‘Haksız Rekabet Var’ – Faruk Erdem

Geçtiğimiz günlerde Türk Telekom yetkilileri bir basın toplantısı düzenleyerek yeni tarife değişikliklerini kamuoyu ile paylaştı. Şehirlerarası gö rüşmelerin daha çok cep telefonlarıyla yapılıyor olması üzerine harekete geçen Telekom, şehiriçi ve şehirlerarası ücretleri eşitledi.
İndirim olarak duyurulan bu değişikliklerin aslında zam olduğunu iddia edenler çoğunluktaydı. Çünkü şehiriçi görüşme ücretleri artırılmıştı. Tartışmalara, kısa adı TELKODER olan Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği de katıldı. TELKODER yetkililerinin açıklaması özetle şöyle:
“Telekom’un yaptığı telefon tarifesi değişikliği herkesin kafasını karıştırdı. Evinden milletlerarası, şehirlerarası veya cep telefonu ile yoğun konuşanlar için hesap yapıldığında belki belirli bir indirim bulunabilir ama maalesef vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu için geçerli olan hesap tablodaki gibidir. Zaten Türk Telekom’un zam yaptığı, Mer kez Bankası’nın Ocak bülteninde ‘Yılın ilk çeyreğinde telefon ücreti kaynaklı fiyat artışı beklenmektedir,’ ifadesi ile de belgelenmiştir.

‘SEKTÖR YARALANDI’
Rekabetin olmadığı sabit ücret ve şehiriçi telefon görüşmelerinde artış, rekabetin olduğu şehirlerarası, milletlerarası ve cep telefonlarına doğru yapılan aramalarda indirim yapılmıştır. Böylece yeni gelişmekte olan uzak hat haberleşmesi sektöründe rekabet yok olacaktır. Telekom bu tarifeyle rakibi olan özel telekomünikasyon şirketlerine de darbe vurmuştur.”