İnternet ve sabit telefon başta olmak üzere elektronik haberleşme hizmetleri sunan şirketlerin oluşturduğu sektörün gelişmesi ve tam rekabetin sağlanması için 12 yıldır önemli çalışmalar yürüten Telkoder, kuruluşunun 12. yıl dönümünde “Strateji Belirleme Toplantısı” gerçekleştirdi. Telkoder üyesi olan ve elektronik haberleşme sektörünün en önemli 24 alternatif işletmecisinin bir araya geldiği toplantı, Telkoder’in kuruluş yıldönümünden bir gün önce olan 19 Haziran 2014 tarihinde Sapanca’da gerçekleştirildi.
İnternet ve sabit telefon başta olmak üzere elektronik haberleşme hizmetleri sunan şirketlerin oluşturduğu sektörün gelişmesi ve tam rekabetin sağlanması için 12 yıldır önemli çalışmalar yürüten Telkoder, kuruluşunun 12. yıl dönümünde “Strateji Belirleme Toplantısı” gerçekleştirdi. Telkoder üyesi olan ve elektronik haberleşme sektörünün en önemli 24 alternatif işletmecisinin bir araya geldiği toplantı, Telkoder’in kuruluş yıldönümünden bir gün önce olan 19 Haziran 2014 tarihinde Sapanca’da gerçekleştirildi.
Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Serbestleşmenin 14 yıl önce başladığı ülkemizde ‘Serbestleşmede gelinen nokta tatmin edicidir’ demekten uzaktayız. Bu süreç içinde Telkoder, görüşleri, duruşu, tutumu ile sektörün en önemli sivil toplum kuruluşu haline gelmiştir. Telkoder olmasaydı serbestleşmede hiç yol alınamamış ve pek çok üye şirketimiz bu günlere gelememiş olabilirdi.” Arıak sözlerine şöyle devam etti:
“12 yıllık süre içinde serbestleşmenin sağlanabilmesi için Telkoder, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı , Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu , Rekabet Kurumu gibi muhatap kuruluşlar ile kimi zaman sert, kimi zaman ılımlı fakat her zaman kararlı, güvenilir ve diyalogu kesmeyen bir ilişki sürdürdü. Bunların bir kısmından da serbestleşme açısından olumlu sonuçlar alındı. Bundan sonra izleyeceğimiz stratejimizin ve politikamızın tüm üye şirketlerimizin katılımı ile tekrar değerlendirilip tartışılmasının yerinde olacağını düşünerek, Telkoder’in kuruluşunun 12. yıl dönümünde “Telkoder Strateji Toplantısı” başlıklı arama toplantısını düzenledik.”
Telkoder Strateji Toplantısında üç ana başlıkta yer alan konular ele alınarak aşağıdaki tespit ve değerlendirmeler yapıldı ;
1. Önümüzdeki 5 yıl için öngörüler
Sabit şebekeye erişim modellerinin önemi daha da artacaktır.
Artan veri trafiğine ve 4G’nin gelişine paralel olarak alt yapı, kapasite ve hız gereksinimleri artarak devam edecektir.
OTT’lerin rekabet engelleyici etkisi artarak devam edecektir.
Türk Telekom’un öne sürdüğü sabit ve mobil pazarın birleştirilmesi iddiaları devam edecektir.
İnternet üzerindeki denetim ve yasaklar artacaktır.
Veri merkezi ve bulut bilişim teknolojileri önem kazanacaktır ve üzerinde daha yoğunlaşmak gerekecektir.
MVNO (Mobile Virtual Network Operator) önem kazanacaktır.
Teknolojinin gelişimi ile birlikte sektörlerin ve düzenleyici kurumların birbirine yakınsaması artacaktır.
Kablosuz teknolojilerin sabit genişbant pazarına etkisi ile geniş bant pazarı göreceli olarak daha da daralacaktır.
2. Bu öngörülere uygun olarak Telkoder’in öncelikleri ve yapılanması için öneriler;
Telkoder bu güne kadar başarıyla sürdürdüğü, sürdürebilir rekabet ortamının yaratılmasına odaklanan, bağımsız duruşundan ödün vermeyen çizgisini korumalı.
Küçük cirolu ve yeni işletmecileri de dahil edecek şekilde daha kapsayıcı bir üyelik yapısı düşünülmeli, daha proaktif olunmalı.
3. Önümüzdeki 5 yılın çalışılacak en önemli başlıkları (pazar ve rekabet sorunları)
Sabit şebekeye erişim (Fiber, VULA, vs.) sorunlar ve ürün çeşitliliği talepleriyle ilgili sorunlar devam edecek.
Telkoder üyesi firmaların sektörün büyük gruplarıyla rekabet sorununu çözmek için gerek yeraltı gözlerinin gerekse baz istasyonlarının paylaşımı sağlanmalı. Makul fiyatlar ile küçük firmaların büyümesi ve yeni firmaların piyasaya girebilmesinin önü açılmalı.
İnternet üzerindeki kamu denetiminin giderek artacak olmasına dikkat edilmeli.
Düzenlemelerin, bulut bilişim ve veri merkezi pazarındaki rekabetin global özeliklerine uygun olarak yapılması için çalışılmalı.
Veri merkezi sektörü ile ilgili bilgi kaynağı oluşturulmalı.
OTT hizmetlerinin mevcut lisanslı işletmecilerin üzerindeki baskıya dikkat edilmeli.
Tesis paylaşımı ve geçiş hakları sorunları devam ediyor. Alt yapı yatırımlarının engellenerek ve geciktirilerek verimliliğin sağlanamamasının önüne geçilmeli.
ERG/BEREC ve AB normlarına uygun düzenlemeler, rekabet bozucu davranışları önleyen düzenlemeler, net anlaşılır kamuya açık maliyet modelleri eksiktir. Dikey bütünleşik yerleşik operatörün fiyata ilişkin ve fiyat dışı (ürünün tekrar edilebilirliği, toptan pazarda verilen ürünün perakende pazarda ürün ve fiyat olarak tekrarlanabilmesi, hizmet vermeyi reddetme, hizmet kalitesini bozma, elindeki veriyi kötüye kullanma) rekabeti bozucu uygulamaları ve fiyat sıkıştırması gibi uygulamalarının önüne geçilmeli.
Türk Telekom’un etkin piyasa gücüne sahip işletmelikten çıkma çabalarına dikkat edilmeli.
Türk Telekom’un yeni organizasyon yapısına dikkat edilmeli.
Telkoder üyeleri, çok olumlu buldukları bu toplantıdan elde edilen sonuçların sektörün büyümesini, rekabetin artmasını ve tüketicilerin yararının korunmasını sağlayacağını belirterek, yakın gelecekte bu toplantının tekrar edilmesi dileklerini dile getirdiler.