“Türk Telekom’un (TT) yeni tarifeleriyle vatandaşın cebinden fazladan 965 milyon dolar çıkacak. Uzak mesafede yapılan yüzde 60’lık indirim ise bizi bitirecek” diyen alternatif telekom operatörleri, TT’yi mahkemeye verdi.
Yeni tarifelerin sektörün şah damarını kesmeye yönelik olduğunu belirten
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder) Başkanı Yusuf Ata Arıak, “TT’nin yıkıcı fiyat politikasını, büyük tepki koymamıza rağmen Telekomünikasyon Kurumu (TK) onayladı. Yeni düzenleme rekabeti öldürmeye yöneliktir. Bu nedenle Danıştay 13. Dairesi’ne başvurduk” dedi.
“Oger’in TT taksitlerini vatandaş ödüyor” diyen Telkoder Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Ergenekon ise “Yeni tarife ile kullanıcıların cebinden 2007’de vergilerle birlikte 965 milyon dolardan daha fazla bir para çıkacak. TT ortağı Oger’in kasasına neredeyse 500 milyon dolar girecek. 5 yılda 1 milyar dolar ödeyecek olan Oger, böylece taksitin yarısını vatandaşların cebinden ödeyecek” diye konuştu.
Tarifeler AB’nin de altında
TT’nin “Hesaplı Hat”taki düzenlemeyle bedava kontör hakkını gece saatleriyle sınırlandırmasını da eleştirerek “Hesaplı Hat’ta daha önce günün her saatinde kullanılmak üzere bedava 100 kontör veriliyordu. Yeni düzenleme ile 100 kontör sadece gece kullanılabilir hale geldi. Bunun yüzde 20’si kullanılmadığında 88 milyon dolarlık kontör yutuluyor” dedi.
Telkoder’in bir diğer eleştirisi ise TT’nin yeni tarifeye gerekçe olarak “Avrupa Birliği (AB) seviyesini yakalamayı” göstermesi oldu. Ergenekon, “TT rekabete kapalı şehiriçi görüşme fiyatları AB seviyesine çıkardığını söyledi. Ancak şehirlerarası telefon görüşmelerinin fiyatını AB ortalamasının oldukça altına düşürmesi ilginç bir olay. AB seviyesini yakalamak istiyorsa ara bağlantı ücretlerini AB ortlamasına çeksin” dedi.
Şehirlerarası görüşme fiyatı AB ortalaması 25 cent iken yapılan son zamla Türkiye’de 28.4 cent çıktı. AB ortalama fiyatı 13 cent olan şehiriçi görüşmenin fiyatı ise yine son ayarlamayla Türkiye’de 10.4 cente düştü.
En çok şehiriçi konuşuluyor
Türkiye’de konuşmaların yüzde 80,36’sını 38.4 milyar dolar ile şehiriçi görüşmelerin oluşturduğuna dikkat çeken Ergenekon, “Şehirlerarası ve uluslararası görüşmelerde yüzde 60’lara varan bir fiyat düşüşü yapılırken asıl gelir kaynağını oluşturan ama rekabetin olmadığı şehiriçi görüşmelere ise yüzde 26 dolayında zam yaptı” dedi.
Telkoder, Türk Telekom’un yeni düzenleme ile 2006’da 615 milyon 219 bin dolar olan “Standart Hat” gelirini 2007 yılında 759 milyon 976 bin dolara, “Hesaplı Hat” gelirini ise 444 milyon 371 bin dolardan 548 milyon 521 bin dolara çıkaracağını öngörüyor. “Şirket Hat”ın gelirinin 39 milyon 836 bin dolarda kalacağı tahmin edilirken “Konuşkan Hat”ın gelirinin 20 milyon dolardan 23 milyon dolara çıkacağı belirtiliyor. Bu hesaba göre Türk Telekom’un 2007’de sabit hat ücret gelirinin bir yılda 1 milyar 119 milyon 909 bin dolardan 1 milyar 371 milyon 941 bin dolara çıkacağı tahmin ediliyor.