Telekom Sektörünün Geleceği

Elektronik Haberleşme Kanunu Tasarısı’nın (EHK), Türkiye Büyük Millet Meclisi Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından Genel Kurul’da görüşülüp kanunlaşması beklenirken, devletin ve sektörün ileri gelenleri, ´geleceği´ konuşmak üzere Sapanca’da bir araya geldi.

Elektronik Haberleşme Kanunu Tasarısı (EHK), Komisyon’da kabul edildi; Genel Kurul’da görüşülüp kanunlaşması bekleniyor. Ancak, telekomünikasyon sektörüne yönelik çalışmalar bununla kalmayacak. Sektörün daha da büyütülmesi, telekomünikasyon pazarının serbestleşmiş, rekabete açık ve olgun hale getirilmesi sonucunda bu alanda yatırım ve istihdamın artırılması, telekomünikasyon hizmetlerinin daha ucuz ve yaygın olarak kullanılabilmesi için yapılması gerekenler var.

İşte tüm bu başlıklar, TELKODER tarafından “Elektronik Haberleşme Kanunu ve Ötesi” konu başlığı altında ilki düzenlenen Telekomünikasyon Zirvesi’nde tartışıldı. 11 Temmuz Cuma günü Sapanca’da gerçekleştirilen etkinlik, Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım, TBMM Komisyon Başkanı ve Samsun Milletvekili Sayın Mustafa Demir, Uşak Milletvekili Sayın Osman Coşkunoğlu ile Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Sayın Tayfun Acarer’in yanı sıra, Telekomünikasyon Kurumu ve Rekabet Kurumu üyeleri ile, TELKODER üyesi olan işletmeciler, Türk Telekom ve GSM firmalarının yöneticilerini de bir araya getirdi. Sektöre dair değerlendirmelerin ve fikir alışverişlerinin yapıldığı toplantının açılış konuşmasını ise TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak yaptı.

Toplantıda TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, “Bu buluşma, biraraya gelenlerin kendi özel görüş ve kimliklerini koruyacağı, ama hiçbir kesimin diğerini dışlamasına veya diyalog dışı tutmasına razı olmayan bir ortamı desteklemek içindir. Bu buluşma, rekabeti büyümeyi dayanışmayı getirecek bir İKLİM oluşturmak içindir. Çözümler, bu iklim içinde yeşerecektir” dedi.

Başta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere tüm katılımcılar bu doğrultuda biraraya gelerek rekabeti arttırmak ve sektörü büyütmek gerektiğini ve TELKODER ev sahipliğinde gerçekleşen bu toplantının geleneksel hale gelmesinin yararlı olacağı görüşünde birleştiler.

Yeni elektronik haberleşme yasası ve dünyada telekom alanındaki gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım vatandaşı olumlu etkileyecek uygulamaların çok yakın bir tarihte olacağını, bu çerçevede;

– şehiriçi telefon görüşmelerinin rekabete açılacağını,
– hızlı internette rekabeti teşvik edici önlemlerin alınmaya başlanması ile TTNet dışındaki yeni işletmecilerin daha etkin çalışmalarının sağlanacağını ve böylelikle vatandaşa seçme hakkı ve ucuz hizmet sunmanın sağlanacağını, ifade etti.