Telekomun Yeni Tarifesine Durdurma

Danıştay 13. Daire, Türk Telekom’un ‘tekel’ konumunda olduğu şehir içi arama ücretlerinde yüksek oranda zam öngören yeni tarifesinin yürütmesini durdurdu.
1 Mart 2007’den itibaren geçerli olan tarifede, şehir içi görüşmelere zam yapılırken, GSM, şehirlerarası ve milletlerarası görüşmelerde indirim yapılmasının hukuka ve tüketici haklarına aykırı olduğunu bildiren Danıştay, tarifenin dengeli olması gerektiğini vurguladı.
Aralarında Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin (TELKODER) de bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşunun tarifenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtıkları davanın ilk aşaması sonuçlandı.
‘Hukuka uygun değil’
Kararda, tarifenin 31 Aralık 2003’te yürürlüğe giren Tavan Fiyat Tebliği’ne göre hazırlandığı belirtildi. Kararda, 2003 tarihli tebliğin 2 yıllık bir dönemi kapsadığı ve bu sürenin en çok 1 yıl daha uzatılabileceği belirtildi.
Kararda, buna rağmen 2007 ve daha sonraki dönemlere ilişkin hazırlanan yeni tarifenin bu tebliğe göre hazırlandığı, tarifenin onaylanmasının hukuka uygun olmadığı vurgulandı.
2007’de yürürlüğe giren yeni Tavan Fiyat Tebliği’nde ücretlerin aşırı biçimde artırılmasını önlemek amacıyla hesaplama formülüne ve şehir içi arama ücretine azami artış oranı sınırı getirildiğine dikkat çekilen kararda, tarifenin bunlara uygun olmadığı da anlatıldı.
Eski tarifede şehiriçi konuşmanın dakikası 6.4 YKr iken yeni tarifede bu 8.1 YKr’ye yükselmişti. Uluslararası ve şehirlerarası görüşmelerin fiyatları düşmüştü.