Telekom sektörünün halen en önemli büyüme alanı broadband veya geniş bant’tır.
Bir benzetmeyle anlatmak gerekirse, broadband öncesi durum siyah beyaz televizyonu temsil ederken broadband renkli, plazma, interaktif televizyondur.
Broadband hızlı internet bağlantısı sağlamakta, kapsamlı veri akımını mümkün kılmakta ve genellikle hayatı, özellikle iş hayatını kolaylaştırmaktadır.
İyi bir şeydir ve bütün iyi şeyler gibi teşvik edilmelidir.
Çünkü hem evlerde hem işyerlerinde daha hızlı ve daha ucuz broadband için büyük bir açlık var.
Bu nedenle, broadband’ın ultra hızlı, ucuz ve yaygın hale getirilmesi, Avrupa Birliği medya komisyonu patronlarının en çok yoğunlaştığı konudur.
Bizde de hummalı bir faaliyet var ama ters istikamete doğru, buna biraz sonra geleceğim.
TT rekabeti boğuyor
AB ultra hızlı broadband yatırımlarını teşvik etmek için telefon şirketlerinin broadband ve diğer hizmetlerini ikiye bölmeyi tasarlıyor.
Onu bu yola sevk eden, bölünmenin İngiltere’de uygulanması ve çok başarılı olmasıdır.
İngiltere’de British Telecom (Bizdeki Türk Telekom’a tekabül ediyor) 2005’te piyasa düzenleyici kurum tarafından broadband bölümünü ayırmaya teşvik edildi. British Telecom rakiplerine kendi müşterilerine sağladığı koşullara eşit koşullar sağlayan bir sistem kurdu.
Bu gelişmenin yarattığı rekabet ortamı dolayısıyla broadband sürati iki misline çıktı. Fiyatlar ucuzladı. Broadband kullanımı bu hizmeti dünyada en yaygın olarak kullanan İskandinav ülkelerinin düzeyine ulaştı.
Bizde is broadband bir Türk Telekom tekelidir ve Ulaştırma Bakanlığı bu durumunu koruması için onu aktif olarak desteklemektedir.
Ekonomimiz bunun bedelini yavaş, pahalı, geri teknolojiye dayalı broadband olarak ödemektedir.
TT, İngiltere’nin tersine, rekabeti boğmaktadır. Çünkü, broadband işinin en çabuk gelişen bölümüdür. En çok parayı ondan kazanıyor.
3G iki seneden önce gelemez
Bundan kısa bir süre önce cep telefonunda Türkiye’yi en ileri teknoloji boyutuna taşıyacak olan 3G lisans ihalesi TT’nin Ankara’daki etkin lobi faaliyeti sonucunda iptal edildi.
TT, Vodafone ve Avea ihaleyi ortaklaşa boykot ettiler. Ulaştırma Bakanlığı bunu bir mazeret olarak kullandı. İhale iptal edildi. Türkiye cep telefonunda “siyah beyaz televizyon” teknolojisine mahkûm edildi. Piyasadan edindiğim bilgiye göre, Türkiye’nin iki seneden önce 3G teknolojisine terfi etmesi imkânsızdır.
Ulaştırma Bakanlığı telekom piyasasında hem düzenleyici hem, TT’deki ortaklığı dolayısıyla, oyuncudur. Bundan dolayı forsunu TT’den yana kullanıyor. Bu TT (ve Vodafone ve Avea) için iyi, ama Türkiye için kötüdür. İleri ülkelerde telekom sektörü en ileri teknolojilerden birini temsil ediyor. Türkiye’de, Ankara’nın, ekonominin boynunda bir değirmen taşı olmaya devam etmesini.