İnternet’im Ağaçta Asılı / Timur Sırt

Hızlı İnternet için bireysel abonelerin tek çıkış kapısı var: Türk Telekom’un omurgasından çıkıp küresel ağa katılmak. Şu anda en uygun çözüm olarak ADSL görünüyor. Türkiye dört yıl öncesine göre mesafe almış gibi görünse de aslında yolun hala en başında sayılırız. Bardağın dolu tarafından bakarsanız, dört yılda hızlı bir çıkışla en çok büyüyen ülkelerden biri olduk. Ancak pazarın yüzde 95’inin tek şirketin yani Türk Telekom’un olması düşündürücü.

Bardak aslında boş
Gazeteciler bardağın boş tarafından bakmayı beceremezse dolduran olmuyor. Bu yüzden de İnternet konusunda bardağın boş tarafı daha çok ilgimizi çekiyor. Aslında İnternet konusunda bardağın boş tarafından baktıran sadece bu konu değil. ADSL’e iki alternatif var. Birincisi kablo İnternet, ikincisi kablosuz mobil altyapı. Kablo İnternet hala hukuk savaşında kaybolan ve her geçen gün müşteri kaybeden bir iş oldu. Çözümü yıllar alabilir. Üstelik Türkiye’deki hukuk savaşı bitse de holdinglerin kavgası devam edecek gibi duruyor. İkinci konu da, üçüncü nesil mobil altyapı ile kullanılacak hızlı mobil İnternet. Bu konuda da çözüm bulunamadı. İhale Eylül ayına ertelendi. Ertelemeler öncelikli olarak Turkcell’i etkilese de hızlı İnternet bağlantısı konusu ülkenin kaderini de etkiliyor. Hızlı İnternet için tek kapı olarak Türk Telekom kaldı. İnternet ağacını sallıyoruz, daldan meyveler düşüyor ama daldan düşenlerle karın doymuyor. WIMAX konusundaki gelişmeler daha da sislerin altında kalıyor. Şimdi sislerin arasından ortaya çıkmasını bekliyoruz.

İnternet’e alternatif
İnternet bağlantısı konusunda güçlü bir alternatif oluşması için hem regülasyon hem de yatırım olarak yapılması gereken çok şey var. Her yol ADSL’e çıkarken alternatife ulaşmak konusunda ciddi sıkıntı yaşanıyor. İnternet televizyonu, telefonu, YouTube, fotoğraf ve video paylaşımı artarken sadece erişimden ve ses iletişiminden kazanan bir Telekom, gelişmelerin dışında kalıyor. Aslında yapılması gerekenler çok net:
1. Rekabetin artması için yeni teknolojiler desteklenmeli ve lisanslar bir an önce verilmeli.
2. ADSL ve omurga konusu Türk Telekom’un insafına terk edilmemeli.
3. Kotalı değil, sınırsız İnternet için adım atılmalı.
4. Hızlı İnternet’in limiti olmadan 1MB değil, 20 MB sınırı aşılmalı.
5. Anlamlı içeriğin oluşması için Türk Telekom öncü olmalı.
6. Kablosuz İnternet bağlantısı artırılmalı ve kablosuz şehir uygulamaları yaygınlaşmalı.
7. Vergiler konusundaki baskı özellikle içerik servisleri için sıfırlanmalı ve bu indirim tüm İnternet erişimine de uygulanmalı. Böylesi tedbirlerin hiç olmazsa bir kısmını bir partinin hedefleri arasında gördünüz mü? Eğer gören olursa bana da haber versin. Türkiye’de her şey kısır siyasete indirgenince derinleşmiyor. İyi eğitilmiş, yetenekli ve girişimci insanlarımızı yurtdışına kaptırmaya devam edeceğiz.