TÜDER Başkanı Başaran: Türk Telekom’dan ADSL Konusunda Müjde Bekliyoruz

İSTANBUL – Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Engin Başaran, Türk Telekom’dan ADSL konusunda müjde beklediklerini bildirdi.
Tüketiciler Derneği ile Rekabet Derneği tarafından, Türk Telekom’da yaşanan tüketici sorunları ve tüketici beklentilerine ilişkin bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

Toplantının ardından yapılan basın toplantısında konuşan Başaran, Rekabet Derneği ile birlikte tarife krizine ilişkin olarak yaşananlar üzerine böyle bir toplantı yaptıklarını ve temsilci olarak katılan kuruluşların da kendilerini bilgilendirdiğini anlattı.

Başaran, telekomünikasyon alanında tüketicilerin iki sorunla karşı karşıya olduğunu, bunlardan birinin Türk Telekom’un “Yaz Fırtınası” kampanyası, diğerinin de Türk Telekom’un uyguladığı tarifeler olduğunu söyledi.

Türk Telekom’un yeni tarife uygulamasıyla sabit ücretlerin yükseldiğini ve konuşma ücretlerinin de yükselmesiyle çoğu insanın sabit telefonlarını kapatma durumuna gittiğini dile getiren Başaran, bu durumda ADSL ile sabit telefon ilişkisinin tartışılmaya başlandığını kaydetti.

Başaran, Türk Telekom’un kampanyasıyla bir günde 17 bin 500 kişinin abone olduğunu ifade ederek, bu tüketicilerin şu anda mağdur durumda olduğunu belirtti.

“En önemli sorun rekabete açılmamış piyasa”

Başaran, en önemli sorunun rekabete açılamamış bir piyasa olduğunu vurgulayarak, “Geçmişte kamu tekeli olan Türk Telekom, günümüzde özel tekel konumunu devam ettiriyor. Özel tekel olma durumunda piyasadaki diğer oyuncular ve tüketiciler bu serbest piyasaya açılmamış pazarda bir mağduriyet yaşıyorlar” diye konuştu.

Piyasanın bir an önce rekabete açılması gerektiğini belirten Başaran, bu konuda bağımsız idari kuruluşların, piyasanın serbestleşmesinde önemli rolü olduğunu ve üzerilerine düşen görevi yapmaları gerektiğini dile getirdi.

Başaran, ADSL’nin de önemli bir sorun olduğunu ve bu konuda Türk Telekom’un müjde vermesini beklediklerini söyledi.

“Hakim teşebbüs özen göstermeli”

Rekabet Derneği İstanbul Şube Başkanı Kemal Erol da, telekomünikasyon sektörünün son 30 yıldır tüm dünyada rekabete açılan bir sektör olduğunu ifade etti.

Erol, Türk Telekom’un bu piyasada hakim durumda olduğunu belirterek, “Hakim durumda olan teşebbüslerin davranışları, diğer herhangi teşebbüslere göre özen göstermeyi gerektirir” dedi.

Türk Telekom’un fiyatları maliyetin altına çekmesi durumunda bunun rekabet açısından dikkatleri çekeceğini belirten Erol, maliyetin altında yapılan satışın rakibinin onunla rekabet etmesini engelleyeceğini ve hakim durumda olan teşebbüsün yıkıcı fiyat uygulamaması gerektiğini kaydetti.

Erol, düzenleyici ve denetleyici kurulların maliyet bazlı fiyat prensibini netleştirmesi, gerçek maliyetleri belirlemesi ve buna göre yapılacak tarifelerin onaylaması ya da onaylamaması gerektiğini vurguladı.

Erol, toplantıdan çıkan sonucun, sektörü düzenlemekle ve denetlemekle görevli olan Telekomünikasyon Kurumu’nun bir an önce bu sorumluluğunu yerine getirmesi, eskisine göre daha süratle karar vermesi olduğunu söyledi.

Kadir Has Üniversitesi AB Merkezi Müdürü ve Tüketiciler Derneği Rekabet ve AB Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Uğur Özgöker ise tüketicilerin sıkıntılı olduğu alanlardan birinin de internet erişimi ve hızı olduğunu ifade ederek, ucuz, kaliteli ve hızlı internet istendiğini dile getirdi.

Özgöker, bunlar yapılırken piyasada rekabet koşullarının bozulmaması gerektiğinin altını çizerek, “Piyasada adil bir rekabet ortamı olsun, devlet tekeli yerine özel tekel olmasın istiyoruz” görüşünü dile getirdi.