ECTA’nın yayınlamış olduğu “2008 Düzenleyici Kurum Karnesi’ne göre ulusal düzenleyici kuruluşların yaptığı düzenlemelerle yeni işletmecilerin önünü açması, o ülkedeki yatırımların artmasına neden oluyor.
Üyeleri arasında Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin (TELKODER) de bulunduğu ECTA, her yıl elektronik haberleşme sektöründeki düzenlemelerin etkinliğinin ülkeler bazında karşılaştırıldığı “Düzenleyici Kurum Karnesi – Regulatory Scorecard” adlı bir rapor yayınlıyor. 2008 verileri temel alınarak hazırlanan ‘2008 Düzenleyici Kurum Karnesi’nde, diğer yıllardan farklı olarak, bu yıl Türkiye de yer alıyor.
Raporda, telekomünikasyon sektörüne yapılan yatırımların yüksekliğinin bu alandaki düzenlemelerin etkinliği ile doğrudan bağlantılı olduğu ifade ediliyor. Düzenlemelerin ve düzenleyici otoritelerin etkinliğinin iyi olduğu ülkelerde yatırım seviyelerinin daha yüksek olduğu görülüyor. Örneğin, düzenlemelerin etkinliği konusunda sıralamalarda en üstte yer alan İngiltere’de, alt sıralarda yer alan Polonya’ya göre beş kat daha fazla yatırım yapıldığı görülüyor. Bu durum bize, Türkiye’deki yatırımların artması için düzenlemelerinin daha etkin ve rekabeti destekleyici olması gerektiği konusunda yol gösteriyor.
Yapılan çalışmalardan elde edilen genel değerlendirme sonuçlarına göre İngiltere, Hollanda, Norveç, Danimarka ve Fransa’nın kurumsal düzenlemeler, ulusal düzenleyici otoritelerin etkinliği, erişim, fiyat, rekabetçi pazar paylaşımı ve perakende ücretler konusunda en iyi performans gösteren ülkeler olduğu belirtiliyor. Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Türkiye ise aynı listenin son sıralarında yer alıyor.
Çalışmada ulusal düzenleyici kuruluşların kurumsal yapısı, etkinliği ve kurumsal çerçeve ile sektördeki düzenlemelerin etkinliğinin birbiriyle doğrudan bağlantılı olduğu da vurgulanıyor. Düzenleyici otoritelerin kurumsal yapısı ve etkinliği konusunda İngiltere, Danimarka ve Fransa en üst sıralarda; Almanya, Polonya ve Belçika ise sonlarda yer alıyor. Türkiye’ye ise sıralamanın ortalarında yer veriliyor.
ECTA’nın hazırlamış olduğu çalışma, 2008 yılında Türkiye’nin telekomünikasyon sektörü düzenlemelerinde diğer yıllara göre olumlu gelişmeler yaşanmasına rağmen, daha etkin olması gerektiği vurguluyor.