Türk Telekom Ne Kadar Seksi /Yurtsan Atakan

Kurucusu olduğum Türkiye Bilgi Toplumu düşünce grubuna, grubun üyelerinden CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu’nun medyaya sitem eden bir mesajı geldi.

Coşkunoğlu Türk Telekom-AKP hükümeti ilişkisi ile ilgili olarak meclise sunduğu soru önergesine medyanın ilgi göstermemesinden yakınıyor.

Çok haklı çünkü soru önergesi Türkiye için gerçekten çok önemli bazı kuşkuları sorguluyor.

Sözü gündem oluşturması umuduyla Coşkunoğlu’nun yazısından alıntıladığım satırlara bırakıyorum:

“Türk Telekom yönetimi 28 Aralık 2006 günü, daha ortada Telekomünikasyon Kurumu onayı yokken, yeni ve birçok bakımdan sakıncalı tarifelerini açıkladı. Adeta onaylanacağı konusunda bir garanti alınmıştı. Nitekim, iki hafta sonra Telekomünikasyon Kurumu bu tarifeleri aynen onayladı.

Birkaç hafta sonra da TT’nin yüzde 55 hissesini satın alan Oger Telekom, taksit yerine peşin ödeme yaptı.

Ödenen para, IMF’nin AKP hükümetine “Bir yerlerden bulun veya tasarruf edin” dediği (tedbir) miktarına da yakın.

Yani, 2006 yılının tamamında 4 miyar YTL bütçe açığı verdiği halde, 2007 yılının sadece ilk iki ayında 8 milyar YTL bütçe açığı vermiş olan AKP hükümeti için TT’nin bu peşin ödemesi ilaç gibi gelmişti. Tıpkı, onaylanan zamların Türk Telekom’a ilaç gibi geldiği gibi.

Bu “raslantılar” dizisi ve karşılıklı “ilaç” sunmalar üzerine düşünüp araştırırken, güvenilir bir kaynaktan “Muhammet Hariri ile RTE geçen güz aylarında gizli bir buluşma yaptı ve sonradan açıklanan yeni tarifeler konusunda daha o zamandan anlaştılar” bilgisi geldi bana.

Bunu (ve önceden yanıtlanmamış diğer bazı sorularımı tekrar soran) soru önergemi Başbakan’ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na 13 Nisan Cuma günü verdim.

Hep yakınıyoruz medyadan, ama şu noktayı da unutmamak gerekir.

Sorun “arz”da mı yoksa “talepte” mi? Arz mı talebi yaratıyor, talep mi arzı? Bunların tek ve net bir yanıtı yok diye düşünüyorum. Her yanıt tartışmalıdır ve tartışılmalıdır”.

Sorunun arzda mı yoksa talepte mi olduğu bu yazıya gelecek okur tepkilerinden de anlaşılabilir. Hadi bekliyorum, görelim bakalım.

(Soru önergesinin metni için tinyurl.com/2ostm3, ya da önerge TBMM sitesindeki bu adresinde sırra kadem bastıysa tinyurl.com/2nefwm)