Sapanca’da düzenlenen 3. Telekomünikasyon Zirvesi’ne memleketi Erzincan’dan katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, rekabetten ziyade işbirliğini esas aldıklarını belirterek, diğerlerine hayat hakkı tanımayanlara karşı düzenleyici kurumun gereğini resen yapabileceğini söyledi.
Başta 9 Mayıs’ta devreye girecek olan şehir içi görüşmelerin alternatif operatörlere açılması olmak üzere bir çok konu, bugün Sapanca’da başlayan 3. Telekomünikasyon Zirvesi’nde ele alındı.
Güral Sapanca Wellness Park’da, gerçekleştirilen zirvenin ilk gününde bir araya gelen sektörün önde gelen kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileriyle temsilcileri, güncel konuları müzakere ettiler.
Medya mensuplarına kapalı geçen görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Telkoder Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, Sapanca toplantılarının, birbirleriyle sorunları olsa dahi, bütün kuruluşları bir araya getiren bir mahiyetinin olduğunu söyledi.
Mayıs ayı içerisinde şehiriçi telefon görüşmelerinin rekabete açılacağını belirten Arıak, halen diğer işletmecilere açık olan pazarın, yüzde 10 civarında olduğuna dikkati çekti.
Şehir içinin ses trafiğinin rekabete açılmamasının diğer alanları da etkilediğini anlatan Arıak;
Dolayısıyla bunun açılması, şimdi sağlanandan çok daha büyük yarar sağlayabilir.
dedi. 10 Mayıs’a kadar Türk Telekom’un çalışmalarını başlatmasının önemli olduğunu belirten Arıak, diğer taraftan da alternatif operatörlerin, vatandaşların taleplerine cevap verebilecek düzenlemeleri gerçekleştirmiş olmaları gereğine işaret etti.
Geçiş dönemi içerisinde Türk Telekom’un, ‘Jettfon’ gibi rahatsızlık yaratan paketleri çıkarmaması ya da buna karşı koruyucu tedbirlerin alınması gerektiğini dile getiren Arıak;
Rekabetin, trafiği artıracağını düşünüyorsak, rekabeti daha engelsiz sağlamamız gerekiyor.
şeklinde konuştu. Türksat tarafında yaşanan gelişmelere de değinen Yusuf Ata Arıak, ‘devletleştirme’ olarak nitelendirdiği yeni düzenlemelerle lisans sahibi firmaların, işi bırakmak ya da taşeron olmak arasında seçim yapmaya zorlandıklarını ifade etti.
Geniş bir alanda kablo şebekesinin bulunduğunu, ancak gereği gibi değerlendirilmediğini belirten Arıak, Temmuz ayında gerçekleştirilen toplantıda Ulaştırma Bakanı’nın, konu ile ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade etmesine karşılık her hangi bir somut gelişmenin yaşanmadığını söyledi.
Sektörde kıyasıya bir rekabet yaşandığını anlatan Arıak, bunun tahrip edici etkisinin önlenebilmesi için her alanın kendi içinde rekabetini temin etmek gerektiğini ifade etti. Daha fazla serbestleşme yapılabilmesi gereğine işaret eden Arıak, bunun için açık bir siyasi destek beklediklerini söyledi.
Daha sonra kürsüye gelen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK), Başkanı Tayfun Acarer, zirvenin, sektörün değişik oyuncularını bir araya getirmesi sebebiyle ayrı bir önem taşıdığını söyledi.
Telekomünikas sektörünün, lokomotif bir sektör olduğunu belirten Acarer, aynı zamanda sağladığı geniş istihdamla da göz önünde olduğunu ifade etti :
Bu sektörde ortak payda çok zor.
diyen Acarer, alınan bir karar neticesinde bazıları mutlu olurken, bazılarının aynı şekilde düşünmediğini söyledi. Sektörde konuların yeniden gözden geçirilmesi ve ortak bir payda da buluşulmasının önemine değinen Acarer, tarifelerin sadeleştirilmesi ve yeknesaklığın sağlanması gerektiğini ifade etti.
Numara taşınabilirliğinin son hızla devam ettiğini belirten Tayfun Acarer, dün itibariyle müracaat edenlerin 2.689.000, bugün ise 2.711.000 kişiyi bulduğunu söyledi. Operatörlere, bant ve kanal değişikliği dolayısıyla sağladıkları destekler için teşekkür eden Acarer, bunun, 3G’den bile daha zor bir çalışma olduğunu ifade etti.
3G’deki, yeni yetkilendirmelerle yeni iş olanaklarının ortaya çıkacağını ve pazarın büyüyeceğini belirten Acarer, içerik dolayısıyla ne gibi zorluklarla karşılaşılacağının zaman içinde görüleceğini söyledi.
Önceden planlanan bir etkinlik dolayısıyla, seçim bölgesi Erzincan’da bulunduğundan zirveye katılamayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, videokonferans yoluyla bir konuşma yaptı. Saat 19:50’de Erzincan Vefaiye’den toplantıya katılan bakan Yıldırım, önemli olanın eksikleri görüp birlikte düzeltmek olduğunu söyledi. Serbestleşmenin, 1-2 yılda gerçekleşmesini beklememek gerektiğini belirten bakan Yıldırım, son 6 ayda yapılan düzenlemelerle Afrika düzeyinden, AB düzeyine gelindiğini iddia etti.
İnternet kullanımında farkındalık yaratılmasını bekleyen yaklaşık 30 milyon kullanıcı bulunduğunu belirten Yıldırım, ‘2013 Bilgi Toplumu’ projesi çerçevesinde 55 milyon internet kullanıcısı hedeflediklerini söyledi.
Gelinen noktada her kesin mutlu olmadığını ve bunun farkında olduklarını belirten Bakan Yıldırım, rekabetten ziyade işbirliğini esas aldıklarını ifade etti.
Rekabetin olmadığı yerde ilerleme olmaz. Birilerini yok etmek ya da büyük işletmelerin bir birleriyle kavga etmeleri de istenilen bir durum değildir.
diyen Yıldırım, 2004 yılından beri sürdürülen çalışmalar neticesinde yüzde 89’lara varan indirimlerin sağlandığını söyledi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım sözlerini;
amaç öldürmek değil, herkesin bir arada yaşadığı bir ortam sunmaktır.
cümlesiyle noktaladı.