Telekom’da Ballı Börek / Emin Çölaşan

ADINDA “Türk” sözcüğü olan Telekom isimli kuruluş, birkaç gün önce açıklama yaptı. Türkiye’deki 60 milyon sabit telefona uygulanacak yeni tarife ilginç. Zam ve indirim! Bu olayın üzerine hiç kimse gitmedi. Bu kuruluşa bağlı sabit telefonlarda “ses trafiği-görüşme oranları” şöyle:

Yaklaşık yüzde 80 şehiriçi, geri kalan yüzde 20 şehirlerarası, uluslararası ve GSM (cep).

Uyanık Telekom, şehiriçi görüşmelere ve aylık sabit ücretlere yüzde 22 zam, ötekilere indirim yaptı. Uzmanların hesaplarına göre, zam sonrasında elde edeceği ek gelir korkunç.

Yılda 880 milyon dolar.

Biliyorsunuz, bizim hükümet Telekom’un yüzde 55’ini özelleştirme adı altında 6.5 milyar dolara Saudi Oger isimli yabancı firmaya sattı. Paranın yüzde 20’si peşin ödendi. Ötesi beş yıl süreyle yılda bir milyar dolar taksitle ödenecek.

Telekom yılda ortalama 1 milyar dolar kár ediyor.

Şimdi kamuoyuna indirim diye sunulan yeni tarifesiyle bu şirket yılda ek olarak 880 milyon dolar daha kazanacak. Kár 2 milyar dolara yükselecek. Bu kazancın yüzde 55’i Saudi Oger’e gidecek. Yani yaklaşık 1 milyar dolar!

Dolayısıyla, Saudi Oger isimli yabancı firma, beş yıl boyunca devlete ödeyeceği yıllık bir milyar dolar taksiti, sadece bu zammı yaparak kurtarmış oldu. Bundan sonra yapacağı zamlar hariç.

(Bu hesapları bana sektörün tam göbeğindeki uzmanlar gönderdi.)

Türk Telekom yabancı firmaya bedavaya geliyor, kimse işin üzerine gitmiyor.

Hele bundan sonra yapacağı zamlarla, Telekom’u almakla üste para almış olacak.

Soruyorum, böyle özelleştirme olur mu? Devletin ve milletin altın yumurtlayan tavukları yerli ve yabancı yandaş firmalara böylesine acayip koşullarla satılır mı? Adamlar Telekom’un parasını birkaç yılda çıkaracak ve sonra her yıl milyarlarca dolarımızı alıp götürecek.

Günü kurtarmak için bu satışı yapanlara soruyorum: Ayıp değil mi, yazık değil mi, günah değil mi? Bunların hesabını nasıl vereceksiniz?