“Faturalar En Az Yüzde 20 Azalacak”

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, şehir içi iletişimin rekabete açılmasının yatırımları artıracağını ve rekabetin vatandaşa ucuzluk olarak yansıyacağını söyledi. İşte TELKODER Başkanı Arıak’ın açıklamaları:

TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, Telekomünikasyon Kurulu’nun (TK) geçtiğimiz hafta aldığı sehiriçi iletişimin rekabete açılması kararını değerlendirdi. Ankara Bilişim Gazetecileri Topluluğu ile sohbet toplantısı gerçekleştiren Arıak, 2.5 milyar dolarlık şehir içi iletişim pastasından hem Türk Telekom’un hem de özel şirketlerin payını alacağını belirtti. “Bu oyunun sonunda vatandaş kazanır. Düzenleme faturalara en az yüzde 20 oranında yansıyacaktır” diye konuşan Arıak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de rekabet ortamının oluşması için iklimin değişmesi gerekir. Bu zamana kadar yerli ve yabancı yatırımcılar para eksikliği nedeniyle değil, tekel nedeniyle hizmet veremedi. Daha önce şehir içi yönetmeliğini Danıştay’a götüren Türk Telekom bu defa götürmeyeceğini düşünüyorum. Türk Telekom daha önce usul hatasını kullanarak şehir içinin açılmasını engelledi. Ama bu defa yapmayacaklarına inanıyorum.”

Arıak, Türkiye’nin en büyük yanlışının kendi içindeki rekabet sorunlarını çözememesi olduğunu vurgulayarak, “Bu işi çözmezsek biz yıllarca kendi içimizde didişiriz. Bak Bosna Hersek, Azerbaycan, Kırgızistan satılıyor konuları gündemimize gelemez. İçerde de dışarıda da çok büyük bir pasta var. Buna bakmamız lazım” diye konuştu.

Şehir içinin rekabete açılması durumunda Türk Telekom’un gelirlerinde bir düşme olup olmayacağı yönündeki soruları da yanıtlayan Telkoder Başkanı Arıak, sektörün 250 milyon dolarlık ciro yapabilmesi için 200 milyon dolar yine Türk Telekom’a ödeme yapacaklarını söyledi. Bu durumda kimsenin kaybı olmayacağını vurgulayan Arıak, en büyük kazancı vatandaşın sağlayacağını ifade etti. Arıak ayrıca Türk Telekom’un Ankara İstanbul arasındaki fiber optik kapasitenin yüzde 5’inin bile kullanılmadığını söyleyerek diğer firmaların yatırım yapmadan bu altyapıyı kullanabileceklerini bu durumda iki tarafın da kazanacağını vurguladı.

KAMU ÖZEL SEKTÖRE AÇILSIN
Rekabet ortamının tam olarak oluşması için özel sektörün kamu kurum ve kuruluşlarına da hizmet verme imkanı tanınması gerektiğini belirten Yusuf Ata Arıak, bu konuyla ilgili hukuki yollara başvurduklarını söyledi. Kamu İhale Tebliği’nde yer alan “Tekel niteliğindeki hizmetleri kamu kuruluşlarının tekel olarak alabileceğine” dair hükmün iptalini istediklerini belirten Arıak, “Uzak mesafe telekomünikasyon hizmetlerinde tekel yok. Yakında şehir içinde de olmayacak. Kamu kurumları başkasından da alabileceği bir hizmet varsa ve bunu almıyorsa parasını iyi kullanmıyor demektir. Bu işin kalkması lazım” diye konuştu.