Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 145 bin civarında numara taşıma talebi olduğunu, bunlardan yaklaşık 15-18 bininin şartları taşımadığı için reddedildiğini söyledi. Taşınan numaraların operatörlere göre dağılımının ”ticari konular” olduğunu belirterek, firma adı vermedi.
Ankara- Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin (TELKODER) ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisleri’ndeki 5. Olağan Genel Kurulu’na gelişinde, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, cep telefonlarında numara taşınabilirliğiyle ilgili uygulamada son verilere ilişkin bilgi istenmesi üzerine, ”uygulamanın iyi gittiğini” söyledi.
Yıldırım, 145 bin civarında numara taşıma talebi olduğunu, bunlardan yaklaşık 15-18 bininin şartları taşımadığı için reddedildiğini söyledi. Taşınan numaraların operatörlere göre dağılımının ”ticari konular” olduğunu belirten Yıldırım, ”Önemli olan sistemin sorunsuz işlemesi. ‘Şuna fazla gitti, şuna eksik gitti’ dersek firmalar alınganlık gösterebilir” diye konuştu.
Binali Yıldırım, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) ihalesi için mevcut GSM operatörleri dışında şartname satın alan dördüncü bir firma olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlarken, Telekomünikasyon Kurumu’na müracaatlar olduğunu ancak dördüncü bir firmanın olup olmadığını henüz bilmediğini ifade etti. Yıldırım, ”Beklentimiz o, rekabetin oluşması açısından. ‘Operatörlerimiz rehavete kapılmasın. Onlar da ellerini ceplerine atsınlar’ diye söyledim” dedi.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, sektörde vergi indirimine ilişkin çalışmaların sorulması üzerine, çalışmaların devam ettiğini ancak kriz ortamının söz konusu olduğunu ifade etti. Yıldırım, ”Maliye Bakanlığı, konuya ilişkin internet öncelikli bir hazırlık yaptı. Tabii kriz şartlarında değerlendirmemiz lazım” diye konuştu.
Batan gemiye muafiyet 2002’de verildi
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın 14 Eylül’de batan ‘Hayat-N’ isimli Ro-ro gemisine imtiyaz sağlandığını ve şirketin sahiplerinin Yıldırım’la yakın ilişkide olduğunu iddia etmesi ve ”Bu şirketin sahiplerini tanıyor musunuz ve yolcu taşıma izni verildi mi?” sorusunu yanıtlayan Bakan Yıldırım, ”Ben denizcilikte faaliyet gösteren herkesi tanırım. Sektörün bakanı olmam dolayısıyla tanımadığım kimse yok. Bu gayet doğal bir şey. İkincisi, sayın Vural bir şeyi yanlış biliyor; kılavuzluk ve römorkör muafiyeti 2002’de verildi. 2002’de de onlar iktidardaydı. Dolayısıyla tekrar hafızasını yoklasın, geriye baksın, ona göre konuşsun” yanıtını verdi.
Korsanların tuttuğu gemiler
Aden Körfezi’nde korsanlar tarafından tutulan gemilere ilişkin soru üzerine Yıldırım, ”Aden Körfezi Kızıldeniz çıkışında maalesef çeşitli ülke bayraklarına ait 23 gemi şu anda korsanlar tarafından tutulmuş durumda. Orada seyir güvenliğini sağlamak için NATO birlikleri de var. Bunların içinde 1 tane de Türk muhribi var. Böyle bir güvenlik önlemi olmasına rağmen korsanlar orada çok faal. Müzakereler yapılıyor, müzakereler nezdinde bırakabiliyorlar. Tamamen uluslararası sularda meydana gelmiş bir hadisedir. Hükümetimiz, bakanlığımız tüm diplomatik yolları işletmektedir. Takdir edersiniz ki önemli olan gemilerdeki personelin zarar görmemesi. Herhangi bir tatsız sonuç olmadan sorunun çözülmesidir. Bu yönde gereken tüm çabalar Dışişleri, Ulaştırma bakanlıkları ve uluslararası örgütler nezdinde sürüyor. Şu anda eldeki bilgiler bu” dedi.
18 Kasım 2008