Tüketiciler Birliği 200 Bin İmza Topladı

22 Şubat 2007 tarihinde başlayan ve 9 Mayıs 2007 tarihinde sona eren “TELEKAZIK” kampanyasını değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün BOL; “Topladığımız 200 bin imzayı gereğinin yapılması için Telekomünikasyon Kurumu’na teslim ettik.” dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün BOL konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Türk Telekom, Telekomünikasyon Kurumu’nun onayladığı yeni tarifesini 1 Mart 2007 tarihinden itibaren uygulamaya başlamış, yeni tarife ile rekabetin olduğu milletlerarası, şehirlerarası ve GSM arama ücretlerinde indirime gidilirken, rekabetin olmadığı ve Türk Telekom’un tek başına hizmet sunduğu şehir içi görüşme ücretleri ve sabit ücretlere yüzde 25 oranında zam yapılmıştır. Bu uygulama tüketici mecburiyetinin kötüye kullanılmasıdır.

Bu nedenle tarifelerin onanması ile birlikte derneğimiz yargı yoluna başvurarak Telekomünikasyon Kurumu onayının iptalini talep etmiştir. Daha önceki yargı kararlarına bakıldığında enflasyonun üzerinde zam yapılamayacağına dair hükümler bulunmaktadır. Türk Telekom’un 1 Mart tarihinden itibaren uygulamaya geçirdiği yeni tarifelerde ise zam oranı yüzde 25’tir.

Bununla birlikte Türk Telekom rekabetin sağlandığı şehirlerarası ve milletlerarası görüşmelerde indirime giderken, tekel konumunda olduğu şehiriçi görüşmelerde zam yaparak çapraz süspansiyon yoluyla rekabet kurallarını ihlal etmektedir.

Tarifelerin onaylanması ile birlikte merkez bankası raporlarına da yansıdığı şekilde yıllardır sürdürülen enflasyonla mücadelenin sekteye uğrayabileceği ve bu zammın enflasyona aksi yönde tesir edeceği bizzat Merkez Bankası Başkanı tarafından açıklanmıştır. Ancak her ne hikmetse TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarına bakıldığında bu zammın enflasyonu tetiklemediği, aksine düşürdüğü görülmüştür. Dünya tarihinde bir ilk yaşanarak zammın enflasyonu düşürdüğü açıklanmıştır.

TÜİK’in enflasyon hesaplamaları kontrol edildiğinde ise enflasyon sepeti içinde yapılan değişikliklerle bu tablonun çıktığı tespit edilmiştir. Örgütümüz kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği saikiyle TÜİK yöneticileri hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur.

Bugün, “TELEKAZIK” kampanyasının 75. gününde başta İstanbul olmak üzere Ankara, Konya, Adana, Adıyaman, Antalya, Trabzon, Bayburt, Kocaeli, Kahta, Isparta, Kütahya, Eskişehir, Kayseri, Kars, Van, İzmir, Gümüşhane ve Erzurum’da topladığımız 200.000 dilekçeyi Telekomünikasyon Kurumu’na sunuyoruz.

Telekomünikasyon Kurumu’nun 200 bin tüketicinin sesine kulak vererek şehiriçi görüşmelere yapılan yüzde 25 oranında zammı ve sabit ücretlere yapılan yüzde 25 zammı geri alacağını ve Kurum’un asli görevlerinden olan tüketicinin korunmasına dair ödevlerinde gereğini yapacağına inanıyoruz.

Üstün BOL
Genel Başkan Yardımcısı