Telekomünikasyon sektörünün zirvesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu önderliğinde Sabit ve Mobil operatörlerin katılımı ile Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından Sapanca’da düzenlendi.
Telekomünikasyon sektörünün zirvesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu önderliğinde Sabit ve Mobil operatörlerin katılımı ile Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından Sapanca’da düzenlendi.
13 Şubat 2009 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Kurul II. Başkanı Galip Zerey, Türk Telekom CEO’su Paul Doany, Vodafone CEO’su Serpil Timuray, Avea CEO’su Cüneyt Türktan, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Çataltepe ve Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak ile işletmecilerin Genel Müdür Yardımcıları ve Telkoder Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımı ile Sapanca’da üst düzey Telekomünikasyon İşletmecileri toplantı düzenlendi.
Toplantıda, sektörün yurtiçi ve yurtdışı sorun ve fırsatları değerlendirildi, global mali krizin ülkemize ve sektörümüze etkileri, krizin olası olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için telekomünikasyon sektöründe yapılması gerekenler, krizin fırsata dönüştürülerek yurtiçinde ve yurtdışında atılması gereken adımların neler olması gerektiği konuları ele alındı.
Toplantıda, Sayın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın kararlı takibi sonucu gerçekleşen, sektörün büyümesine ve tüketicinin daha az fatura ödemesine doğrudan katkı sağlayacak olan internetteki vergi indiriminin, ses hizmetlerinde de gündeme getirilmiş olmasının, sektörde daha fazla gelişmeye yol açacağı önemle vurgulandı. Bu iyileşme ile, halen yüksek düzeyde olan haberleşme sektöründeki vergilerin makul düzeye indirilmesi konusunda önemli bir adım atılmış olduğu değerlendirilmektedir.
Toplantıda, bilişim ve telekomünikasyon pazarındaki gelişmeler sonucunda ortaya çıkan ve müşteri ihtiyaçları doğrultusunda iletişim hizmetlerinin bütünleşmesi anlamını taşıyan “yakınsama” konusunda bir çalışma grubu oluşturulması kararı alındı
Toplantıya katılan tüm işletmeciler, yurt içi istihdamın arttırılması, bu istihdamda yerel kaynakların kullanılması ve yapacakları yatırımların sosyal sorumluluk çerçevesinde bölgeler arası dağılımına özen gösterilmesi yönündeki niyetlerini beyan ettiler.
Telekomünikasyon alanındaki standartları belirleyen, ITU, ETNO, ETSI, CEPT gibi, uluslararası kuruluşların düzenlediği toplantılarda Türkiye’nin menfaatlerinin korunması için, toplantıya katılan tüm işletmeciler BTK’ya ve ilgili diğer kuruluşlara destek vereceklerini belirttiler.
Ayrıca, toplantıya katılan işletmeciler, yurtdışında yapılacak yatırımlarda birbirleri ile bilgi ve deneyim paylaşımı ve işbirliği içerisinde olma yönündeki niyetlerini ifade ettiler.
İlgililerin birbirleriyle üst düzey paylaşımı ve çözüm arayışlarında önemli bir adım olarak nitelendirilen bu toplantıların devam ettirilmesi kararlaştırıldı.