TELKODER: Telefonsuz İnternetin Fiyatı Da Sade Olmalı

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türkiye’de internet fiyatının düşmesi ve internet kullanımının yaygınlaşması için ‘telefonsuz internet (Yalın ADSL)’ hizmetinin artık başlaması gerektiğini söyledi.

Arıak, telefonsuz internet hizmetinin bedelinin, herkesin satın alabileceği seviyelerde olması gerektiğini belirtti.
İnternet hizmeti almak isteyen vatandaşların, kullanmasalar bile sabit telefon abonesi olmak zorunda kaldığını belirten TELKODER Başkanı Arıak, ‘telefonsuz internet’ (Yalın ADSL) hizmetinin vakit kaybetmeksizin yapılması gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini ifade etti.
Hem tüketici hakları hem de internet kullanımının yaygınlaştırılması açısından son derece önemli bir adım olarak nitelendirdikleri ‘telefonsuz internet’in fiyatının da sade olması gerektiğine dikkati çeken Arıak, “Türkiye’deki internet kullanıcı sayısının artırılması için ‘telefonsuz internet’ uygulaması şart. Sadece internet isteyen tüketicilerin artık sabit telefonla ilgili ücreti ödemekten kurtulması ve daha düşük ücretle internet kullanabilmesi gerekiyor. Sade bir hesapla tüketiciler internet için bugün vergiler dahil toplam 52 TL ödüyor. ‘Telefonsuz internet’ bedelinin yine vergiler dahil en çok 35 TL’ye düşmesi gerekli. Dolayısıyla, tüketiciler ayda en az 17 TL tasarruf edebilecekler.” dedi.
“PAZARIN BÜYÜMESİNİN ÖNÜNDE ÖNEMLİ BİR ENGEL”
Türkiye’de 6,4 milyon sabit internet abonesi bulunduğuna dikkat çeken Arıak, internet kullanımının artmasının önündeki en büyük engellerden birinin de internet abonesi olmak için telefon hattına ödenen yüksek sabit ücret olduğunu vurguladı.
İnternet abonesinin artmasının, Türkiye’nin bilgi toplumu olma çabasına büyük katkıda bulunacağını anlatan Arıak, şunları kaydetti: “İnternet abonesi olan bir kullanıcı yüksek bir sabit ücretle karşı karşıya kalıyor. Geçen yıl 9 TL olan bu sabit ücret, bugün 18 TL seviyesinde. Yani internet bağlantısı isteyenler, ADSL paket ücretinin yanında bugün için ayrıca 18 TL ödemek zorundalar. Haliyle tüketicilerin, kullanmayacaklarsa bile, telefon hattı için de para vermeleri gerekiyor. Tabii ki bu da pazarın büyümesinin önünde önemli bir engel teşkil ediyor. ‘Telefonsuz internet’ hizmeti uygun fiyatla hayata geçirilirse internet kullanıcı sayısı büyük ölçüde artacaktır.”
Rekabet ortamıyla internet fiyatlarının tüketici lehine düşmesini sağlayan yeni nesil işletmeciler için de ‘telefonsuz internet’in büyük önem taşıdığını ifade eden Arıak, şöyle dedi:
“Yeni nesil işletmeciler, pazarın büyümesi ve tüketici yararı için gerekli rekabet ortamını sağlayan şirketlerdir. Tüketicilere ve ülke gelişmesine önemli faydalar sağlayacak ‘telefonsuz internet’ uygulamasının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hızlı bir şekilde ve uygun fiyatlı olarak başlatılması gerekiyor.”