TELKODER Yeni Yönetim Kurulu’nu Seçti

TELKODER 7. Genel Kurul Toplantısı ile TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak ile birlikte derneğin yönetim kurulunda görev alacak isimler belirlendi.

TELKODER 10. Kuruluş Yıldönümü ve 7. Genel Kurul Toplantısı’nın açılış bölümünde TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım birer konuşma yaptılar.

Konuşmacılar telekomünikasyon sektöründe yaşanan gelişmeleri ve gelecek dönemden beklentilerini paylaşarak sektöre katkıları ve 10. kuruluş yıldönümü nedeniyle TELKODER’i kutladılar.

Genel Kurul Toplantısında yeni yönetim ve denetleme kurulları da belirlendi. Telekomünikasyon alanının serbestleştirilmesini ve gerçek rekabet ortamının sağlanmasını hedefleyen TELKODER, bu hedefler doğrultusunda yapacağı çalışmalarına yeni yönetim kurulu ile devam edecek.

Beklentiler serbestleşme üzerine

7. Genel Kurul toplantısında TELKODER’in kuruluşu, varlığı ve bu güne kadar yaptığı çalışmalar çerçevesinde TELKODER’in telekomünikasyon sektörüne ve tüketicilere kazandırdıkları, telekomünikasyon sektörünün büyütülerek adil rekabetin sağlanması için TELKODER’den beklenen görevler ve TELKODER’in sektör içi diyalog ve işbirliğinin geliştirilmesi için üstlenebileceği roller tartışıldı.

Bunların yanı sıra telekomünikasyon hizmetleri sektöründe tam rekabetin ve serbestleştirici anlayışın hakim kılınmasına doğrudan katkıda bulunmayı hedefleyen TELKODER’in faaliyetleri, telekomünikasyon sektöründe dünden bugüne neler başarıldığı ve gelecekten beklentiler de değerlendirildi.

Öncelik fibere verilmeli

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım başta olmak üzere tüm konuşmacılar hızla artan veri trafiği nedeniyle telekomünikasyon altyapısının fiberle güçlendirilmesi ve her yere en hızlı şebekenin en yüksek hızla ulaşmasının önemi üzerinde durdular.

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak da konuşmasında 10 yıl boyunca TELKODER’in yaptıklarını ve TELKODER’in sektöre sağladığı katkıları özetledi. “Fiber Altyapı konusunda “Altyapımızın fiberle güçlenmesini ve her yere en hızlı şebekenin en yüksek hızla ulaşmasını hepimiz çok önemsiyoruz” diyen Arıak, bu amacın gerçekleşmesi için ‘Geçiş Hakkı’ ve ‘Tesis Paylaşımı’nın çok önemli olduğunu söyledi. Arıak, özellikle de ‘Geçiş Hakkı Yönetmeliği’nin bakanlıkça onaylanmasının bu konudaki sorunların çözümünü hızlandırabileceğini belirtti.

“Yine de Geçiş Hakkı Yönetmeliği tek başına tüm sorunları çözmeyecektir” diyen Arıak, . “Kurumun Tesis Paylaşımı Yönetmeliğini yayınlaması gerekiyor. Türk Telekom’un ve diğer tüm işletmecilerin kanal ve gözleri ancak bu yönetmelik yayınlanırsa ortak kullanılabilir ve Türkiye’deki altyapı yeniden verimli hale dönebilir” şeklinde konuştu.

Düzenlemeden çok uygulama önemli

TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak bir diğer önemli konunun düzenlemeden ziyade uygulama olduğunu işaret ederek “Düzenleme yapmak önemli, ama esas önemli olanın bu düzenlemelerin uygulanması olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum.Uygulamadan esas kastımız,rekabet içinde büyümeyi sağlayacak işlemlerdir” dedi.

Son bir kaç yılda sektör denetlemelerinin çok arttığını ifade eden Arıak, “Sektör elbette denetlenmelidir ama bu denetlemeler makul sınırlar içerisinde ve makul sıklıkta yapılmalıdır. Sınırlı insan kaynağıyla faaliyet gösteren yeni işletmeciler iş yapamaz hale getirilmemelidir. Vergi vermeyen,düzenlemelerin dışında kalan,yatırım yapmayan, TİB’e yükümlülüğü bulunmayan Google, Facebook, Skype gibi uluslararası şirketler görüntülü konuşma bile yaptırıyorlar.Bu uluslararası şirketler karşısında,bütün bu yükümlülükleri yerine getiren ve yatırım yapan firmalar aşırı vergi ve aşırı denetim altında kalmamalıdır. Bu konudaki haksız rekabeti de dikkatlerinize sunuyorum” dedi.

TELKODER Başkanı Arıak önümüzdeki dönemde TELKODER’in sektörü büyütmeye, ses ve genişbant ile bağlantılı yayıncılık alanlarıyla da ilgilenmeye ve sektör içi işbirliklerini geliştirmeye odaklanacağını söyledi.

TELKODER Yönetim Kurulundaki yeni görevlendirmeler şu şekilde:

Asil Üyeler:
1- Yusuf Ata ARIAK