Arabağlantı hazırlıkları sırasında, Türk Telekom’un telefon tarifelerinde önemli oranlarda indirime gitmesi yeni telekom oyuncularını isyan ettirdi. Yeni tarifelerle rekabet etmelerinin olanaksız olduğunu belirten şirketler, TT’nin hazırlamış olduğu arabağlantı anlaşmasında belirtilen ücretlerin de çok yüksek olduğunu kaydettiler.
TELKODER, TİD ve TÜTED liderliğinde bugün Ankara’da bir toplantı düzenleyen 40’ı aşkın yeni telekom şirketi, arabağlantı sözleşmesinde belirtilen ücrette gerekli indirime gidilmediği taktirde anlaşmayı imzalamayacaklarını açıkladılar. Toplantıya, çeşitli tüketici dernekleri ile Ak Parti Bilişimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç ve CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu’nun da katıldığı öğrenildi.
TELKODER Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu, Uzak Mesafe Telefon Hizmeti alanında lisans almış olan işletmecilerin faaliyetlerine başlayabilmeleri konusunda karşılaştıkları sorunlar ile çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla toplantının düzenlendiğini söyledi. Toplantıya Telekomünikasyon Kurumu ve Türk Telekom yetkililerinin de davet edildiğini ancak bu kurumlardan hiçbir yetkilinin katılmadığını dile getiren Uğurlu, “Yeni işletmeciler olarak TT’den hayatta kalabileceğimiz bir tarife istiyoruz” dedi. Her bir işletmenin 12 Temmuz tarihine kadar arabağlantı görüşmesini yapması gerektiğini hatırlatan Uğurlu, sözlerine şöyle devam etti: “Yaşadığımız sıkıntıları toplantıda siyasilere anlattık. Sonrasında Rekabet Kurumu Başkanı ile de görüşmemiz oldu. Bizim dileğimiz telekomda uygun rekabet zemininin hazırlanarak girişimci bir orta sınıfın yaratılması. Eğer TT tarifelerini indirmekte direnirse özellikle de küçük boy işletmelerin yaşamaları imkansız. Bir sürü şirket daha işe başlamadan pazardan çekilmek zorunda kalacak. Bu iş için bugüne kadar en küçük şirket 1 milyon dolar, büyükler ise 25 milyon dolar civarında yatırım yaptılar. Kimse bu masrafları karşılayamaz.”
TT’nin yeni telefon tarifeleriyle aslında halkı da madur ettiğini iddia eden Rıdvan Uğurlu, “Özellikle tüketicilerin çoğunluğunun kullanacağı “Hesaplıhat” tarifesine dikkatinizi çekmek isterim. 100 kontör bedava veriyorum diyor ama sabit ücret olarak 7 milyon 200 bin TL’yi alıyor. Bir kontör bedeli zaten 72 bin TL. Şehiriçi görüşme tarife değişikliğinden önce bir dakikası 72 bin TL iken, yeni tarifede 113 bin 40 TL olmuş, yani yüzde 57 zam yapmış. Halbuki “Şirkethat” tarifesinde bu ücret 60 bin TL’ye düşmüş. Şehirlerarası tarife değişiklikten önce 288 bin TL iken, 309 bin 698 TL’ye yükselmiş, yani yüzde 7,5 zam yapmış. Halbuki “Şirkethat” tarifesinde 164 bin 384 TL’ye düşmüş. GSM aramalarında da benzer durum söz konusu. Bu indirim görüntüsü altındaki tarife değişikliği, 18 milyon olan telefon abonelerinin yaklaşık 300 bin olan iş veya varlıklı kesimin telefon harcamalarının 17 milyon 700 bin normal tüketici tarafından finanse edilmesi anlamına gelmektedir” dedi.
Bu durum karşısında tüketici derneklerinin de büyük tepki gösterdiklerini ve kendilerini desteklediklerini söyleyen Uğurlu, konuyu siyasilere de aktardıklarını söyledi. Uğurlu, “Toplantı sırasında Sayın Reha Denemeç bizleri dinledi ve hak verdi. Konuyu gerekli merciilere ileteceğini bildirdi. CHP de bu tarifelerin haksızlığının farkında ve bizleri destekliyor. Bundan sonra Telekomünikasyon Kurumu’nun da konuya ciddiyetle eğilmesini ve standartları belirlemesini, düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.