Bu Büyüme Hızıyla 2023 Hedefi Zor

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder), telekomünikasyon sektörünün 2013 karnesini açıkladı. “2013 Yılı Sektör Düzenlemelerine Yönelik Değerlendirmeler Raporu”nda hükümet tarafından 2023 sektör hedefi olarak konulan 160 milyar dolarlık gelir hedefine ulaşmanın mevcut şartlarda zor olduğu ifade edildi.

Tartışılan internet yasası hakkındaki görüşlerini de açıklayan Telkoder Başkanı Arıak, herkesi ilgilendiren bir kanunun kamuoyunda tartışılmadan ve ilgililere danışılmadan çıkarılmasına itiraz ettiklerini söyledi. İnternete düşen kaset ve ses kayıtları sonrasında bu kanunun büyük aceleyle çıkarıldığını kaydeden Arıak, kurulması planlanan ‘erişim sağlayıcıları birliği’ hakkındaki endişelerini paylaştı. Bu birliğe tüm işletmelerin üye olmasının mecburi tutulduğunu hatırlatan Arıak, “Bu birliğin görevi aç-kapa. Mahkeme veya hangi otorite karar veriyorsa şurayı kapat diyecek. Biz de engelleyeceğiz.” dedi. Arıak, bundaki amacın internete erişimin engellemesini ‘devlet yapmıyor, siviller yapıyor’ diyebilmek olduğunu belirtti.

Kanuna göre URL önlemekle ilgili yatırım yapılması istendiğini aktaran Yusuf Ata Arıak, bu yatırımın ne kadar olduğunun tam olarak bilinmediğini kaydetti. Söylentilere göre bu rakamın 6 milyon dolar olabileceğini söyleyen Arıak, “Bana sormadan benim cebimden neden harcama yapıyorsun? Bu yanlış bir iştir.” dedi. Arıak ayrıca bu yatırımı yapmaya gücü yetmeyecek olan küçük işletmelerin de kapanabileceğinin altını çizdi.

Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak, “2014 yılı Hükümet Programı’na göre 2013 yılı bilgi ve iletişim teknolojileri pazarında toplam büyüklük 27,7 milyar dolar olarak belirlenmişti. Bu büyüklüğün 17,2 milyar doları telekomünikasyon, 10,5 milyar doları ise bilgi teknolojileri pazarından geliyor. Bakanlık tarafından belirlenen 2023 hedefi, sektörün 160 milyar dolara ulaştırılması.” dedi. 2023 hedefine ulaşabilmek için sektörün her yıl yaklaşık olarak yüzde 20 büyümesi gerektiğini dile getiren Arıak, “Ya bu hedef gerçekçi değil ya da bu hedefe ulaşmak için yeni atılımlar yapmak gerekecektir.” diye konuştu.