Aksünger : Erişim Sağlayıcılar Birliği Nasıl Kuruldu, Kimler Yer Aldı, Tüzüğü Nasıl Hazırlandı, Neleri İçeriyor?

Yasaya aykırı olarak Erişim Sağlayıcıları Birliğinin Kurulduğunu ve Birlik tüzüğünün sektör temsilcilerinin görüşlerinin alınmadan hazırlandığını ifade eden İzmir Milletvekili Erdal Aksünger konuyu Meclise taşıdı ve “Erişim Sağlayıcıları Birliğinin nasıl kurulduğu, kimlerin yer aldığı bir türlü açıklanmadı. Birlik tüzüğünün nasıl hazırlandığı, neleri içerdiği bilinmemekle beraber Telkoder tarafından 116 Erişim Sağlayıcının imzalayarak oluşturduğu Tüzük dikkate bile alınmadı. Türkiye’de mevcut 200 e yakın erişim sağlayıcı kuruluş bu birlikte temsil edilmemiştir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulamanın olması mümkün değildir.” dedi.

Yasaya aykırı olarak Erişim Sağlayıcıları Birliğinin Kurulduğunu ve Birlik tüzüğünün sektör temsilcilerinin görüşlerinin alınmadan hazırlandığını ifade eden İzmir Milletvekili Erdal Aksünger konuyu Meclise taşıdı. (Erişim Sağlayıcılar Birliği konusundaki gelişmeleri okumak için burayı tıklayarak ulaşabileceğiniz Özel Dosyamıza bakabilirsiniz)

Erdal Aksünger açıklamasında şunları belirtti;

Daha önce kabul edilen 04.05.2007 tarih ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun, 06.02.2014 tarihinde TBMM’de kabul edilen 658 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri hakkında kanun hükmündeki kararnamede yer alan torba yasaya ilave edilerek değiştirildi.

5651 sayılı yasanın yeni düzenlemesinde yapılan değişiklikle 85. Maddenin (n) bendinde “Erişim Sağlayıcıları Birliğini,” kurdu.

Erişim Sağlayıcıları Birliği ile ilgili düzenlemenin, kabul edilemez olduğunu, dünyada bunun örneğinin olmadığını Komisyonlarda ve TBMM Genel Kurullarında ısrarla ifade etmemize rağmen, AKP tarafından önerilerimiz kabul edilmedi.

Hükümet yasaya göre, 3 ay içerisinde yani 19 Mayıs 2014 tarihine kadar kurulması zorunlu olan Erişim Sağlayıcıları Birliğinin kuruluşunu ve mevcut internet servis sağlayıcıları ile erişim hizmeti veren işletmecilerin en az dörtte birinin katılımıyla imzalamasıyla oluşturulacak Birlik Tüzüğünü “bir oldu bittiye getirilerek” halktan kaçırdı.

Gerekli altyapıya katılma zorunluluğunun neye göre belirlendiği belli değildir. En fazla gelir elde eden hakim bir erişim sağlayıcı ile çok ufak bir pazar payı olan erişim sağlayıcının yatırımdan, altyapıdan ve hukuki sorumluluktan eşit olarak mükellef tutulmaktadır. Böylece AKP 2 yıllık karına satılan, internet piyasasının neredeyse % 92’ sine hakim ana erişimci, ana kuruluş olan Türk Telekom’un bu birliğin hakimi olmasını sağlanmıştır.

Türkiye’nin hızla faşizme doğru götürüldüğünü söyleyen Aksünger sözlerine şöyle devam etti ;

Artık internet polisimiz de oldu. Türk halkının bundan sonra özgür haber alma dönemi bitmiştir. Türk halkının interneti ve sosyal medyayı özgürce kullanması mümkün değildir. Yapılan bu değişikliklerle AKP, Türkiye’deki internet kullanımını ve sosyal medyayı zapturapt altına aldı. Türkiye’ye ancak üçüncü dünya ülkelerindeki görülebilecek bir uygulama getirildi. Devlet hiçbir zaman İnternette polislik yapmaz. Türkiye’yi hızla faşizme doğru götüren AKP hükümeti İnternette de polislik yaptırıyor.

Bütün bunların önüne geçebilmek, yaşam alanlarımızı daha özgür, daha yaşanabilir kılmak için Anayasa Mahkemesi CHP olarak yaptığımız iptal başvurusunu bir an önce değerlendirmeli ve bu yasanın ilgili maddelerini yürürlüğünü iptal etmelidir.

Hükümetin halktan, Muhalefet Partilerinden, sektör temsilcilerinden kaçırılarak oluşturduğu bu birliğin ve hazırlanan birlik tüzüğün yasadışı olduğunu ifade eden Aksünger , Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği soru önergesinde şu soruları sordu;

19 Mayıs 2014 tarihi itibariyle, Erişim Sağlayıcıları olarak faaliyet yürüten ve BTK tarafından yetkilendirilmiş işletmeci sayısı kaçtır? 19 Mayıs 2014 tarihinde kurulan Erişim Sağlayıcıları Birliğine ait tüzük kaç işletmeci tarafından imzalanmıştır? Bu sayı ilgili yasa gereği erişim sağlayıcılarının sayısının en az dörtte birini kapsamakta mıdır?
Bu tüzük herhangi bir şekilde kamuoyu ve işletmeciler ile paylaşılmakta mıdır?
Birliğin web sayfası www.esb.org.tr ne zaman yayına başlayacak ve bu adreste tüzük ve uygulanan erişim engellemelerine ait bilgilendirme yapılacak mıdır?
116 Erişim sağlayıcı tarafından imzalanmış olan Telkoder Tüzük teklifi neden dikkate alınmamıştır? Bugüne kadar kaç işletmeci kurulan Erişim Sağlayıcılar Birliğine üye olmuştur? Üye olmayanlara yönelik hangi yaptırım uygulanmıştır?
Bugüne kadar Erişim Sağlayıcılar Birliği tarafından uygulanması için İşletmecilere gönderilen erişim engellemeleri nelerdir? Bu engellemelerin içerisinde basın yayın organlarına ait haberler bulunmakta mıdır?
Erişim Sağlayıcılarına gönderilen listelerde URL engellemesi var mıdır? Bunların tam adresleri nelerdir? Erişim Sağlayıcılara engellemesi için gönderilen adreslere ulaşılmaya çalışıldığında nasıl bir uyarı ile karşılaşılmaktadır?
Erişim Sağlayıcılar Birliği aracılığıyla iletilmesi gereken erişim engellemelerinin kaçı TİB tarafından gönderilmiştir? Bir manada STK gibi gösterilen Erişim Sağlayıcılar Birliği ile TİB arasında organik bir bağ bulunmakta mıdır?
İşletmecilere Erişim Sağlayıcılar Birliği Erişim sağlayıcılarının uygulayacağı erişim engellemeleri konusunda bilgilendirme ilk olarak TİB tarafından mı bildirilmiştir?
İşletmecilerle Erişim Sağlayıcılar Birliği arasında erişim engellemelerine ilişkin veriler oldukça güvensiz olan mail ortamında mı paylaşılmaktadır?
İşletmecilere Derin Paket İnceleme konusunda altyapı kurmaları yönünde baskı yapılmakta mıdır? Bu Kişisel veri mahremiyeti ve haberleşme güvenliği açısından sıkıntı doğurmakta mıdır?
Hangi işletmecilerde Derin Paket İnceleme altyapısı bulunmaktadır? TTnet tarafından uygulanmaya çalışılan Phorm hizmeti Derin Paket İnceleme sistemi olduğu için mi BTK tarafından cezalandırılmıştır?