Sabitte ‘Tam Rekabet’ Şehiriçi Lisansları Bekliyor

Mobil telefon hizmetlerinde rekabet tüm hızıyla sürerken Türkiye’de sabit telefon pazarında ise rekabeti şekillendirecek olan şehiriçi telefon görüşmelerinin rekabete açılması için gerekli olan Sabit Telefon Hizmetleri Yetkilendirme İhalesi’nde lisans bedelleri dahi belirlenmiş değil.

Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTİK) Başkanı Tayfun Acarer daha önce 2009 yılı başında bu hizmetlere ilişkin ihalenin gerçekleştirileceği müjdesine iletmesine rağmen geçen süre içerisinde ihaleye ilişkin lisans bedelleri konusunda dahi bir duyuru yapılamadı.

Türkiye’de faaliyet gösteren ve şehiriçi telefon görüşmesi hizmeti vermek isteyen alternatif telekom operatörleri lisans bedellerinin duyurulmuş olmamasından ise oldukça rahatsız. Koç.Net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca konuyla ilgili olarak oldukça fazla belirsizliğin olduğunun altını çizerek “9 Mayıs’ta sabit telefon hizmetlerinde numara taşınabilirliği hizmeti başlayacak. Ancak biz alternatif operatörler bırakın abonelere numara tahsis etmeyi, hizmet vermemiz konusunda bizi yetkiendirecek ihaleye bile girmiş değiliz” diyor.

TT’NİN TEKLİFİ ONAYLANDI – Bunun yanında Türk Telekom’un alternatifi operatörlerin şehiriçi telefon görüşmeleri sunması için gerekli olan “Yerel Ağın Paylaşıma Açılması – YAPA” ile ilgili teklifini kabut etti. Alternatif operatörler Türk Telekom’un onaylanmış teklifine ilişkin çok fazla yorum yapmazken paylaşıma açılacak olan santrallerin paylaşıma açılma sürelerinin bazı noktalarda 2010 yılı sonuna sarkacak olması ise rahatsızlık uyandırıyor. Öte yandan BTİK telefon hizmetlerindeki numaralandırma yönetmeliğininin de konsolide edilmiş yeni halini uygulamaya koydu. Yeni yönetmelik alternatif operatörlerin de abonelerine numara tahsis edebilmesine ilişkin esasları da barındırıyor.

PAZARLARI 3 KAT BÜYÜYECEK – Türkiye’nin en büyük alternatif telekomünikasyon hizmetleri sağlayıcısı Millenicom’un Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Cora, Türkiye telekomünikasyon pazarında, sabit telefon hizmetlerinin (STH) perakende gelirlerinin tümünün yaklaşık 5 milyar TL olduğuna dikkat çekerek “Türk Telekom’un telefon hizmetlerinden elde ettiği perakende gelirlerinin yüzde 40’ını şehir içi görüşmeler, diğer yüzde 40’lık payını aylık sabit ücret oluşturuyor. Mevcut durumda rekabete açık uzak mesafe telefon hizmetlerinin (UMTH) tüm gelirler içindeki payı ise sadece yüzde 20. Bugün itibarıyla yaklaşık 18 milyon sabit hat abonesinin yüzde 50’den fazlası HesaplıHATT ya da YazlıkHATT tarife paketlerinde yer alıyor. Bu aboneler A-Tipi telefon hizmeti ve 10XY – arama bazında operatör seçimi (call by call) hizmetlerinden yararlanamıyor. Bu durumda pazarın sadece yüzde 10’luk bölümünün rekabete açık olduğunu görüyoruz. Alternatif operatörlerin, pazarın rekabete açık bölümünden en fazla yüzde 30 pay aldığını düşünürsek, alternatif operatörlerin STH perakende gelirleri içindeki payı sadece yüzde 3’e ulaşabiliyor.