Yusuf Ata Arıak : “Telkoder hukuk birikimi oluşturdu ve hukuki birikim sadece bizde değil, aynı zamanda mesela Danıştay tarafında, mesela Rekabet Kurulu tarafında, mesela BTK tarafında oldu. Dolayısıyla şimdi herkes birbirini biraz daha çabuk anlar duruma geldi. Ne deyince ne anlaşılması gerektiği konusunda sektörde bir ortaklık oldu.”
Geçen hafta yapılan Telkoder Genel Kurulu öncesinde görüştüğümüz başkan Yusuf Ata Arıak, Telkoder’in geldiği noktayı ve telekom sektörünün geleceğini turk.internet.com için anlattı
turk.internet.com : Yusuf Bey Merhaba, yeni bir Telkoder Genel Kurulu öncesinde “10. Yılında Telkoder nerede?” bize özetleyebilir misiniz?
Yusuf Ata Arıak : Tabii…Telkoder 10. Yaşını tamamladı. Sektörde 10 yıl öncesine göre bütün değişikliklere de uyum göstererek önemli bir sivil toplum örgütü haline geldi ve devam ediyor. Telkoder’in kurulma ihtiyacı serbestleşmenin başlayacağı dönemde, sektörde yeni firmaların da olmasına müsaade edileceği dönemde, yeni işletmeci olmak isteyen firmaların bir araya gelmesiyle oluşmuştur.
İlk dönemlerimizin çok sancılı geçtiğini biliyorsunuz. Çok kavgalarımız oldu. Hukuki mücadeleler oldu. Türkiye, alışkın olduğu düzenden çıkabilmek için yeni firmaların, çeşitlenmiş hizmetlerin olduğu, rekabetin olduğu bir ortama gidebilmek için sancılar yaşadı. Telkoder de bu mücadelede, tüketicinin, rekabetin yanında yer alan bir örgüt olarak önemli hizmetler yaptı.
Bu 10 yıl içinde hukuki anlamda ve sektörün düzenlenmesi anlamında yapılan bütün çalışmalarda Telkoder’in önemli bir izi oldu çünkü Telkoder var olan düzeni korumayı değil onu olumlu yönde değiştirmeyi hedeflediği için geniş hukuk mücadeleleri vermek zorunda kaldı.
Ve bugün baktığımız zaman hakikaten şu ortaya çıkıyor: Bugün Telkoder çok sınırlı bir personel grubu ile çalışmasına rağmen sektörümüzdeki hukukla alakalı ve düzenlemelerle alakalı herkesin yolu Telkoder’den bir zaman geçmiş. Aynı masanın etrafına oturup beraber çalışabilir durumdalar.
Bu bizim kültürümüzün biraz eksik bir tarafıdır ama Telkoder bunu oluşturdu ve hukuki birikim sadece bizde değil, aynı zamanda mesela Danıştay tarafında, mesela Rekabet Kurulu tarafında, mesela BTK tarafında oldu. Dolayısıyla şimdi herkes birbirini biraz daha çabuk anlar duruma geldi. Ne deyince ne anlaşılması gerektiği konusunda sektörde bir ortaklık oldu.
Bunun yanı sıra Telkoder, önemli bir misyon olarak da şunu üstlendi; birbiriyle konuşan ama birbirini pek dinlemeyen unsurlardan oluşan bir sektördü bizim sektörümüz. Hala da çok iyi birbirini dinlediğini söylemek zordur ama bu yönde pozitif gelişmeler oldu ve Telkoder değişik unsurları bir araya getirebilen, farklılıklar içinde, çelişkiler içinde beraber olabilmeyi ve konuları tartışabilmeyi sağlayan ortamlar yarattı.
Bu kültürün gelişmesine de dolayısıyla önemli bir katkımız olduğunu düşünüyorum. Bu önümüzdeki dönemde de bu özellikleriyle de Telkoder önümüzdeki dönemde de biraz daha gelişmiş, değişmiş sorumluluklar üstelenecektir diye düşünüyorum.
turk.internet.com : Peki, ben bu sefer sorunları sormayacağım çünkü telekomdaki sorunları yıllardır konuşuyoruz ama geleceği sormak istiyorum. Geleceği Telekom sektöründe nasıl değerlendiriyorsunuz? Neler görüyorsunuz?
Yusuf Ata Arıak : Telekom sektöründe öteden beri devam eden sorunların yanı sıra bir büyüyememe durumu ortaya çıktı zaman içinde. Mesela ADSL sayısı düşüyor, sabit tarafta kanamalar devam ediyor. Mobil tarafta ortada üç tane şirket var ama hayatından memnun olmayanlar çoğunlukta. Dolayısıyla bu sorunlar sürüyor.
Öbür taraftan da yeni sancılar var. Nedir? İşte bazı kuruluşlar aynı zamanda içerik sağlama, bazı kuruluşlar altyapıya da yatırım yapsak mı, işletmecilikle altyapıyı hizmeti servis sağlamayı birleştirelim mi? işte bazıları sesi, görüntüyü, geniş bandı beraber mi yapalım? İşte burada uydu ne kadar kullanılacak? Yayıncılık nedir? Yayıncılığın içine ne kadar girilecek gibi konular var.
Meşhur tabirleriyle bu “convergence” denen işte değişik hizmetlerin bir araya gelmesi, birbirinin içine geçmesi meselesi var. Giderek, Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun görev alanıyla RTÜK’ün görev alanı arasında birleşmeler, birbirinin içine geçmeler var.
Dolayısıyla, önümüzdeki dönem sabit ve mobil ve uydu haberleşmelerinin yanı sıra yayıncılık işlerinin ve bu hizmetlerin topluca verilmesinin sancıları, çözülmesi gereken sorunları ve bu alanlarda çalışmakta olan firmaların bir araya gelip konuşabilir hale gelmesi ihtiyaçlarıyla dolu olacak.
Telkoder bir süredir sektörün geniş ortak hareket planı üzerinde çalışıyor. Umarım önümüzdeki dönemde sektörün diğer unsurlarını da bir araya getirip birbirleri ile konuşturabiliriz ve gelişen-değişen bu telekomünikasyon ortamının hem regülasyon olarak hem sektörler içi diyaloglarının temin edilmesinde Telkoder önemli bir işler görür.
turk.internet.com : Eklemek istediğiniz başka bir konu var mı?
Yusuf Ata Arıak : Ben, önümüzdeki dönemde gerek siyasetin gerekse regülasyon kurullarının daha az etkili olması daha az olayların içine girmesi, sektörün kendi sorunlarıyla ilgili daha çok kendi ticari kaygılarıyla ve diyalog ortamlarıyla bir araya gelmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.
Eğer bunu sağlayabilirsek, o zaman hem siyasetin bu tarafa müdahalesi hem zaten pek çok regülasyonu halletmiş olan kurumun, BTK’nın daha temel konularla uğraşmasının mümkün olacağını zannediyorum.
Ve burada biraz önce de bahsettiğim gibi Telkoder pozitif bir işler görecektir. Birbirine güvenebilen sektör unsurları oluşmasına yardımcı olacaktır ve her zamanki bağımsızlığını korumak, açık sözlülüğünü devam ettirmek, haksızlığa boyun eğmemek, ülkesine ve tüketicisine sadakat yolundan da ayrılmamak kaydıyla da bunları yapacaktır.