“Altyapı Amaç Değil Araç Olmalıdır”

Telekomünikasyon Zirvesi’nde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, altyapı paylaşımına dikkat çekti ve bilgi toplumu için hızlı internetin şart olduğunu vurguladı.

6. Sapanca Telekomünikasyon Zirvesi İzmir’de gerçekleştirildi. Toplantıya kamu tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yanı sıra BTK Başkanı Tayfun Acarer katılım gösterdi.

“Hızlı internetin tüm evlere girmesi” ve “fiber ağların yaygınlaştırılması” konularının gündem başlıklarını oluşturduğu toplantıda ilk sözü TELKODER Başkanı aldı. Avrupa’daki yatırımların büyüklüğünü hatırlatarak sözlerine başlayan Arıak, “Birçok AB ülkesi 3-5 yıl içinde evlerin yarısına 100 megabit hızındaki fiber hatlarla ulaşmayı, kalan evlerde de 20-30 megabit hızın sağlanmasını planladı bile” dedi.

Türkiye’nin dünyadaki ilk 10 ekonomi içine girecekse, telekomünikasyon sektöründe muhakkak ilk 9 arasına girmesi gerektiğinin altını çizen Arıak, Türkiye’de kurulu altyapıların bedel karşılığında kullanıma açılması gerektiğini dile getirdi. Arıak’a göre, altyapısı bulunan (Türk Telekom) hizmetin yanı sıra diğerlerinin de hizmet vermesini sağlayarak altyapıdan da para kazanabilir. TELKODER başkanının ifadesine göre, devletin tüm altyapıların kullanımı konusunda yol açması gerekiyor.

BTK Başkanı Tayfun Acarer söz aldı ve ülkemizin Fransa’dan sonra Avrupa’da en fazla konuşan ülke olduğuna dikkat çekti. Bu yılın ortalarına doğru Fransa’yı geride bırakacağımızı açıklayan Acarer, “Ses konusunda yüzde 14’lük artış gerçekleşirken, veri konusunda bir yılda yüzde 1495, yani 15 kat artış görüldü” dedi.

“Altyapılarda paylaşıma gidilmesi gerekiyor”

Sabit telefon kullanım oranının yüzde 15’e gerilediğini hatırlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Mobil veri trafiğinde gelişim sürüyor” dedi. Türk Telekom’u kastederek altyapılarda paylaşıma gidilmesi gerekdiğini aktaran Yıldırım, “Altyapı bir amaç değil araç olmalıdır. Bilgi en önemli kaynaktır ve bunu en iyi şekilde değerlendirmek için altyapıların yeterli olması gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Bir ülkede bilgiye erişimin az olması durumunda gelişimden söz edilemeyeceğini aktaran Yıldırım, her şeyin istedikleri hızda ilerlemese de sektöre duyarsız olmadıklarını vurguladı. Hukuksal anlamda sanal alemde artan suç oranlarına karşı mücadele yöntemlerinin yetersiz olduğunu dile getiren Yıldırım, ülkeler arası güvenlik birliğinin de yetersiz olduğuna dikkat çekti.