TMSF: Türksat Kabloya Usulsüz Şekilde El Koydu

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Türksat’a haciz için baskın yapmasının ardından kablo TV kavgası sürüyor. TMSF, dün yaptığı yazılı açıklamada Türksat’ı, “usulsüz biçimde” İnteraktif’in şebekesine el koymakla suçladı.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF), Türksat’a baskın yapmasının ardından kablo TV’deki kavga sürüyor. TMSF, Türksat’ı, “usulsüz biçimde” İnteraktif’in şebekesine el koymakla suçladı. TMSF’den yapılan açıklamada, İktisat Bankası’nın Fon’a devriyle Kablonet ve İnteraktif firmalarının Fon iştiraki haline geldiği anımsatıldı. 1998 yılından itibaren, tüm yatırımları kendileri tarafından karşılanarak önce Türk Telekom daha sonra Türksat A.Ş. ile gelir payı ortağı olarak çalışan firmaların, Nisan 2006 tarihinde Kablo TV Ruhsatı aldıkları belirtilen açıklamada, şöyle denildi:”Ruhsat alımıyla birlikte Gelir Paylaşımı Sözleşmesi gereği firmalarca Türksat A.Ş. hesap kesme işlemlerine davet edilmiş ve şebeke işletmesine yine eskiden olduğu gibi devam edilmiştir. Bu aşamada şebeke mülkiyeti konusu yargıya intikal etmiş ve Türksat A.Ş.’nin şebeke işletmesinin İnteraktif firması tarafından yapılmasının durdurulması talebi mahkemece reddolunmuştur.”

TÜRKSAT HACİZİ BİLİYORDU:

İnteraktif firmasına ait şebeke elemanları üzerine 3-4 Temmuz 2006 tarihlerinde TMSF tarafından 6183 sayılı yasa gereği haciz işlemi uygulanarak mahcuz malların yedieminlere teslim edildiği kaydedilen açıklamada, “Türksat, 13 Temmuz 2006 tarihinde haciz işleminden haberdar olmasına ve tedbir talebi mahkemece reddedilmesine rağmen İnteraktif firmasına ait bölgenin işletilmesi amacıyla taşeron ihalesi düzenlemiş ve 7 Ağustos 2006 tarihinden itibaren İnteraktif’in Kablo TV arıza ve abone kayıtlarına erişimini keserek yeni taşeronlarla şebekeye müdahale etmeğe başlamıştır” denildi. Türksat’ın bunun ardından internet merkezi teçhizatı olan CMTS cihazlarının şifrelerini değiştirerek internetle ilgili olarak da İnteraktif firmasının irtibatını sonlandırdığı belirtilen açıklamada, bu aşamada abonelerden şikayetler geldiği ileri sürüldü.

ŞİFRELERİ VERMEDİLER:

Söz konusu müdahalelerin yedieminler tarafından tutanak altına alınarak TMSF’nin bilgilendirildiği, ayrıca 18 Ağustos’ta yediemin sıfatıyla söz konusu teçhizatın yeni şifrelerinin Türksat’tan talep edildiği anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Ancak Türksat, şifreleri yediemine teslim etmemiştir. Bu bağlamda, yediemin kendisine emanet edilen teçhizatı korumak amacıyla cihazların şifrelerini değiştirerek korumaya almıştır. Söz konusu işlemler sonucunda eskiden olduğu gibi Türksat’a da sistemi uzaktan izleyebilmeleri için bir şifre tanımlanarak teslim edilmiştir.”

TÜRKSAT’IN YETKİSİ YOK:

TMSF’nin; İnteraktif ve Kablonet firmalarının, Fon alacaklarının tahsili bakımından gelir sağlayacak bir şekilde elden çıkarılmasını istediği vurgulanan açıklamada, firmalar ve Türksat’ın ortak bir noktada buluşması gerektiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: “Aksine bir yargı kararı bulunmayan, konuyla ilgili tedbir istemi reddedilen Türksat’ın Kablo TV şebekesine dokunma yetkisi olmamasına ve şebekelerdeki ekipmanların İnteraktif firmasının mülkiyetinde bulunmasına rağmen, Türksat usulsüz bir biçimde şebekeye el koymuş ve İnteraktif firmasının Kablo TV- internet şebeke arıza ve abone kayıtlarına ulaşımını engellemiştir. Yedieminlerce yapılan ise hacizli malın korunmasına yönelik gerekli işlemlerdir.”

Kablo TV’de yaşanan sorun ne

10 yıl önce Türk Telekom ile yaptıkları sözleşme ile kablolu yayın altyapısı kurma ve dağıtım hakkına sahip olan, aralarında TMSF bünyesindeki Kablonet ve İnteraktif’in de bulunduğu şirketler, bu yılın Nisan ayında Telekomünikasyon Kurumu’ndan kablolu yayın lisansı aldı. Altyapı yatırımları şirketlerin mülkiyetinde görünürken, lisans alan şirketler de Türksat’tan aylık olarak para tahsil ediyordu. Ancak Türksat, şebeke mülkiyeti konusunda şirketlerle anlaşmazlığa düşmesi üzerine şirketlere para ödememeye başladı. Bir milyondan fazla abonenin bulunduğu sektörde TMSF’nin, en fazla aboneye sahip ve kurulduğunda altyapı yatırımlarını İktisat Bankası’ndan aldıkları krediyle gerçekleştiren Kablonet’ten ve İnteraktif’ten toplam 65 milyon dolar alacağı var. Türksat’tan yaptıkları aylık tahsilatlarla borcunu ödeyen şirketlerin parayı alamayınca Fon’a ödeme yapmaması üzerine ise TMSF, şirketlerin bütün mal varlıklarını haczetti. Türksat da, TMSF’ye şirketin mal varlıklarının kendisine ait olduğunu savunarak dava açtı. Bu arada, yatırım yapma hakkının devriyle ilgili Türksat’ın Kablonet’e uzlaşmak için önerdiği şartların, şirket tarafından kabul edilmediği öğrenildi.

TMSF, ’Türksat yüzünden tahsilat yapamıyoruz’ demişti

KABLO TV’de yaşanan sorun nedeniyle bir süre önce Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk de bazı açıklamalar yapmıştı. Ertürk, kablolu yayın lisansı alan ve Fon bünyesindeki Kablonet ile İnteraktif’in de aralarında bulunduğu şirketlerin son 4 aydır hizmet verdikleri halde Türksat’tan bedel alamadığını, para alınamaması nedeniyle de TMSF bünyesindeki şirketlerin Fon’a borçlarını ödeyemediğini belirtmişti.

Taşeronlar yetersiz

KABLO TV lisansı alan şirketler gazetelere verdikleri ilanlarda, Türksat’ın arıza ve yeni tesis kayıtlarına erişimlerini kestiğini, kendi haklarının bulunduğu alanda yetersiz taşeronlarla çalışmaya başladığını belirterek, şu duyuruda bulundular: “Konunun çözümü yönünde hukuki süreçlerimiz devam etmekte olup, şirketlerimizin Kablo TV/internet şebekelerinin bakım ve işletmesinde kasıtlı veya kasıtsız hiçbir işlemin olmadığını; bakım elemanlarımızın, hatta yasal tayin edilmiş elemanlarımızın şebekelere girmelerinin ve görevlerini yapmalarının Türksat A.Ş. çalışanlarınca engellendiğini ve tüm aksamaların sorumlusunun, şebekelere cebren ve kanaatimizce yeterli hazırlığı ve birikimi olmadan el koyan Türksat A.Ş. ve yeni taşeronları olduğunu duyururuz.”