TELKODER: “Serbestleşme Siyasi İradeye Bağlı”

TELKODER (Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği) Başkanı Yusuf Ata Arıak ve Genel Sekreter Rıdvan Uğurlu, 11 Aralık 2007 tarihinde Turunç Cafe’de düzenledikleri sohbet toplantısında 2007 değerlendirmesi ve 2008 beklentilerini aktardı.
Yusuf Ata Arıak, Telekomünikasyon Kurumu’nun serbestleşme için bütün yetkilere sahip olduğuna işaret ederek, “Serbestleşme siyasi iradeye bağlı” dedi.
Serbestleşmede başarılı olunmasının abone sayısının artması ile ölçülemeyeceğinin üzerinde duran Arıak, sabit telefonda Türk Telekom’u zorlayan bir firma olmadığını kaydetti. Serbestleşmede gelinen noktanın övünülecek bir düzeyde olmadığını kaydeden Arıak, Türkiye’nin en büyük telekomünikasyon müşterisinin kamu olduğunu dile getirdi. Arıak, serbestleşmenin yeterince olmaması nedeniyle Türkiye’nin kaybının yıllık 2 milyar Dolar olduğunu dile getirdi.
Arıak, devlet kuruluşlarının tamamının ihalesiz olarak Türk Telekom’dan hizmet aldıklarını anlatarak, kamu alımlarında rekabetin olması gerektiğini söyledi. Arıak, kamu kurumlarına ihale ile ilgili teknik bir metin hazırlanması gerektiğini söyledi. Arıak, Evrensel Hizmet Fonu’nun kullanımında bugüne kadar yapılmış bir ihale bulunmadığını öne sürdü.
Rıdvan Uğurlu da şehir içi sabit telefonun rekabete açılması için Telekomünikasyon Kurumu’nun yönetmeliği çıkardığını hatırlatarak, fiyat belirlenmesinin Ulaştırma Bakanını belirlediğini anlattı. Uğurlu, Hükümetin üç aylık Eylem Planı’nda şehiriçi telefonun rekabete açılmasının “BHT-Bilişim ve Haberleşme Teknolojilerinin Yaygınlaştırılması” başlığı altında şu şekilde yer aldığını anlattı:
“Sabit karasal telekomünikasyon şebekesi üzerinden her türlü veri ve telefon hizmeti ile İnternet erişim hizmetinin sunulmasını kapsayan Sabit Telekomünikasyon Hizmeti (STH) işletmeciliğinin yetkilendirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Yetkilendirme ücreti için tespit edilen asgari değerin Resmi Gazete’de yayımlanması ile düzenleme prosedürü tamamlanacaktır. STH işletmeciliği yetkilendirmeleriyle, şehir içi telefon görüşmeleri dahil sabit telekomünikasyon hizmetleri piyasasında rekabetin tesis edilmesine katkı sağlayacaktır.”