Kasım 2008’de “Mobil Numara Taşınabilirliği”nin uygulanmaya başlamasıyla çok sayıda cep telefonu kullanıcısı numarasını değiştirmeden işletmecisini değiştirmişti. Şimdi de “Sabit Numara Taşınabilirliği” ile kullanıcılara ev ve iş yerinde kullandığı sabit numaralarını değiştirmeden yeni işletmecilere geçme imkanı tanındı.
Kasım 2008’de başlayan mobil numara taşınabilirliğinin ardından, yarından itibaren sabit telefonlar da taşınmaya başlanacak. Yani telekomünikasyon müşterileri ev ya da iş telefon numaraları da artık değiştirmeden, başka bir telekom işletmecisine geçebilecekler.
Sabit telefonlarda “Numara Taşınabilirliği” uygulaması 10 Eylül 2009 tarihinde başlıyor.
Kasım 2008’de “Mobil Numara Taşınabilirliği”nin uygulanmaya başlamasıyla çok sayıda cep telefonu kullanıcısı numarasını değiştirmeden işletmecisini değiştirmişti. Şimdi de “Sabit Numara Taşınabilirliği” ile kullanıcılara ev ve iş yerinde kullandığı sabit numaralarını değiştirmeden yeni işletmecilere geçme imkanı tanındı. Şu anda Türkiye’de Türk Telekom’dan başka 20’ye yakın alternatif Telekom İşletmecisi “Sabit Telefon Hizmeti” veriyor.
Numara taşımanın başlaması ile sabit telefon aboneleri kendileri için fiyat, hizmet ya da kalite açısından avantajlı gördükleri yeni bir işletmeciyi seçip numaralarını ve arama şekillerini değiştirmeden bu işletmeciden hizmet almaya başlayabilecekler.
Numarasını değiştirmeden farklı bir işletmeciye geçmek isteyen bir abonenin, öncelikle geçmek istediği işletmecinin çağrı merkezini arayarak bu hizmet hakkında bilgi alması doğru olacaktır. Daha sonra geçmek istediği işletmecinin yetkili bir bayiine giderek bir form doldurması yeterli.
Abone, bu form ile yeni işletmeciye geçeceği gün ve saat tercihini belirtiyor. Abonenin bundan başka bir işlem yapmasına veya Türk Telekom’a giderek aboneliğini iptal ettirmesine gerek yok. Yeni işletmecinin numara taşımayı gerçekleştirmesi ile kullanıcının eski işletmecisiyle olan anlaşması feshediliyor.
Kiralık hatlar üzerinden hizmet alan Kurumsal aboneler için bir ön koşul söz konusu değil. Bireysel abonelerin Sabit Numara Taşınabilirliğinden yararlanarak telefon işletmecisini değiştirebilmesi ise bugün için, ancak abonenin hattının geçilmek istenen işletmeci tarafından kiralanması veya yeni hat çekilmesi ile mümkün olabiliyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun “Yalın ADSL” ve “Toptan Hat Kiralanması” konularında düzenleme yapması ve “Türk Telekom santrallerinin paylaşıma açılması” kapsamındaki şartların iyileştirilmesi ile birlikte, sabit numara taşınabilirliği daha kolay uygulanabilir hale gelecek ve bireysel abonelerin de yaygın olarak numara taşıma hakkından yararlanmalarını sağlanacaktır.
Türk Telekom’daki Sabit Numarasını bir başka işletmeciye taşıyan bir abone, sabit ücreti ve görüşme ücretini yeni işletmecisinin tarifesi üzerinden yeni işletmeciye ödeyecek, yani muhatabı yeni işletmecisi olacaktır. Yeni işletmecilerin uygulayacakları sabit ücret, Türk Telekom’dan daha az olabilecek veya hiç alınmayabilecek.
Hayır. Numara taşıma sonrası aramalar eskisi gibi devam edecek. Sabit telefon sahibi şimdiye kadar nasıl arama yapıyorsa bundan sonra da aynı şekilde arama yapmaya devam edecek.
Numara taşıma ile kullanıcının numarasında ya da alan kodunda herhangi bir değişiklik de olmuyor.
Bu gün, bir abonenin Sabit Numara Taşınabilirliğinden yararlanarak telefon işletmecisini değiştirebilmesi, abonenin hattının geçilmek istenen yeni işletmeci tarafından kiralanması veya yeni hat çekilmesi ile mümkün olabilmekte ve abone hattının kullanım hakları böylece yeni işletmeciye geçmektedir. Bunun doğal sonucu olarak ADSL hizmetinin de yeni işletmeciden alınması gerekmektedir.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun “Yalın ADSL” ve “Toptan Hat Kiralanması” konularında düzenleme yapması ile birlikte, ADSL aboneliğinin değiştirilmesi yöntemi ve şartları değişebilecektir.
Herhangibir sabit telefon abonesinin, bulunduğu şehir içinde veya bir başka şehre taşınması ve sabit telefon numarasını da beraberinde götürmesine imkan veren düzenleme “Adres Taşınabilirliği” olarak adlandırılıyor. BTK tarafından yayınlanmış olan “Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği” şu anda Adres Taşınabilirliğini kapsamıyor, ancak ileride düzenleneceği belirtiliyor.
Diğer yandan abonenin isteğine bağlı olarak kendisine yeni kullanıma açılan 0 850 alan kodu altında numara tahsis edilmesi halinde, abone bu numarasını bulunduğu yerden bağımsız olarak istediği yerde kullanabiliyor olacak.
Telekomünikasyon sektöründe bugün Türk Telekom’un (TT) yanı sıra 20’ye yakın yeni işletmeci de faaliyet gösteriyor. Yeni düzenlemelerle birlikte bu firmalar, kendisini tercih eden abonelere şimdiki numaraları değişmeden Sabit Telefon Hizmeti verebilecekler.
Bu durum hiç şüphesiz sektörde büyük bir hareketliliğe yol açacak. Bunun sonucunda da Türk telekomünikasyon sektörü rekabete daha açık olacak, hizmet çeşitliliği artacak ve en önemlisi de vatandaşlar rekabetin nimetlerinden faydalanmaya başlayacak.
Şehiriçi görüşmelerinin rekabete açılması ve Numara Taşınabilirliği’nin uygulanması ile birlikte kısa vadede çok büyük indirimler ve ucuzluk söz konusu olmasa bile en azından bu alanda artık zam yapılmayacağını bekleyebiliriz. Rekabetin başlamasıyla sabit telefon alanındaki hizmet çeşitliliği ve yenilikler de artacaktır. Fiyat/kalite oranına bağlı olarak fiyat farklılaşması da ortaya çıkacaktır. En önemlisi de vatandaşlar daha fazla seçme şansına sahip olacaklar.
Sabit hatlarda numara taşınabilirliği , vatandaşların sabit telekom hizmetlerindeki temel haklarından olan “Numara Taşıma Hakkına” kavuşmalarını sağlayacaktır. Bu hakka göre herhangi bir sabit telefon abonesi, numarasını değiştirmeden bir başka işletmeciye taşıyabilmelidir. Numara taşıma serbestliği en başta bu tüketici hakkının elde edilmesine olanak tanıyacaktır.