Tüketiciler Birliği, Şener Şen’li Ttnet Reklamlarını Şikayet Etti

Tüketiciler Birliği bir süredir yayında olan “Mümkünlü Belediye Başkanı” rolünü Şener Şen’in oynadığı reklamlardaki bir kaç konu için Reklam Kurulu’na şikayette bulundu. Şikayet nedeni, tüketiciye yönelik aldatma, yanıltma ve istismar olarak verildi.

Tüketiciler Birliği bir süredir yayında olan “Mümkünlü Belediye Başkanı” rolünü Şener Şen’in oynadığı reklamlardaki bir kaç konu için Reklam Kurulu’na şikayette bulundu. Şikayet nedeni, tüketiciye yönelik aldatma, yanıltma ve istismar olarak verildi.

Şikayet edilen konulardan birisi, bilgisayar fiyatı ile ilgili. birlik, 14,99’a en iyisinden bilgisayar ifadesinin yanıltıcı olduğunu belirtiyor. Kampanyada yer alanlar arasında en iyi bilgisayarın 34,99 TL olduğu neden olarak gösteriliyor.

Diğer bir konu “1 TL’ye internet” ifadesi. Birlik bu konuda da 1 TL karşılığında sürenin belirtilmediğini şu sözlerle ifade ediyor : “1 TL ama ne kadar süreliğine, 1 günlük mü, 1 aylık mı, 1 yıllık mı?

Ama Tüketiciler Birliği’ni asıl rahatsız eden konu; reklamdaki belediye başkanı ve yardımcısının, kasaba esnafına TTNet paketlerini pazarlaması olarak belirtiliyor. Reklam mevzuatına aykırı olarak belirtilen bu husus konusunda :

Çünkü bir belediye başkanı halkın iradesiyle, halka hizmet için seçilir. Halkın hizmet almak üzere seçtiği belediye başkanının sanki pazarlama personeliymiş gibi çalışması, 2 başlıkta bizi rahatsız etmiştir.

1. TTNet’i bir kamu kuruluşu olarak göstermekte ve bu da haksız rekabete neden olmaktadır.

2. Belediye başkanlarına TTNet pazarlama işinin yüklenmiş olması, sanki belediye başkanlarının başka işi gücü sorumluluğu yokmuş da kala kala yapılacak bir bu işi bulmuşlar izlenimini vermekte ve bu da bizce seçilmişleri küçük düşürücü durumda göstermektir. Ki sadece seçilmişleri değil seçenleri de etkileyen bir şeydir bu.

Reklamın durdurulmasını ve gerekli cezai yaptırımı talep ettikleri reklam için Tüketiciler Birliği

Söz bundan sonra Reklam Kurulunun. Bakalım onlar da bizim kadar rahatsız olmuşlar mı göreceğiz…

diyorlar. Birliğin şikayet dilekçesi şu şekilde :

T.C.
SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
(Reklam Kurulu Başkanlığı’na)

İstanbul, 21/12/2010,

Konu : TT Net Reklamlarındaki tüketiciye yönelik aldatma, yanıltma ve istismar.

Açıklamalar :1-) Son günlerde çeşitli Televizyonlarda “TT Net İnternet” reklamı yapılmaktadır.

2-) Bu reklamda ünlü sinema oyuncuları “Şener ŞEN” ve “Olgun ŞİMŞEK” oynamaktadır.

3-) Bu reklamda “Şener ŞEN, Mümkünlü kasabasının Belediye Başkanını”, Başkanın Asistanlığını ise Olgun ŞİMŞEK oynamaktadır.

4-) Reklamda; Belediye Başkanı’nın bir kamu görevlisi sıfatıyla, asli görevinin belediyecilik yapması olduğunu göz önüne aldığımızda, aslında bu görevinin yanında TT Net’in Pazarlama elemanı gibi davrandığı, resmi, kurumsal kimliğini özel sektörün menfaatleri doğrultusunda kullandığı açıkça görülmektedir.

5-) Reklamda adı geçen Mümkünlü Kasabası ahalisinin TT Net’ten internet hizmeti aldığını köylünün tarlasında Borsa’yı takip edebildiğini, kasabın pirzola@kasapnuri.com.tr uzantılı mail adresinin olabileceği vurgulanmaktadır. Bakkal kuruş “Osman” nın çocuğunun mağduriyeti ancak “tt net” internet aboneliği ve verilecek bilgisayar ( ! ) ile giderilebileceği şeklinde reklamda vurgulanmaktadır. Ve bu çaba neticesinde Belediye Başkanı sıfatını kullanarak ikna ettiğide görülmektedir. Fakat bu görevini sanki TT Net’in Pazarlama misyonunu üstlenmişcesine yapmaya çalıştığı da açık açık görülmektedir.

6-) Ayrıca bu reklamda 1.- TL.sine internet ve ayda 14,99.- TL.sine en iyi bir bilgisayara sahip olunabileceği belirtilmektedir. Hâlbuki 14,99.-TL.sine sadece bir netbook alınabileceği hile ile gizlenmektedir. Üstelik günlük 1.- TL.sine ne şartlarda bir internet hizmetinin verileceği ise hiç belirtilmemekle birlikte açık, açık tüketici aldatılmakta, yanıltılmakta ve hatta istismar edilmektedir.

7-) Bugün iyi bir bilgisayarın aslında aylık 34,99.- TL’ ye teknoloji marketlerinde satıldığı da bir gerçektir.

😎 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 16. ve 17. Maddeleri hükümleri açık olarak ihlal edilmektedir.

İşbu nedenlerden dolayı “TT Net” e ait çeşitli mecralarda gösterimi devam eden reklamlarının derhal durdurulması ve ilgili yasanın açık hükümleri gereğince cezalandırılması gerekir.

Yukarıda arz edilen sebeplerden dolayı; ilgili kurumun reklamlarının durdurulmasını ve cezai müeyyidelerin uygulanmasını Saygıyla arz ve talep ederim.

Bakalım sonuç ne olacak?