Danıştay Kararı Vatandaşı Ucuza Konuşturacak

Daha önce BTK’nın aldığı kararla tehlike giren 10XY arama sistemi, Danıştay’ın bu kararı durdurmasıyla birlikte tekrardan vatandaşın daha ucuza telefon konuşması yapabilmesine olanak sunacak.

Telefon faturalarında ciddi manada tasarruf yapılmasını sağlayan “Arama bazında taşıyıcı seçimi” arama sistemi, birkaç sene önce telefon numaralarının başına sadece 10XY numaraları eklenerek ucuza telefon görüşmeleri yapabilmenin önünü açmış, pek çok abone bu sayede telefon faturalarında ciddi bir düşüşe tanık olmuştu. Buna karşılık 2009 yılında BTK’nın aldığı bir karar, bu hizmeti veren işletmecilere zorluk yarattığı gibi, aranacak numaranın önüne 10XY koyarak, bir başka telefon işletmecisi üzerinden ucuza yapılan konuşmaları faturasına eklemesine sınırlama getirmişti.

İşletmecilerle tüketiciler arasında bir abone sözleşmesi yapılmadan hizmet veren sistem, bu özelliği sayesinde sabit numarayla evden veya işyerinden numaranın önüne 10XY konarak yapılan ucuz arama işi için işletmecilerin tüketicilere doğrudan fatura kesmesini imkansız hale getiriyor. İşletmeciler verdikleri hizmetin bedelini sadece Türk Telekom faturaları aracılığı ile toplayabiliyorlar ve bu faturalama hizmeti için Türk Telekom’a bedel ödüyorlar.

Konuyla ilgili konuşan TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, Avrupa’da yaygın olarak kullanılan ‘Arama Bazında Taşıyıcı Seçimi’nin tüketicilere önemli kolaylıklar ve avantajlar sağladığının altını çizdi. Tüketiciler herhangi bir abonelik bağlantısına girmeden, istediği işletmeci üzerinden ve her aramada dahi işletmecisini değiştirebilerek sabit telefonlarını kullanabildiklerini söyleyen Arıak, BTK’nın aldığı kararın bu hizmetin yaygın olarak sunulmasında zorluk çıkardığını ifade etti.

Arıak, Danıştay’ın bu kararıyla tüketicilerinin lehine olan bu hizmetin yaygın olarak verilmesinin önünün açıldığını dile getirdi.