Telkoder: TT Şubat, Mart Tahakkuklarını Açıklasın

Telkoder, geçtiğimiz günlerde Mart ayı enflasyon rakamlarını açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yarattığı tartışmaların, aslında Türk Telekom’un 1 Mart’ta yürürlüğe giren zamlarından kaynaklandığını belirtti. Dernek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek üzere, Türk Telekom’un Şubat-Mart aylarındaki telefon gelir tahakkuklarını açıklaması gerektiğini vurguladı.

Telkoder (Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği) Mart ayı enflasyon oranlarının duyurulmasının ardından bir açıklama yaparak, başta TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) ve dolaylı olarak TCMB (TC Merkez Bankası) tarafından kamuoyunda yaratılan güvensizlik ortamının özünde, Türk Telekom’un zam oranının gerçekçi bir biçimde ortaya konmamasının yattığını belirtti. Dernek Başkanı Yusuf Ata Arıak, bu güvensizliğin ortadan kaldırılması için, Türk Telekom’un şehirlerarası, milletlerarası, sabit telefondan GSM’e doğru arama ve aylık sabit ücret gelirlerini kapsayacak şekilde tüm telefon gelirlerini gerek Şubat gerekse Mart ayları için karşılaştırmalı olarak açıklaması gerektiğini vurguladı. Söz konusu bilgilerin, Türk Telekom’un zamlarının gerçek seviyesini ortaya koyacağı belirtildi.

TÜİK’in Mart ayı enflasyon rakamlarını açıklarken, hesaplama kalemlerinde dönem ortasında değişikliğe gittiği için kamuoyunun, akademisyenlerin ve basın mensuplarının haklı eleştirilerine uğradığını söyleyen Telkoder Başkanı Arıak, TÜİK’in, şeffaflık ilkesi doğrultusunda, bilgileri AB’de olduğu gibi kamuoyu ile paylaşmasının gerektiğini ifade etti. TÜİK’in açıkladığı rakamların inandırıcı olmadığı görüşü kamuoyu tarafından da sıkça gündeme getirilmişti. Yusuf Ata Arıak, sözlerine şöyle devam etti:

Giderek yaygınlaşan kanaate göre, TÜİK’in şeffaf olmayan uygulamalarının temelinde, hükümetin IMF gibi kurumlara verdiği enflasyon hedefinden sapıldığının gizlenmesi çabası vardır. Mart ayında son 12 aylık enflasyon TÜFE’de %10,86 olarak açıklanmış, söz konusu oran Mart ayı için enflasyonda belirsizlik üst sınırı olan %11,2 oranının hemen altında gerçekleşmiştir. Öyle görülmektedir ki TÜİK, haberleşme grubunda yaptığı değişikliklerle enflasyon üst sınırının altında kalması için gerçeğe uymayan uygulamalar yapmıştır. Bu durum TÜİK’in tarafsızlığını, güvenirliğini zedelemektedir.

TCMB’nin yaklaşımı konusunda da Telkoder’in görüşlerini açıklayan Yusuf Ata Arıak şunları söyledi:

TÜİK verilerini kullanmakta olan TCMB, 5 Şubat 2007 tarihli açıklamasıyla, Türk Telekom’un yapacağı zamlarla enflasyonun olumsuz etkileneceğini açıklamıştı. Ancak TÜİK, getirdiği ani ve keyfi düzenleme sonucunda, Mart ayında şehiriçi görüşmelerin %29 fiyat artışı ile zam şampiyonu olduğu halde, enflasyonist etki olmadığını açıkladı. Bunun üzerine Merkez Bankası, TÜİK’in hesaplamalarında yapılan düzenlemeler yüzünden, daha önce yaptığı açıklamanın geçerli olmadığını söylemek zorunda kaldı. Sonuç olarak, TÜİK’in yanlış uygulamaları sonucu Merkez Bankası’nın saygınlığına iç ve dış çevrelerde büyük gölge düştü.

Arıak sözlerini şöyle tamamladı:

Türk Telekom’un, şu anda zaten belli olan zamlı tarife öncesi ‘Şubat 2007 telefon gelir tahakkuku’ ile zam sonrası ‘Mart 2007 telefon gelir tahakkuku’ rakamlarını açıklaması, her türlü tartışmayı bitirecektir. Böylece ‘Zam var mı ve ne kadar?’ sorusunun da, ‘Türk Telekom zammının enflasyona etkisi ne kadar?’ sorusunun cevabı da derhal bilinecektir. Zam öncesi ve sonrası halkın cebinden çıkan paraların mukayesesi, zammın miktarını ve enflasyona etkisini apaçık gösterecektir. Böylece TÜİK’in yanlış ve kasıtlı rakamları yerine gerçekleşen rakamlar bilinecek, Merkez Bankası da bu doğru rakamları kullanarak doğru enflasyon hesabı yaparak güvenilirliğine düşen gölgeden kurtulabilecektir.