Coşkunoğlu’ndan TT Tarife Değişikliğine Sorular

CHP Milletvekili Osman Coşkunoğlu toplumda yükselen şikayetleri de gözönüne alarak, Türk Telekom tarife değişikliği konusunda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a yazılı bir soru önergesi verdi.

Türk Telekom tarife değişikliği toplumun değişik katmanlarında şikayete yol açtığı için CHP Milletvekili Osman Coşkunoğlu da, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a konuyla ilgili bir soru önergesi gönderdi.

Coşkunoğlu soru önergesinin ve konunun basın tarafından da izlenmesi gerektiğini şu sözlerle ifade ediyor.

Türk Telekom’un özelleştirilmesini savunanların bile (örneğin, Dünya Bankası) inkar edemeyeceği somut bir gerçek var: Piyasa koşulları (serbestleşme) oluşmadan ve piyasada rekabeti düzenleme ile yükümlü kurum (Telekomünikasyon Kurumu) gereken güce kavuşturulmadan, Türk Telekom’un %55 hissesinin bir yabancı firmaya satılması yanlıştı.

Bu yanlışın üzerinden bir yıl geçtikten sonra, çağımızın bu en önemli sektöründe, telekom sektöründe ülkemizde ciddi sıkıntılar giderek artıyor.

Ülkemizde bu sektörün lokomotifi olması gereken Türk Telekom, satıldıktan sonra, tam tersine sektörün önünde bir engel durumuna düştü.

Çağımızın en önemli teknolojilerini barındıran Türk Telekom, satıldıktan sonra, teknolojik gelişme ve sıçrama için değil, bilgi toplumunun önemli bir mekanizması gibi değil, teknolojik bir değer gibi de değil, basit ama büyük bir rant kaynağı gibi kullanılma durumuna düştü.

Bu kaygılarımı birkaç gün önce “Sömürgecilik anlayışı mı?!” mesajıyla ve ekindeki soru önergemle sizinle paylaştım.

Son iki günde olan yeni gelişmeler (yeni tarifeler ve Danıştay kararı) üzerine oluşan kaygılarımı ve yeni sorunları da ekteki soru önergeleri ile TBMM platformuna taşıyorum.

Medyanın Türk Telekom gibi önemli bir kurum ve teknoloji yuvasının içine girdiği olumsuz süreç üzerine projektör tutması gerektiğini düşünüyorum.

Coşkunoğlu’nun soru önergesi şu şekilde

17 Ocak 2007
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğinin yapılmasını arz ederim.

Saygılarımla,
Osman COŞKUNOĞLU
Uşak Milletvekili

Türk Telekom A.Ş.’nin, Telekomünikasyon Kurumu’nun onayı alınmadan 28 Aralık 2006 tarihinde açıkladığı yeni tarifeleri geçtiğimiz günlerde Telekom Kurumu da onaylamıştır. Açıklanan yeni tarifelerde rekabetin olmadığı şehiriçi konuşma bedellerine ve sabit ücrete zam yapılırken, rekabetin olduğu uzak mesafe konuşma bedellerinde de indirim yapılmıştır. Bu gerçeğin ışığında:

Yeni tarifeler sonucu Türk Telekom A.Ş.’nin yıllık net kazanç artışının ne olacağı üzerine somut bir tahmin var mıdır? Varsa bu miktar nedir?

Yeni tarifeler sonucu farklı kategorilerdeki tüketicilerin yıllık yarar veya zararının ne olacağı üzerine somut bir miktar tahmini var mıdır? Varsa bu miktar nedir?

Türk Telekom’un bir emrivaki şeklinde 28 Aralık 2006 gününde açıkladığı yeni tarifeleri onaylarken Telekom Kurumu somut olarak hangi niteliksel ve niceliksel kriterler kullanmıştır? Tüketicinin, sektörün ve devletin bu yeni tarifelerden kazancı ne olacaktır?

Telekomunikasyon Kurumu’nun önde gelen iki görevinden birisinin tüketiciyi korumak olduğuna katılıyor musunuz? Katılıyorsanız, yeni tarifelerin tüketici yararına olduğunu gösterecek somut niceliksel (sayısal) veriler ve niteliksel argümanlar nelerdir?

Telekomünikasyon Kurumu’nun önde gelen diğer görevinin de sektörde rekabet koşullarının ihlalini önlemek olduğuna katılıyor musunuz? Katılıyorsanız, yeni tarifelerde rekabetin olmadığı yerlerde zam, rekabetin olduğu yerlerde ise indirim olmasını bir rekabet ihlali olarak görmüyor musunuz?

Bu tarife değişikliğinin yürürlüğe girmesi sektördeki diğer işletmeleri ne şekilde etkileyecek? Üç veya beş ay sonra hizmet sunan diğer işletmelerin kaç tanesi hayatta kalabilecek, kaçı sektörden çekilmek zorunda kalacak? Bu konuda varsa somut sektörel analiz sonuçlarınız, yoksa görüşünüz nedir?

Yeni tarifeler sonucu, Türk Telekom’da çapraz sübvansiyon ne boyuttadır? Rekabetin korunması, sektörün gelişmesi amaçları çerçevesinde bu boyutta bir çapraz sübvansiyon sizce kabul edilebilir bir miktar mıdır? Neden?