Arıak : Hükümetler Serbestleşme Der Ama Satmaktan Elde Edecekleri Parayı Daha Çok Severler – 2

Yusuf Ata Arıak “Avrupa Birliğindeki yetkililer ile, serbestleşme sorunlarını konuşurken, bize gülümseyerek şöyle demişlerdi “Bir çok ülkede hükümetler, serbestleşmeyi çok sevdiklerini söylerler, ama devletin Telekom şirketini satmaktan elde edecekleri parayı daha çok severler”. Mesela 4 yıl önce böyle demişlerdi. Galiba olan budur. Halen % 45 devlet hissesi var. Buradan gelecek para serbestleşmenin daha fazla önemseniyor.”

Bu röportajın ilk bölümünü burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.

Turk.internet.com : Ama sizin de yeterli yatırım yapmadığınız eleştirileri var…

Yusuf Ata Arıak : Serbestleşme açık, net, güçlü ve sürekli siyasi irade olmadan gerçekleşemez. Serbestleşme temel bir siyasal tercihtir. Bu tercihin hayata yansımaları yoksa serbestleşme de gelişemez. Herhangi bir piyasa gerçekten serbest ise, yerli firmalar yapmaz ise yabancı firmalara gelir yatırım yapar. O nedenle eğer yatırımsızlık varsa, yatırım yapacak ortam yok demektir. Bunun da nedeni siyasidir.

Yatırım yok diyenler , bu gerçeği göz ardı ediyorlar. Yani kazanç sağlanacak bir imkan var ve ne yerli ne yabancı yatırımcı bunu göremiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bunun neresi inandırıcı?

Yatırım yapan internetçiler, sesçiler, kablo TV’cular, uyducular ve onların uğradıkları haksızlıklar ortada iken, yurtdışından gelip ses için lisans alıp, 150 milyon $’lık projesini iptal etmek zorunda kalan Telekom firmaları ortada iken, yukardaki sözleri söylemenin hiçbir haklı tarafı yoktur.

Serbestleşme yapmak, uygun yatırım iklimi yaratmakla olur. Firmalar iklim yaratamaz. Uygun iklim olan yere gider.

Turk.internet.com : Siyasi İrade dediniz. Sizce Bakanlık bu konuda siyasi irade göstermiyor mu?

Yusuf Ata Arıak : Gerek 5 yıl önceki, gerekse yeni hükümet programlarında, Acil Eylem Planlarında, Avrupa Birliği’ne verilen raporlarda, hep telekomünikasyonda serbestleşme yönünde ibareler var. Sayın Bakan da bu doğrultuda beyanat veriyor. Ama gerçekleşme yukarıda açıklandığı gibi, söylenenden çok uzakta. Dolayısıyla, gerçek bir serbestleşme için gerçek bir siyasi irade ortaya konulmakta olduğunu ne yazık ki söyleyemiyoruz.

Turk.internet.com Ne Açıdan Ortaya Konulmuyor Sizce?

Yusuf Ata Arıak : Bizzat Ulaştırma Bakanlığı , internet , ses trafiğini Türk Telekom üzerinden ihalesiz sağlıyor. Ve işte şimdi ben Bakan beyin dikkatine sunuyorum. Varsa serbestleşme yapsınlar ihale.

Aynı şekilde devletin parasının en güzel şekilde harcanmasını temin eden kuruluş olan Sayıştay da, ihale açarak servis sağlayıcıyı seçmek yerine, doğrudan Türk Telekom’dan hizmet alıyor. Neden?

Turk.internet.com : Sizce Neden ?

Yusuf Ata Arıak : Avrupa Birliğindeki yetkililer ile, serbestleşme sorunlarını konuşurken, bize gülümseyerek şöyle demişlerdi “Bir çok ülkede hükümetler, serbestleşmeyi çok sevdiklerini söylerler, ama devletin Telekom şirketini satmaktan elde edecekleri parayı daha çok severler”. Bize 4 yıl önce böyle demişlerdi. Galiba olan budur. Halen % 45 devlet hissesi var. Buradan gelecek para serbestleşmenin kendisinden daha fazla önemseniyor.

Turk.internet.com : Peki Geleceği Nasıl Görüyorsunuz?

Yusuf Ata Arıak : Türkiye duopol’e doğru gidiyor. Bu manzaradan verimlilik, yatırım ve vatandaş memnuniyeti çıkarmak çok zor. Onun için hepimiz elimizden gelen bütün imkanlarla durumu kamuoyuna ve siyasal karar organlarına anlatmaya çalışıyoruz.

Turk.internet.com : Son olarak Elektronik Haberleşme Yasa Tasarısı Ne Durumda?

Yusuf Ata Arıak : Sektörümüzün sorunlarının bir kısmı iyi bir elektronik haberleşme yasası çıkararak çözülebilir. Bu konudaki yasa tasarısı 3 yıl önce hazırlanmıştı. Telkoder’in de bu konuda önemli katkıları oldu. Meclis’te de ana muhalefet ve iktidar, ortak bir metinde anlaşmıştı.

Fakat sonra kanun beklemeye alındı. Şimdi hükümet yıl ortasına kadar yeniden yasayı çıkarmak istediğini söylüyor. Telekomünikasyon Kurumu bizim de görüşlerimizi istedi. Şimdi bu dönemde hazırlanan şeklini yeni aldık ve inceliyoruz . 3 yıl öncesine nazaran ne değişiklikler olduğuna bakıyoruz. Görüşlerimizi ileteceğiz.