Denemeç’ten “E-Kapıda Geciktik” İtirafı

AKP Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, e-devlet ana kapısı uygulamasının hayata geçirilmesinde ”planlanan sürenin gerisine düşüldüğünü” söyledi. Serbest Telekomünikasyon İşletmeleri Derneği’nin (TELKODER) 4. olağan genel kurulu, ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

Kurulun açılışında konuşan, dernek başkanı Yusuf Ata Arıak,
telekomünikasyonda serbestleşmenin iki önemli şartı olduğunu belirtti. Bunların, ”uygun yasal ortam ve yeni işletmecileri ezdirmeyecek kuvvetli bir düzenleyici otorite” ile ”yeni işletmelerin kullanabileceği alternatif altyapılar” olduğunu dile getiren Arıak, Türk Telekomünikasyon Kurumu’nun (TK) Türk Telekom’un özelleştirilmesine kadar ”değeri düşmesin baskısı altında kaldığını” ve yeni işletmecileri yeterince koruyamadığını kaydetti.

Rekabet için ellerinde kablo-TV altyapısının bulunduğunu, ancak bu şebekenin TÜRKSAT eliyle şimdilik ”kullanılamaz” hale getirildiğini savunan Arıak, şunları kaydetti: “Son bir yıldır, bir yandan özelleştirme diğer yandan devletleştirme uygulanıyor. TÜRKSAT, e-devlet kapısını kuruyor, kablo şebekesine el koyuyor, kabloda tekel olmaya çalışıyor, evrensel hizmet fonlarını kullanıyor, devlet eliyle uydu imalatı işine giriyor, e-dönüşümde önemli bir para harcama unsunu haline geliyor. Giderek bir sürüklenme oluşuyor ve en özelleştirmeci hükümet, en devletleştirmeci hale geliyor. Devlet işletmeciliği, kamu kaynaklarının savurgan kullanımına açık olan bir iştir. Türk Telekom’u bu gerekçelerle özelleştiren hükümetin, Türksat’a dikkat etmesini öneriyorum. Biz dikkat edeceğiz. TELKODER, sektörümüzün ve yurttaşlarımızın en yüksek haberleşme olanaklarından en kaliteli ve ucuz şartlarda sahip olması için çalışmasını
sürdürecektir.”

Sorunların kaynağı çıkar çatışmaları

TK Başkanı Tayfun Acarer de kurum ve kuruluşların arasındaki diyaloğun çok önemli olduğuna dikkat çekti. Sektörde hızlı bir değişim olduğunu ifade eden Acarer, yılların biriken sorunlarının kısa bir süre içinde çözmenin zor olduğunu çünkü bu sorunların ”çıkar çatışmalarından” kaynaklandığı kaydetti.TK olarak, Kablo-Tv’de yapıcı bir tutum izlediklerini, ancak gelinen noktayı arzu etmediklerini söyleyen Acarer, ”Bu sorun en kısa zamanda çözülür diye
umut ediyorum” dedi.

e-Kapıda geciktik
AKP Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç de sektörde rekabeti canı gönülden desteklediğini belirterek, değerinin düşmemesi için özelleşmeden önce hükümetin Türk Telekom’u koruyan bir tavrı olduğunu ancak şimdi daha rekabetçi bir ortam olduğunu ifade etti.Türk Telekom ile diğer şirketlere devletin aynı mesafede olduğunu dile getiren Denemeç, ”e-devlet ana kapısı uygulamasının hayata geçirilmesinde planladıkları sürenin gerisine düştüklerini, bu konuda bir özeleştiri yapmaları gerektiğini” kaydetti.CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu da tekelom sektöründen, bireylerden kurumlara kadar herkesin en zengin şekilde yararlanabilmesi gibi bir misyonun önlerinde durduğunu söyledi.