Türksat’ta, ’Kablo Tv Altyapı’ Kavgası Çıktı

Türksat’la, kablo TV işletmecileri arasında altyapı krizi çıktı. Sözleşmelerinin bitimine 1.5 yıl kalan işletmeciler, faaliyet için lisans alınca Türksat’a, “Müşterileri kendimiz kaydedip, faturaları da biz keseceğiz” dediler. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın araya girmesiyle dört aydır bekleyen Türksat ise anlaşma sağlanamayınca, altyapının kamunun olduğunu belirterek faaliyetlere el koydu.

TÜRKSAT’la kablo TV ve kablo internet hizmetleri işletmecileri arasında altyapı krizi çıktı. Sözleşmelerinin bitimine 1.5 yıl kalan işletmeci şirketler, piyasada faaliyet için lisans alınca Türksat’a, “Müşterileri kendimiz kaydedip, faturaları da biz keseceğiz” diyerek altyapıda hak talebinde bulundular. Türksat ise, altyapının kamunun olduğunu belirterek, faaliyetlere el koydu. Söz konusu şirketler; İnteraktif, Kablonet, Topaz ve Ultra gazetelere ilan vererek, Türksat’ı Telekomünikasyon Kurumu, Rekabet Kurumu ve kamuoyuna şikayet ettiler. Türksat Genel Müdürü Osman Dur, krizin gelişimini anlattı. Türk Telekom’un özelleştirmesiyle kablo TV ve kablo internet hizmetleri kendilerine devredilince sorunu kucaklarında bulduklarını belirten Dur, gelir paylaşımı modeliyle 10 yıllığına işletme hizmetlerini alan şirketlerin sözleşmelerinin bitimine 1.5 yıl kaldığını bildirdi.

BAKAN ARAYA GİRDİ:

Şirketlerin piyasada faaliyet için dört ay önce lisans aldıklarını belirten Dur, “Lisans alınca gelir paylaşımı ortaklığı modeli bozuldu. Sözleşme kendiliğinden fesh oldu” dedi. Bu durumun faaliyete el koymalarını gerektirdiğini ifade eden Dur, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın araya girdiğini söyledi. Yıldırım’ın, “Anlaşma yolu arayın. Vatandaş mağdur olmasın” talimatı verdiğini kaydeden Dur, bu nedenle dört aydır beklediklerini vurgulayarak, “Daha önce el koyacaktık. Ama anlaşma zemini bulabiliriz diye bekledik” dedi.

1.5 YILLIK ÖDEME:

Şirketlerin anlaşmak bir yana, Türksat’a, “Artık müşterimizi kendimiz kaydedip, faturaları kendimiz keseceğiz” diye bildirimde bulunduğunu anlatan Dur, “Biz ise sözleşmeden kalan 1.5 yıl için ödeme yapmayı teklif ettik. 10 yıllığına kiralamışlar ama kamunun altyapısına sahip çıkıyorlar” diye konuştu. Şirketlerin aldığı lisansın, altyapının kurulu olmadığı yerlerde, kurup işletme hakkı verdiğini belirten dur, buna karşın kurulu yerdeki işletme için bedel ödenmesi gerektiğini vurguladı.

YENİDEN İHALEYE ÇIKILDI:

Bu kadar değerli bir altyapının, yatırımı çıkarma düşüncesiyle öldürülmesine vicdanlarının el vermediğini ve kamu olarak görevlerini yaptıklarını kaydeden Dur, taşeronluk ihalesine çıktıklarını belirtti. Taşeron olarak belirledikleri firmaların yalnızca kablo bağlantısını yapma işini yürüttüğünü, bu hizmetten dolayı sorun bulunmadığını söyleyen Dur, “Türk Telekom’un altyapısı bile 21 yıllığına kiralandı. Bu şirketler, kamuya ait kablo altyapısına sahip çıkıyor” tepkisini gösterdi.

ALTYAPI DEVRİ DEĞİL:

Şirketlerin Türksat’ı Telekomünikasyon Kurumu’na şikayet etmesini yanıltma olarak değerlendiren Dur, “Kurum da, şirketlere, ’Siz fatura kesemezsiniz’ dedi. İşlemin altyapı devri olmadığını kayıt altına aldılar” diye konuştu. Altyapı kötüye gittiği için acele ettiklerini anlatan Dur, altyapıyı güçlendirip, yeni paket hizmetlerle destekleyeceklerini, daha sonra da idari otorite özelleştirme veya kiralama neye karar verirse, ona göre değerlendirileceğini bildirdi.

Şirketler: Şebekeye cebren el konuldu

KABLO TV lisansı alan şirketler gazetelere verdikleri ilanlarda, Türksat’ın arıza ve yeni tesis kayıtlarına erişimlerini kestiğini, kendi haklarının bulunduğu alanda yetersiz taşeronlarla çalışmaya başladığını belirterek, şu duyuruda bulundular: “Konunun çözümü yönünde hukuki süreçlerimiz devam etmekte olup, şirketlerimizin Kablo TV/internet şebekelerinin bakım ve işletmesinde kasıtlı veya kasıtsız hiçbir işlemin olmadığını; bakım elemanlarımızın, hatta yasal tayin edilmiş elemanlarımızın şebekelere girmelerinin ve görevlerini yapmalarının Türksat A.Ş. çalışanlarınca engellendiğini ve tüm aksamaların sorumlusunun, şebekelere cebren ve kanaatimizce yeterli hazırlığı ve birikimi olmadan el koyan Türksat A.Ş. ve yeni taşeronları olduğunu duyururuz.”

TMSF’den Türksat’a haciz baskını

KRİZE son olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) da eklendi. Türksat’ın faaliyete el koyması ve yeniden ihaleye çıkması üzerine alacağını toplayamayacağı düşüncesiyle harekete geçen TMSF, söz konusu şirketlerden Kablo Net ve İnteraktif’e geçen cuma günü el koydu. Erol Aksoy’un borçlarının tasfiyesi için TMSF iki şirkete el koyunca, Türksat’a haciz baskını yapıldı. Türksat ise altyapının Aksoy’a değil devlete ait olduğunu belirterek, işleme itiraz etti.