Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) 3. Olağan Kongresi Ankara’da gerçekleştirildi. Yusuf Ata Arıak yeniden Telkoder Başkanı seçildi. Kongreye, CHP ve AKP milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de katıldı.
Telkoder Olağan Kongresi’de Telkoder Başkanlığına yeniden Yusuf Ata Arıak seçildi. Yeni yönetim Kurulu üyeleri şu şekilde seçildi:
Mehmet Çelebiler – Satko
Hüseyin Güler – Comsat Türkiye
Rıfat Bayatlıoğlu – Koçnet
Murat Özbilen – Oytel-Net
TBMM Başkanvekili Ali Dinçer, CHP Milletvekili Osman Coşkunoğlu, ve AKP milletvekili Mehmet Yüksektepe de katıldı.
Kongre’nin açılış konuşmasını yapan Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak, telekom sektörüne ilişkin eleştirilerde bulundu. Arıak, Telekomünikasyon Kurumu (TK)’nın sektördeki serbestleşme sürecine katkıda bulunması gerektiğini ifade ederek, “Türk Telekom serbestleşmenin önünü tıkıyor. Böyle bir dönemde ‘muktedir’ bir TK’ya şiddetle ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.
Serbestleşmenin ardından 40 firmanın uzak mesafe telefon hizmetleri için lisans aldığını hatırlatan Arıak, işi yapan firmanın çok az olduğunu, yatırımlarının boşa gideceği uyarısında bulundu.
Türk Telekom’un lisans alan firmalardan Avrupa ortalamasının 3-4 katı ara bağlantı ücreti istediğini, bu durumda firmaların maliyetleri arttığı için yeterince çalışamadığını ve beklenen ucuzluğun vatandaşa yansımadığını anlatan Arıak, Türk Telekom ve devletçi bir kesimin serbestleşmenin önünü tıkadığını savundu.
TBMM Başkanvekili Ali Dinçer, telekom sektörüyle ilgili de devamlı bilgi aldıklarını, serbestleştirme ve özelleştirmenin Türkiye’nin genelinde düşünülmesi gereken bir iş olduğunu, etkinlik ve verimliliğin ön planda tutulması gerektiğini vurguladı.
AKP Denizli Milletvekili Mehmet Yüksektepe, telekomünikasyon sektöründe bir an önce serbestleşme ya da özelleştirmeyi yapmak gerektiğini söyledi. Özelleştirme veya serbestleştirmeye karşı bürokratik devlet oligarşisinin direncinin olduğunu ifade eden Yüksektepe, sorunun bundan kaynaklandığını söyledi.
CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu ise Türk Telekom’un özelleştirilmesini gündemden çıkarıp, serbestleşmeyi konuşmak gerektiğini, sektörün sorunlarının ancak bu şekilde çözülebileceğini söyledi. Coşkunoğlu, İngiltere’de British Telecom’un özelleştirilmesinin üzerinden 20 yıl geçmesine karşın halen sektörün yüzde 80’ini elinde tuttuğunu, bunun da bir takım sıkıntılara yol açtığını dile getirdi. Özelleştirmenin “amaç” olmaması gerektiğini ifade eden Coşkunoğlu, telekomünikasyon sektörünün gerçek anlamda rekabete açılması ve Telekomünikasyon Kurumu’nun güçlendirilmesine çalışmak gerektiğini
belirtti.