TK’dan ‘Sabit Telefon Lisansına’ Açıklama

Telekomunikasyon Kurumu bugün bir açıklama yaparak, sabit telefon lisansı üzerinde yetkilendirme çalişmalarının sürmekte olduğunu ancak bu lisans konusunda nihai karara varılamadığını bildirdi.

Bazı günlük gazetelerde bugün “sabit telefon lisansı veriliyor” haberi yayınlanması üzerine Telekomunikasyon Kurumu bugun bir açıklama yaparak, sabit telefon lisansı üzerinde yetkilendirme çalışmalarının sürmekte olduğunu ancak bu lisans konusunda henüz nihai karara varılamadığını bildirdi.
Telekomunikasyon Kurumu’ndan yapılan açıklama şu şekilde :

Sabit Telekomünikasyon Hizmetlerinin Yetkilendirilmesine ilişkin açıklama

Telekomünikasyon Kurumu, Ankara, 07.06.2007

Bazı basın organlarında sabit telekomünikasyon hizmetlerinin yetkilendirilmesi ile ilgili olarak Telekomünikasyon Kurulu’nun karar aldığı yolunda haberler yer almaktadır.

Bilindiği üzere, işletmeciler tarafından şehir içi telefon hizmetleri, ankesörlü telefon hizmetleri ve katma değerli telefon hizmetleri gibi telefon hizmeti kapsamında yer alan çeşitli hizmetlerin kullanıcılara sunulabilmesi ve işletmeciler tarafından abonelere numara tahsis edilebilmesi de dahil olmak üzere, çeşitli iş modellerinin mevzuata uygun olarak işletmecilerce uygulanabilmesi ve gerek görülmesi halinde sabit hatlar üzerinden sunulabilecek her türlü telekomünikasyon hizmetinin tek bir yetkilendirme kapsamında verilebilir olmasını teminen “Sabit Telekomünikasyon Hizmeti (STH) İşletmeciliği” konusunda başlatılmış bulunan yetkilendirme çalışması devam etmektedir.

Söz konusu yetkilendirme çalışmaları Kurumumuzun öncelikli gündem maddeleri içerisinde yer almakla birlikte, henüz bu konuda Kurumumuz tarafından nihai karar alınmamıştır.

Kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunulur.

Diğer taraftan serbest telekom işletmecileri derneği Telkoder de aynı konuda bir açıklama yaptı. Telkoder’in açıklaması ise şu şekilde :

Konu: Şehir içi telefon hizmeti lisanslarının verildiğine dair haberler
hakkında Telkoder’in açıklaması

Basında bugün yer alan haberlerde, şehir içi telefon hizmeti lisansının verilmesi için Telekomünikasyon Kurumu’nun karar aldığı duyurulmuştur.

Söz konusu lisansların en kısa sürede verilmesini rekabet ve tüketicinin
korunması açısından yıllardır takip etmemize ve çok istememize rağmen,
Telekomünikasyon Kurumu’nun bu yönde henüz bir karar almadığını biliyoruz. Bu nedenle, basında yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Kaldı ki, şehir içi telefon hizmeti lisansının verilmesi için Telekomünikasyon Kurumu’nun karar alması yeterli değildir. Bu karar, lisans verilmesi sürecinin sadece bir parçasını oluşturmaktadır.

Şehir içi telefon hizmeti lisanslarının verilmesi ve uygulanmasının önünde birçok zorluk bulunmaktadır. En büyük engel ise siyasi irade eksikliğidir.

Derneğimiz Telkoder, şehir içi konuşmalarda da rekabetin sağlanması için
sürdürdüğü çalışmanın sonuç vermesini beklemekte, ancak vatandaşlarda zamansız beklenti yaratılmasının da doğru olmadığını düşünmektedir.

Önümüzdeki günlerde, konuyu ayrıntılı olarak açıklayacağız ve Telkoder’in bu konudaki görüşlerini kamuoyuna sunacağız.

Saygılarımızla,
Telkoder (Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği) Yönetim Kurulu