İktisat Bankası’nın eski patronu Erol Aksoy, iki kablo şirketinin Türksat ile yaşadığı “altyapı mülkiyeti” sorununun, TMSF ile yaptığı protokolü etkilemeyeceğini söyledi
23.08.2006
İktisat Bankası’na olan borçları nedeniyle TMSF ile protokol imzalayan işadamı Erol Aksoy, kablo TV şirketlerinin Türksat ile yaşadığı sorunun kendi protokolünü etkilemeyeceğini söyledi.
VATAN’ın sorularını yanıtlayan Aksoy, Kablonet ve Interaktif şirketlerinin altyapısının Türksat tarafından alınması üzerine yaşanan olayları değerlendirdi. 12 yıllık protokole bağlanan 945 milyon dolarlık borcunun tahsilatında sorun olmayacağını vurgulayarak şöyle konuştu:
GELİRLER 12’NCİ YIL İÇİN
”Benim kablo şirketlerimden gelecek gelir zaten protokolün 12’nci yılında etkili olacak. Dolayısıyla bu şirketlerdeki sıkıntının protokole etkisi olmaz. Mahkeme sürecinin sonuna kadar beklense dahi bizim açımızdan herhangi bir sorun yaratmaz. Ayrıca bu şirketlerim tabii ki önemli, ama başka önemli şirketlerim de var. Biz bunları çok gördük. Hukuksuzluğu çok gördük. Haklıyız ve bu sonunda görülecek. “
Sorunun çözülmesi için orta yol bulunabileceğine inandığını ifade eden Erol Aksoy, Türksat Genel Müdürü Osman Dur’un dün VATAN’da yer alan ”Biz şirketlere (altyapı için ücret ödeyin, hizmet almaya devam edin) dedik” sözlerinin gerçeği yansıtmadığını öne süren Aksoy, “Beş aydır bize böyle bir teklif gelmiş değil“ diye konuştu.
MÜLKİYET ÖNEMLİ DEĞİL
Erol Aksoy, altyapının mülkiyetinin Türksat’ta kalması ile ilgili bir sorunları olmadığını da vurgulayarak, ”Bizim için mülkiyet önemli değil. Bir rakam belirlensin ve biz bu fiyat üzerinden altyapıyı leasing ile kullanalım. Zaten bu kadar yüksek teknolojili işlerde altyapının mülkiyetini almanın çok anlamı yok“ diye konuştu.
Türksat ile kablo işletmecileri arasındaki gelir paylaşımına bağlı protokolün daha önce iki farklı alanda kullanıldığını da hatırlatan Aksoy, ”Bu uygulama daha önce hem Turkcell ve Telsim’de hem de uydu işletmecileri için yapılmıştı. Orada firmalar lisans alana kadar geçen sürede gelir paylaşımı yaptılar, sonra da lisanslar alınınca sözleşmeler feshedildi. Belirli bir gelir üzerinden anlaşılarak altyapı devredildi “ dedi.
EŞİTLİK İLKESİ UYGULANSIN
”Biz bedelsiz olarak altyapıyı alacağız demiyoruz “ diyen Aksoy, şöyle devam etti: ”Biz bazı yatırımları yaptık. Onlar da yatırım yaptı. Hepsinin hesabının kesilmesi lazım. Türk Telekom’un önceki yatırımlarının elbette bir bedeli olacak. Tümünün hesaplanması, eşitlik ilkesi ile önceki uygulamalar ne ise onun bize de uygulanması lazım.”
“LİSANS ALIRSANIZ SİZİ MAHVEDERİM” TEHDİDİ
Erol Aksoy, Türksat Genel Müdürü Osman Dur’un “300 kanallı dijital platform kuracağız” sözleriyle ilgili olarak da yorumda bulundu. “Televizyon yayıncılığında hiçbir bilgisi olmayan, sadece uydu işi yapan Türksat’ın dijital yayıncılık yapması mümkün müdür?” diyen Aksoy, Türksat’ın TRT’nin dahi yapamadığı bir işe soyunduğunu öne sürdü. Türksat Genel Müdürü’nün lisans almalarından önce kendilerini tehdit ettiğini de ileri süren Aksoy, (Lisans alırsanız sizi mahvederim) dedi. Bu nasıl iş? “ dedi.
60 MİLYON $’A 200 DİJİTAL KANAL KURARIM
Erol Aksoy, Türksat Genel Müdürü Osman Dur’un dün VATAN’da yer alan diğer sözleriyle ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. Aksoy, Dur’un “Şirketler yatırım yapmadığı için el koyduk” sözleriyle ilgili olarak “Biz yatırım yapmaya hazırız. Teklifte bulunuyoruz. Şu anda 7 kanalımız dijital olarak yayında. Sorun çözülsün, 6 ayda 200 dijital kanallı yayına geçecek yatırımı yapar ve geçeriz” dedi. Aksoy, bu yatırımın finansmanının tutarı ve nasıl yapılacağıyla ilgili soru üzerine şunları söyledi: “Bu yatırımın toplam tutarı yaklaşık 50-60 milyon dolar civarındadır. Bizim temasta olduğumuz yabancı yatırım fonları var. Bu fonlar bizim için bu yatırımı yapabilecek durumdalar. Bu sorunlar çözülürse yatırımı yapabiliriz.”
Aksoy, kablo şirketlerine yabancıların ilgisinin sürdüğünü de sözlerine ekledi.
TMSF’DEN TÜRKSAT’A USÜLSÜZÜK YAPTI SUÇLAMASI
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF), Türksat’a baskın yapmasının ardından kablo TV’deki kavga sürüyor. Dün yazılı bir açıklama yapan TMSF, Türksat’ı, “usulsüz biçimde“ İnteraktif’in şebekesine el koymakla suçladı.
TMSF’den yapılan açıklamada, İktisat Bankası’nın Fon’a devriyle Kablonet ve İnteraktif firmalarının Fon iştiraki haline geldiği anımsatıldı. Açıklamada, 1998 yılından itibaren, tüm yatırımları kendileri tarafından karşılanarak önce Türk Telekom daha sonra Türksat ile gelir payı ortağı olarak çalışan firmaların, Nisan 2006 tarihinde Kablo TV Ruhsatı aldıkları belirtildi. Bunun ardından firmalar ile sözleşmelerin sona erdirildiği, sonrasında bu firmaların altyapısına Türksat tarafından ” usulsüz biçimde “ el konulduğu vurgulandı.
TMSF’nin; İnteraktif ve Kablonet firmalarının, Fon alacaklarının tahsili bakımından gelir sağlayacak bir şekilde elden çıkarılmasını istediği vurgulanan açıklamada, firmalar ve Türksat’ın ortak bir noktada buluşması gerektiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
“Aksine bir yargı kararı bulunmayan, konuyla ilgili tedbir istemi reddedilen Türksat’ın Kablo TV şebekesine dokunma yetkisi olmamasına ve şebekelerdeki ekipmanların İnteraktif firmasının mülkiyetinde bulunmasına rağmen, Türksat usulsüz bir biçimde şebekeye el koymuş ve İnteraktif firmasının Kablo TV- internet şebeke arıza ve abone kayıtlarına ulaşımını engellemiştir. Yedieminlerce yapılan ise hacizli malın korunmasına yönelik gerekli işlemlerdir.”