TELKODER 10. Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti
TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak: “Elektronik Haberleşme Sektörü Baştan Düzenlenmeli”
Türkiye’de telekomünikasyon sektöründe tam rekabetin gelişmesi ve sektördeki şirketlerin verimliliklerini artırması için çalışmalar yürüten Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin (TELKODER), 10. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleşti. Yusuf Ata Arıak’ın başkan olarak güven tazelediği genel kurul toplantısında telekomünikasyon sektöründeki gelişmeler değerlendirilerek; 2017 yılında 51 Milyar TL’lik büyüklüğe sahip olan telekomünikasyon sektörünün hedeflendiği gibi büyümediğine ve yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Toplantı kapsamında konuşan TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak fiber altyapıların ortak kullanımı için kısa bir süre önce imzalanan sözleşme doğrultusunda yeni adımların hızla hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin uydu haberleşme hizmetlerinde de 10 kat büyümesi gerektiğini dile getiren Arıak ayrıca, Türkiye’nin veri güvenliğinin sağlanması kapsamında veri merkezlerinin desteklenmesinin ve yerli internet değişim noktalarının kurulmasının önemine vurgu yaptı.
16 yıldır ortaya koyduğu özverili çalışmalarla telekomünikasyon sektörüne önemli katkılar sunan TELKODER’in genel kurul toplantısında “Elektronik haberleşmenin baştan ele alınması ve fiber altyapının önemi” başlıkları genel kurul gündemini oluşturdu. TELKODER üyesi alternatif işletmecilerin yöneticileri başta olmak üzere; Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel’in, de gündem kapsamında değerlendirmelerde bulunduğu toplantıda Arıak sektörün durumu ve beklentileri hakkında bilgiler paylaştı.
“Elektronik Haberleşme sektörü baştan düzenlenmeli”
TELKODER 10. Olağan Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını yapan TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türkiye’deki telekomünikasyon sektörünün büyüklüğü ve rekabet koşulları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Arıak, 2017 yılı telekomünikasyon sektörü büyüklüğünün 51 Milyar TL olduğunu ifade ederek geçtiğimiz yıllara göre gerçek değişimin anlaşılabilmesi için sektör gelirlerinin enflasyondan arındırılarak karşılaştırılması gerektiğine dikkat çekti. Enflasyon etkisinden arındırılması halinde sektör gelirlerinde önemli bir artış yaşanmadığının görüldüğünü ve 2003 yılında 15 Milyar TL olan sektör büyüklüğünün 2018 yılında da aynı seviyede olduğunu söyledi. Sektördeki rekabet ortamını da değerlendiren Arıak “Alternatif işletmecilerin toplam gelirden aldıkları pay yaklaşık olarak %8, bu oran AB ortalamasına göre çok düşük, rekabetin iyileştirilmesi sektörde yeni gelişmelerin önünü açacak” dedi. Telekomünikasyon sektörünün üçte ikisini oluşturan halka açık şirketlerin piyasa değerlerinin 26 milyar dolarlardan 6–7 milyar dolarlara kadar gerilediğini belirten Arıak; bu gerilemede dövizin değer kazanmasının etkisinin de olduğunu ancak; Haziran 2018’de 9,74 milyar dolar olan piyasa değerinin Aralık 2012’de 26,25 milyar dolar olarak hesaplandığını dile getirdi. Bu bilgiler çerçevesinde Elektronik haberleşme sektörünün en baştan ele alınarak düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Arıak sözlerine şöyle devam etti: “Türk Telekom’da karşılaştığımız korumacı tutumun sonuçları, Türksat’ta da karşımıza çıkabilir. Sektörü büyütmeyen, rekabeti önleyen her kural ve yönetimin sonu kötüdür. Sektörümüzün genel yönetiminden sorumlu kişilerin, sektör firmalarının yönetiminde görev alması eşyanın tabiatına aykırıdır. Yönetim anlayışımızı ve uygulama yöntemlerimizi kökten değiştirme zamanı.”
Fiber Alt yapı konusunda atılan adımlar devam etmeli
TELKODER’in 10. Olağan Genel Kurul’unda ele alınan bir diğer önemli başlık ise telekomünikasyon sektöründe yaşanan fiber altyapı sorunlarıydı. Toplantıda Türkiye’nin sadece elektronik haberleşme sektörü için değil tüm sektörlerin geleceği için sağlam bir fiber altyapıya kavuşmasının önemine dikkat çekildi. Arıak fiber altyapı çalışmalarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada: “Yaklaşık 340.000 km uzunluğa sahip Fiber şebekenin yaklaşık %80’i Türk Telekom’a ait. Başta Türk Telekom olmak üzere İşletmecilerin ellerinde bulunan altyapıları birbirine kullandırmaları halinde, fiber altyapı sorunumuzu %80 oranında çözebiliriz. Türk Telekom’un ve diğer işletmecilerin ellerindeki altyapıları birbirine kullandırmaları için TELKODER, Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve Türksat arasında 24 Mayıs 2018 tarihinde bir Altyapı Paylaşımı Protokolü imzalandı. Bu protokolün gereğinin hızla hayata geçirilmesi ülkemiz açısında olumlu gelişmelerin önünü açacaktır. Bunun için de siyasi sahiplenmenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Söz konusu mevcut altyapıların tüm işletmecilerce fiilen kullanılabilmesi hem ülke kaynakların verimli kullanılmasını hem de fiber şebeke tesis maliyetlerinde ciddi düşüşler yaşanmasını sağlayacaktır.” dedi.
Uydu haberleşme sektörü ve veri merkezi işletmeciliği geliştirilmeli
“Uydu haberleşme hizmetlerinde dünya ortalamasına ulaşmak için uydu hizmetlerimizi 10 kat büyütmemiz gerekiyor.” diyen Arıak bu hedefe ulaşmak için piyasayı büyütücü tedbirler alınması gerektiğini ve devletçi/korumacı uygulamalara son verilmesinin önemli olduğunu aktardı. Arıak sözlerine “Uydu haberleşme sektörünün önünde büyük imkânlar olmasına rağmen, ihtiyaçlarının da oldukça fazla olması gelişmelerin önünü bir anlamda tıkıyor. Bu durumun ele alınarak bir an önce çözülmesi, uydu sektörümüzün ve Türksat’ın iç ve dış piyasalardaki fırsatları yakalamasını sağlayacak. Hizmet ve veriye olan talebin yüksek olması, genç nüfusun büyüklüğü gibi nedenlerle hızlı büyüme potansiyeli taşıyan Türkiye telekomünikasyon sektörünün, uydu yatırımları ile daha hızlı büyümesi sağlanabilir.” şeklinde devam etti.
Türkiye’nin verisi ancak yerli veri merkezlerinin desteklenmesiyle korunabilir
Türkiye’nin verisinin Türkiye’de tutulmasının önemine dikkat çeken Arıak bu konuda hem kamunun hem de özel sektörün aynı fikirde olduğunu ancak önemli bir icraatın hayata geçirilemediğini söyledi. Son zamanlarda yayınlanan bir araştırmanın Türkiye’de kullanılan e-posta sunucularının sadece yüzde üç buçuğunun Türkiye içerisinde bulunduğunu ve kalan yüzde doksan altı buçukluk kısmının diğer ülkelerde olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Arıak kişi ve ülke verilerimizin risk altında olduğunu söyledi. Bu riskin ortadan kaldırılması noktasında yerli veri merkezlerinin desteklenmesi ve yerli internet değişim noktalarının kurulması konularının en önemli gündem maddesi olduğuna dikkat çekti.
İki yıl süreyle görev yapmak üzere seçilen TELKODER Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üyeleri:
Yönetim Kurulu/Asil ve Yedek Üyeler: Yusuf Ata ARIAK, Halil Nadir TEBERCİ, İlyas TURGUT, Ceren OKUTAN, Mehmet Ali AKARCA, Oktay DEMİR, Cem ÇELEBİLER, Gökhan ERKMAN, Mehmet Fahri CAN, Mehmethan ŞİŞİK
Denetleme Kurulu-Asil ve Yedek Üyeler: Kağan AKCAN, Aydın İPEKİŞLEYEN, Bülent ŞEN, Serdar GÜNGÖR, Mehmet Kemal UCUZCU, Ahmet Halim KÖMÜRCÜ