Rekabet İçin Şehir İçi Lisansları Verilmeli

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), adil rekabet için şehiriçi telefon görüşmeleri lisanslarının verilmesini istedi.

TELKODER’den dün yapılan açıklamada, Türk Telekom’un yeni tarifesinin yürütülmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay’a yaptığı başvurunun haklı bulunarak, söz konusu tarifelerin yürütülmesinin durdurulması kararının, telekom sektörünü ilgilendiren büyük bir yanlışı düzelttiği kaydedildi. Danıştay’ın bu kararıyla, 1 Mart 2007 tarihinde yürürlüğe giren Türk Telekom’un yeni telefon tarifelerinin uygulanma imkanı ortadan kalktığına dikkat çekilen açıklamada, bu kararın Türkiye’de serbest rekabetin gelişmesi için bir kilometre taşı olduğu dile getirildi.

Türk Telekom’un, Danıştay’ın kararını takiben şehiriçi tarifesini düşüreceğinin ifade edildiği açıklamada, “Ne var ki, alternatif telekom şirketlerine şehiriçi görüşme yaptırmak için gerekli lisanslar hala verilmemiştir. Bu konudaki en önemli engel, siyasi irade eksikliğidir. Ayrıca, Türk Telekom’un ‘piyasayı rekabetle büyütmek’ stratejisini benimsemiyor olması da serbestleşmenin önündeki büyük engellerden biridir. Bu durum, sektör oyuncularının aleyhine işleyecek bir düzenin devam ettirilmesi anlamına gelmekte; sektörde yaratılması gereken rekabet ortamı yine yaratılmamaktadır” denildi.

Telekomünikasyon Kurumu’nun, şehiriçi görüşme lisanslarının alternatif telekom şirketlerine verilmesini bir an önce sağlaması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, hem gerçek rekabet ortamının oluşturulması, hem de tüketicinin korunması açısından en uygun koşullar ancak bu şekilde yaratılabileceği belirtildi. Serbestleşememiş bir pazar ortamında atılacak adımların fayda sağlamayacağının kaydedildiği açıklamada, “TELKODER olarak, Telekomünikasyon Kurumu’nu, şehiriçi görüşme lisanslarının alternatif telekom şirketlerine verilmesi için gereken önlemleri ivedilikle almaya davet ediyoruz” denildi.