Türkiye’nin altın yumurta yumurtlayan dev tavuğu Türk Telekom’un kontrol hissesine sahip olan Oger Telecom, komşumuz Bulgaristan’daki sabit hat telefon şirketi BTC’yi de satın almaya talip oldu.
BTC için atılan dört tekliften en yükseği Oger ve onun cepte en büyük rakibi olan Turkcell’e ait. Sonucu, büyük olasılıkla, bu ikisi arasındaki açık artırma belirleyecek. Diğer talipler telekom işletmecisi değil. BTC’yi alıp zamanı geldiğinde kârına satmak isteyen özel sermaye grupları.
Sanırım bu haber Koç grubunda hafif tertip hayıflanmalara yol açmıştır.
Üç yıl kadar önce Bulgarlar BTC’nin yüzde 65’ini özelleştirirken Koç yanına o zaman devletin kontrolünde olan Türk Telekomu da alarak talip olmuştu. Koç ve azınlık ortak olan TT geri çekildiler. İhale 235 milyon euro ödeyen Advent International adlı bir Amerikan şirketinin üzerinde kaldı. Bu rakam şimdi komik geliyor.
Dört misli değer artışı
Geçen sene İzlanda’nın ilk milyarderi olan Bjorgolfur Thor Bjorgolfsson, Advent’in BTC’deki yüzde 65 hissesini 650 milyon euro’ya devraldı. Şimdi satıyor. Eline en az 1.65-1.95 milyar euro geçmesi bekleniyor.
Üç senede meydana gelen değer artışı dört mislinden fazla.
Oger Telecom kısa bir süre önce Türkiye’de bir bankalar sendikasyonundan 3.7 milyar dolar borçlanarak Hazine’ye özelleştirmeden kalan borcunu kapattı.
Oger’in Türkiye ölçülerinde çok büyük olan bu borçlanmayı yapabilmesinin bir nedeni TT’nin kısa bir zaman önce tarifelerini yükseltip nakit akışını çoğaltmasıdır. Telekom kaynaklarına göre TT şehiriçi ve sabit ücret tarifelerinde yapılan artış şirkete yılda 500-700 milyon dolar arasında ek gelir getirecek.
Dün bu sendikasyona katılan bankalardan birine Oger’in Bulgaristan’daki alım için kredi bulma şansının ne olduğunu sordum. “Çok iyi” dedi. “Bulgaristan’da özel amaçlı bir şirket kurarlar. BTC’nin hisselerini rehnederler. Karşılığında krediyi alırlar.”
Açık artırmada en iyi fiyatı verebilirlerse, iş bu kadar basit.
Dünyadaki nakit bolluğu ve ucuzluğu şirket satın almalarını kolaylaştırdı. Bankalar nakit akışı büyük şirketlere kredi vermek için yarışıyorlar. Bu da girişimcilere kendi paralarını kullanmak yerine hedef şirketin nakit akışını ve bundan doğan borçlanma potansiyelini kullanarak şirket alma olanağı veriyor.
Koç’u yönetiyor olsaydım, BTC’yi özelleştirmeden alma girişimime kaptanlık eden yöneticimi çağırıp bu fırsatı neden kaçırmış olduğumun analizinin bana bir daha yapılmasını isterdim. Bulgaristan bizim burnumuzun dibinde. Bunu bir İzlandalı nasıl kapıp dört mislinden fazla bir fiyata satıyor? Neden telekom sektörünün çıkışa geçeğini öngöremedik?