Dünkü TK Toplantısı İle İlgili Telkoder Açıklaması

Telekomünikasyon Kurumu, 1 Şubat 2005 te Uzak Mesafe Telekom Hizmeti (UMTH) işletmecilerinin yaşadıkları sorunlara ilişkin olarak bir toplantı düzenledi. Yeni işletmecilerin ve Türk Telekomünikasyon A.Ş. nin üst düzey yöneticileri tarafından temsil edildikleri toplantıda, Telkoder’de sektör temsilcisi olarak yer aldı.

Toplantıda Kurul Başkanı Doç. Dr. Ömer Arasıl yeni işletmecilerin karşılaştıkları sorunların önemli bir kısmına çözüm getirmek üzere alınmış olan son Kurul kararını açıkladı.

Bu karar, yeni işletmecilere UMTH Lisansı ile verilmiş olan, fakat Türk Telekomünikasyon A.Ş. nin değişik bir şekilde yorumlaması sonucu uygulamaya koyulmayan haklarını yoruma yer bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturuyor.

Bu karar yeni işletmecilerin, almış oldukları Uzak Mesafe Telefon lisansı ile her türlü teknolojiyi kullanarak Uzak Mesafe Telefon Hizmeti verebileceklerini tekrar vurgulamaktadır. Uzak Mesafe Telefon işletmecileri Türk Telekomünikasyon A.Ş. nin altyapısından faydalanabileceklerdir. Türk Telekomünikasyon A.Ş.nin mevcut hizmetlerini yeni işletmecilere ek koşullar ileri sürmeden kullandırmak zorunda olacağı bir kez daha açıkça ifade edilmiştir.

Ayrıca, telefon konusunda faaliyet gösteren Arama Merkezlerinin (Call Shop) her türlü teknolojiyi kullanarak bu hizmeti verebilecekleri açıklığa kavuşturulmuştur. Bu karar ile Uzak Mesafe Telefon işletmeciliğinin önemli bir unsuru olan Arama merkezi işletmeciliği de düzene girmiştir.

Yine bu karar ile, Uzak Mesafe Telefon işletmecilerinin arabağlantı noktası kurma mecburiyeti için verilen 6 aylık sürenin, Türk Telekomünikasyon A.Ş. ile Arabağlantı sözleşmesi imzalanmasından itibaren başlatılması hüküm altına alınmıştır.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecilerinin bir araya gelerek kurmuş oldukları Telkoder, bu kararların alınması sürecinde çok büyük rol almıştır. Telkoder’in sürekli olarak sektörün sorunlarını toplaması ve Kurul üyelerinin dikkatine sunması, sorunların önemli bir kısmını çözen bu kararların alınmasına katkıda bulunmuştur.

Toplantıda, Telkoder Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, tüm işletmeciler adına Telekomünikasyon Kuruluna, Kurumuna ve çalışanlarına bu aşamadaki değerli katkıları için teşekkürlerini iletmiştir.