TOBB Telekomünikasyon Meclisi’nde Yeni Yönetim Belirlendi (2017-2019)

TOBB Telekomünikasyon Meclisi’nde Yeni Yönetim Belirlendi (2017-2019)
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin, 61 sektör meclisinden bir tanesi olan Telekomünikasyon Meclisi’nin 2017-2019 arasında çalışacak olan yeni yönetimi belirlendi. İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar’ın açtığı toplantıda tek aday olan Telkoder Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu Başkan, Tübisad Başkanı Erman Karaca Başkan yardımcısı ve HYT Consulting Genel Müdürü Halil Yalçın TOBB Telekom Meclisi Koordinatörü seçildiler.

 

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin, 61 sektör meclisinden bir tanesi olan Telekomünikasyon Meclisi’nin 2017-2019 arasında çalışacak olan yeni yönetimi belirlendi. 20 nisan 2017 tarihinde İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar’ın açtığı toplantıda tek aday olan Telkoder Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu Başkan, Tübisad Başkanı Erman Karaca Başkan yardımcısı ve HYT Consulting Genel Müdürü Halil Yalçın TOBB Telekom Meclisi Koordinatörü olarak ve açık oylama ile seçildiler.

TOBB Türkiye Sektör Meclisleri, 18/05/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 57. maddesine dayanılarak hazırlanan ve 12/02/2005 tarihli ve 25725 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Sektör Meclislerinin Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği çerçevesinde kuruluyor. Amaçları, sektörlerin taleplerini, ihtiyaçlarını ve sorunlarını tek bir elden iktidara ve yönetime iletmek.

Toplantının açılışında İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Telekom meclisinden sorumlu olduğunu belirtirken, yılda 4 kere toplanacak olan meclisin sektörün nabzını tutan, politika yapıcılara sektörün sorunların ileten bir yapı olduğunu hatırlattı. Kamu ile sektör arasında bilgi akışının sağlanmasının yanında, digital dönüşüm açısından önemli bir yapı olduğuna da işaret etti.

Toplantıda söz alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adına Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç ise, sektörde beklentilerin ve sorunları olduğunu ve bunların çözümü noktasında tekrardan kurtularak işbirliği içinde sonuca gidilmesinin önemli olduğu vurguladı. Bakanlık olarak geçen hafta düzenledikleri Altyapı Çalıştayında 2 gün boyunca pek çok konunun konuşulduğunu hatırlattı. Kılıç, sektörün sorunlarının olduğunu ama her şeyin sıfır maliyet ile kamudan beklenilmesinin sürdürülebilir bir yaklaşımla ile çözülemeyeceğini kaydederken, Bakanlığımız ve ilgili bakanlık ve kurumların ortak çalışmasıyla telekom sektörünün altyapı, vergi ve regülasyon konularında önemli çalışmaların önemli bir aşamaya geldiğini bu çalışmalar sonucunda sektörün büyümesine ve şirket değerlerini artıracağından bahsetti. (Biz de burada geçen hafta Altyapı toplantısında da belirttiğimiz üzere Ensar Kılıç’ın faydalı çalışmalar yapması nedeniyle sektörde beğenildiğini hatırlatalım. Kılıç, bu toplantıyı da atlamayarak katılması ile sektörden önemli bir puan topladı. BTK’nın katılması da olumluydu ama değil başkan düzeyinde, merkezden birileri ile katılmayışı, bu meclisin bilgi akışı amacına çok uygun düşmeyen bir durum olarak değerlendirildi).

TOBB Telekom Meclisi Başkanlığına seçilen Rıdvan Uğurlu ise toplantıda yaptığı konuşmada şunları belirtti : “Bu meclislerde masanın etrafında oturanlar birbirine rakip. geçen dönem bu rakiplik nedeniyle bir sektör raporu yazılamadı. Kim kaybetti? Hepimiz kaybettik. Doğru düzgün bir rapor çıkarabiliseydik çok faydalı hale gelebilirdi. TOBB’un en önemli fonksiyonunu yapıcı ve olumlu eylemlerle kendi lehimize kullanamadık. 40 üyeli bir mecliste tek konuda birleşmek her zaman mümkün olmuyor. Ama ortak buluştuğumuz konuları TOBB’un ve hükümetin gündemine getirmeliyiz.”

Uğurlu, bakanlığın hazırladığı genişbant altyapı raporuna değinirken, 3 ayda bir toplanacak olan TOBB Meclisinde, her konunun çok incelenemeyebileceği düşüncesi ile en önemli 3 konuyu belirleyerek, bunların üzerine gidilmesi gerektiğini söyledi. Telekom meclisinde en önemli olduğu uzlaşılacak ve bu sektörün önünü açacak konular üzerinde çalışılmasının gerekli olduğunu belirten Uğurlu, “ayrılıklarımızda değil birleştiğimiz konularda çalışmayı hedefliyoruz. Herkese destekleri için teşekkür ediyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Başkan yardımcısı Erman Karaca ise, “Herkese desteğiniz için teşekkürler. İlerleyen sürede ortak paydada buluşacağımıza inanıyorum. Doğruları hep birlikte bulmamız önemli. Bizim sektörümüz yani Bilgi Teknolojileri ve Telekom sektörü olmaz ise olmaz. Yüksek teknoloji yürüten ve yüksek rekabet ortamında rekabet debilmemiz için bizim sektörümüz gerekli. Bilgi teknolojilerinin diğer sektörlere katkısı çarpan olarak 1,6 ve telekomda bu rakam 2’ye yükseliyor. Önümüzde endüstri 4.0 ve digitalleşme var. Telekom sektörünün de ülkemize katkısı için TOBB’un sağlayacağı imkanlara teşekkür ediyoruz.” dedi.

Varlık Fonu A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi ve Telekom Meclisi üyesi Kerem Alkin ise; ” Hayat olağanüstü bir hızla değişiyor. GSM hizmeti aldığım firmanın paketindeki data hattım dolunca neden oluyor diye aradım. Call center dedi ki, 2 sene önce 1100 dakika konuşuyormuşsunuz, ama 2 sene içinde 140 dakikaya düşmüş. Ortada data kullanımına yönelik bir gelişme var. Bir de OTT gerçeği var. En vahşi konulardan birisi bu OTT. Telekom firmalarının karlılıkları törüpleyecek olan bir gerçekle karşı karşıyayız. Gelirlerini korumak şeklinde bakmak lazım..” dedi.

Bir sonraki toplantı öncesinde, bu meclisin ele alacağı en önemli sorunların belirlenmesi için çalışma yapılacak. Toplantı bu konuşmalardan sonra bitirildi.