümit Karadeniz de konu hakkında şöyle dedi:
“Türksat ‘Sözleşmenin 25. maddesine göre sözleşme sona ermiştir, şebekeden çıkın’ diyor. Biz ise sözleşmenin ilgili maddesine göre ‘lisans çıkmıştır artık şebekelerin bize devredilmesi lazım’ diyoruz. Türksat, hukuka intikal etmiş bir konuda henüz çözüme ulaşılmamasına rağmen konu çözülmüş gibi davranıyor.”

KAVGANIN NEDENİ
Kablo TV işletmecileri Ultra TV, Kablonet, İnteraktif ve Topaz 10 yıllık sözleşmelerinin bitimine 1.5 yıl kala, 21 yıllık yeni iletme lisansı aldılar.
Ardından bu şirketler Türksat’a, ‘Müşterileri kendimiz kaydedip, faturaları da biz keseceğiz. Ayrıca kendi içeriğimizi de kendimiz yapmak istiyoruz’ diyerek altyapıda hak talebinde bulundular.
Türksat ise altyapının kamunun olduğunu belirterek, şirketlerin faaliyetlerine el koydu.
Müşteri takibi için Türksat bünyesinde kurulan bilgisayar sistemine kablo şirketlerinin giriş yetkileri kaldırıldı.
Şirketlerin yeni abone kayıtlarının ve altyapı, içerik geliştirmelerinin