Telkoder’in Telekom Yasa Taslağı Hakkında Görüşleri

Telekom sektörü, liberalleşmeye 2.5 ay kala bir yasa taslağının ortaya çıkarılmasından rahatsız. Sektörün önemli derneklerinden Telkoder, Ekim ayı içinde görüşlere açılan yeni Telekomünikasyon Kanun Taslağı hakkındaki görüşlerini açıkladı.

6 ekimde görüşlere açıldığını duyurduğumuz yeni Telekomünikasyon Kanunu taslağı (Bkz : Yeni Telekomünikasyon Kanunu Görücüye Çıktı), telekom sektöründe bazı endişelere yol açtı.

Serbestleşmeye 2-2.5 ay kadar bir sürenin kaldığı bugünlerde, sektör 4 yıldan bu yana beklemekte olan lisanların verilmesini ve sektöre, 1/1/2004’te gelecek olan liberalizasyona işlerlik kazandırılmasını talep ediyor.

Lisanların verilmesinden önce yeni bir Kanun taslağının ortaya çıkması, bazı endişelere yol açıyor. Bilindiği gibi yeni bir kanunun, ilgili yönetmeliklerle birlikte çalışabilirliği 1-1.5 yılı bulabiliyor.

Telekom sektörünün derneklerinden Telkoder’de , yeni Telekomünikasyon Kanun Taslağı’ndan önce 4 yıldan bu yana verilmesi gereken lisanların verilmesini istedi. Dernekten yapılan açıklama bazı noktaları vurguluyor; Yapılan açıklama şu şekilde;

YENİ YASA İLE İLGİLİ TEMEL NOKTALAR
1. HİÇBİR YENİ YASA, TOPLUMU MEVCUT DURUMDAN GERİYE GÖTÜREMEZ. KAZANILMIŞ HAKLARI VE ÇOKTAN AŞILMIŞ AŞAMALARI YOK SAYAMAZ.

2. TÜRK HALKININ KALİTELİ VE UCUZ TELEKOMÜNİKASYON HİZMETLERİNDEN YARARLANMA HAKKI ELİNDEN ALINAMAZ.

3. 01.01.2004’ DEN ÖNCE LİSANSLAR MUTLAKA VERİLMELİDİR.

4. TÜRK TELEKOM A.Ş. TEKELİNİN 01.01.2004 DE KALKMASI HUKUKEN VEYA FİİLEN ERTELENMEMELİDİR.

TELKODER