Tüketiciler Birliği Başkanı Av.Bülent Deniz, 78 diğer sivil toplum örgütü ile birlikte, Türk Telekom’un 1 Mart 2007 de yürürlüğe giren tarife değişikliğinin, şehiriçi tarafındaki % 25 zamma karşı kampanya başlattıklarını açıkladı.
Türk Telekom’un mart 2007 itibariyle yürürlülüğe koyduğu, şehiriçi tarifelerde zam, şehirlerarası ve milletlerarası tarifelerde indirim şeklindeki yeni tarifesine karşı Tüketiciler Birliği bir kampanya açtı. Şehiriçi görüşmelere gelen % 25 zamma karşı açılan kampanya’ya katılan sivil toplum örgütleri ile bilrikte Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz şu açıklamayı yaptı.
Türk Telekom, Telekomünikasyon Kurulu’nun onayladığı yeni tarifesini 1 Mart 2007 tarihinden itibaren uygulamaya başlamıştır Yeni tarife ile rekabetin olduğu milletlerarası, şehirlerarası ve GSM arama ücretlerinde indirime gidilirken, rekabetin olmadığı ve Türk Telekom’un tek başına hizmet sunduğu şehir içi görüşme ücretleri ve sabit ücretlere yüzde 25 zam yapılmıştır. Bu uygulama tüketici mecburiyetinin kötüye kullanılmasıdır.
Bu nedenle Tüketiciler Birliği, TELKODER, ATO ve EMO tarafından Telekomünikasyon Kurulu’nun onay işleminin iptali için yargı yoluna gidilmiştir. Daha önce kamusal hizmet bedellerine ilişkin yapılan zamların enflasyon oranının üzerinde olamayacağı gerekçesiyle yargı tarafından verilen iptal kararlarının söz konusu olduğu bir ortamda, tarifenin iptali için açılan bu davaların tüketici lehine sonuçlanacağına ilişkin beklentimizi korumaktayız.
Öte yandan Türk Telekom’un bu uygulaması toplumun tüm kesimlerinden tepki görmüş, enflasyonun düşürülmesine ilişkin yıllardan beri ulusal ölçekte yürütülen mücadeleyi başarısız kılacağı hususu Merkez Bankası raporlarına dahi yansımış, nitekim Mart ayının zam şampiyonu Türk Telekom zamları olmuştur.
Bu aşamada 19 milyon sabit telefon kullanıcısının yeni tarifelerle ilgili bilgilendirilmesi ve getirilen yüzde 25 zamma ilişkin tepkilerinin başta Telekomünikasyon Kurumu olmak üzere tüm ilgililere iletilmesi için 22 Şubat 2007 tarihinde başlatılan “TELEKAZIK” kampanyası, toplumun her kesiminden büyük ilgi görmüştür.
Kampanya kapsamında oluşturulan www.telekazik.org adresindeki internet sitesi ve (212) 478 0 222 nolu çağrı merkezi aracılığı ile toplanan imzalar, bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük imza kampanyasına dönüşmüş bulunmaktadır.
Kampanyaya yoğun ilgi, Türk Telekom’u harekete geçirmiş ve bu firma tarafından tarihinin en büyük reklâm kampanyası uygulanmaya başlamıştır. Türk Telekom’un halen yürüttüğü reklâm kampanyasında, indirim yapılan kalemler ön plana çıkartılmakta, şehir içi görüşmelere yapılan yüzde 25 zam adeta tüketicinin gözünden kaçırılmaya çalışılmakta, tüketici yanıltılmaktadır.
Özelleştirme öncesi devlet elinde tekel olan Türk Telekom, özelleştirme sonrası “özel sektör elinde tekel” durumundadır. Tek başına tekel olarak hizmet sattığı alanlarda fahiş zam yapma cüretini gösteren Türk Telekom, gelirinin % 85’ini, tekel olduğu hatlardan elde etmektedir. Sabit telefonlardan yapılan şehir içi görüşmelerde rekabetin olması ve diğer firmalarla birlikte Türk Telekom’un hizmet satması halinde, görüşme ücretlerinin şimdiki fiyatlardan çok aşağıda olacağı hesaplanmaktadır.
Telekomünikasyon Kurulu’nun şehir içi görüşmeleri rekabete açmamış olması ve özellikle Türk Telekom’un “tüketici mecburiyetini kötüye kullanması” olarak değerlendirdiğimiz zamlı tarifesine olan tepkimizi; topladığımız imzaların yanında, bu kez de tüketicinin tüketimden gelen gücünü harekete geçirerek ortaya koyuyor ve bu amaçla 15 Nisan 2007 tarihinde, bir gün süre ile sabit telefonlarımızı susturuyor ve teleOFF diyoruz.
Avukat Bülent Deniz, Kampanyaya katılan dernekleri şu şekilde sıraladı, 78’liler Vakfı, AKDER Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği, Adalet Gönüllüleri Derneği, ASDER Adaleti Savunanlar Derneği, ASKON Anadolu Aslanları İşadamları Derneği, BAKTAD Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği, BASK Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu, BEYAZDER Beyaz Et Toptancıları ve Perakendecileri Derneği, ÇEKÜD Çevre ve Kültür Derneği, Doğa ile Barış Derneği, Doğa Savaşçıları ve Çevre Örgütü, Düşünce Suçuna Karşı Girişim Grubu, Eğitim-Bir Sendikası, Elektrik Mühendisleri Odası, ESDER Esnaf ve Sanatkarlar Derneği, ETBİR Et Üreticiler Birliği, ETÜDER Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği, Görme Engellileri Koruma Derneği Konya Şubesi, Hak-İş Konfederasyonu, HAVA-İŞ Türkiye Sivil Havacılık Sendikası, HUDER Hukuki Araştırmalar Derneği, Hukukçular Derneği, İGİAD İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, İnternet Teknolojileri Derneği, İstanbul Çevre Konseyi Bileşenleri, İstanbul Kantinciler Odası, İstanbul Kasaplar Odası, İstanbul Tekel ve Gazete Bayileri Odası, İstanbul Veteriner Hekimleri Odası, İYSAD İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği, Kablo İşletmecileri Derneği, Kafkas Vakfı, Kan Gönüllüleri Birliği, KOBİDER Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği, Kültürlü Gençlik Derneği, MARBİRDER Mardinliler Birlik Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Mazlumder İstanbul Şubesi, Memur-Sen, MOBİSAD Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği, ÖZGÜRDER Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği, Sade Yaşam Grubu, Sağlık İş Sendikası, Sağlıklı Gıda Platformu, ŞefkatDer, TELKODER Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği, Tüketiciler Birliği, Tüm Hukukçular Birliği, Tüm Restaurant, Lokantacılar ve Tedarikçiler Derneği, TÜMAPED Tüm Mutfak ve Ağırlama Profesyonelleri Meslek Geliştirme ve Eğitim Derneği, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği, Türkiye Perakendeciler Federasyonu, Türkiye Sakatlar Derneği, VGHD Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği, Yol-İş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube.